E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel yatırımcıların tercihi temettü hisseleri---

Küresel yatırımcıların tercihi temettü hisseleri

Küresel yatırımcıların tercihi temettü hisseleri
01 Temmuz 2022 - 10:50 borsagundem.com

Yapılan son bir küresel yatırımcı anketine göre 2022’nin ilk yarısında tarihi düşüşler kaydedilen borsalarda yılın geri kalanı için ciddi bir yükseliş beklenmiyor. Yatırımcılar bu sebeple sabit getiri vadeden temettü hisselerine yöneliyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel borsalar yıl başından bu yana tarihi düşüşlerle karşı karşıya kaldı. Son yapılan bir ankete göre küresel yatırımcılar 2022’nin geri kalan kısmında da borsalarda yüksek getiriler beklemiyor.

CNBC’nin en son yatırımcı anketine göre Wall Street yatırımcıları piyasaların 2022’nin geri kalanında büyük oranda hareketsiz kalacağını öngörüyor. Yatırımcılar bu sebeple temettü ödeyen hisse senetlerini satın almak için doğru zaman olduğunu belirtiyor.

Baş yatırım sorumluları, hisse senedi stratejistleri ve portföy yöneticilerinden oluşan 500 kişiyle yapılan ankette borsa uzmanlarına 2022’nin geri kalanı için ne düşündükleri soruldu. Bu hafta içerisinde gerçekleştirilen ankette “Hangi tip yatırımlar satın alınabilir?” sorusuna katılımcıların %42’si temettü ödeyen hisse senedi cevabını verdi. Katılımcıların %18’inden daha azı ise büyük teknoloji hisselerini satın almayı önerdi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre teknoloji hisseleri gibi büyüme odaklı hisse senetlerinin aksine temettü hisseleri genellikle olağanüstü fiyat artışları vadetmiyor. Ancak bu tür yatırımlar aynı zamanda yatırımcılara piyasalardaki belirsizlik ortamında sabit gelir imkânı sağlıyor. Temettü bir şirketin bilançosundan elde ettiği kârların bir kısmını hissedarlarına dağıtması anlamına gelir.

Küresel borsalar oldukça çalkantılı bir yıl geçiriyor. S&P 500 Endeksi yılın ilk yarısında 1970’ten bu yana en kötü performansını gösterdi. Yatırımcılar yükselen enflasyonu kontrol altına alabilmek için ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz oranlarını daha da agresif bir şekilde artırmasından endişeleniyor. Zira bu durum ekonomide resesyona yol açabilir. S&P 500 bu yılın Ocak ayında ulaştığı rekor seviyesinden %20’nin üzerinde düştü. Bu oran, endeksin ayı piyasasına girdiğine işaret ediyor.

Anket katılımcıların yüzde 40’ı, S&P 500 Endeksi’nin yılı 4.000 puanın üzerinde bitirebileceğine inanıyor. Endeks Perşembe günü 3,785 puandan kapanmıştı. Wall Street’in gösterge endeksi 2022 yılına ise 4.766 puanla başlamıştı. Katılımcıların sadece %5’lik bir kısmı endeksin yılı 5.000 puan üzerinde bitirebileceğini düşünüyor.

Stanley Druckenmiller'den David Einhorn'a ve Leon Cooperman'a kadar birçok önemli yatırımcı, merkez bankasının "yumuşak iniş" hedefini gerçekleştirebileceği konusuna şüpheyle yaklaşıyor. Bu tabir FED’in sıkı para politikaları yoluyla büyümeyi yavaşlatması ancak bir küçülmeye sebep olmaması anlamını taşıyor.

Yakın zamanda Druckenmiller yaptığı bir açıklamada ayı piyasasının izleyebileceği çok farklı yollar olabileceği konusunda uyarmıştı. Cooperman ise gelecek yıl için bir resesyon öngördüğünü söyleyerek S&P 500 Endeksi’nin %40 düşebileceği çağrısında bulundu.

Anket katılımcılarına en güvenli yatırım hamlesi sorulduğunda ise cevapların yüzde ellisi nakit varlıklardan yana oldu. Katılımcıların %15’i gayrimenkul yatırımlarını %13’ü ise ABD Hazinesi tahvillerini en düşük riskli yatırım olarak açıkladı.

Avrupa borsaları düşüşle açıldı

 

Resesyon endişeleri güvenli limanlara yönelimi artırdı

 

Dow Jones endeksi 1962'den beri en kötü gününü yaşadı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)