E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaHisse senetleri rekor seviyelere yükselebilir---

Hisse senetleri rekor seviyelere yükselebilir

Hisse senetleri rekor seviyelere yükselebilir
25 Ağustos 2023 - 13:27 borsagundem.com

Hazine gertirilerindeki artışın hisse senetlerini zayıflattığı bilinen bir gerçek olsa da yapay zeka güdümlü rallinin tahvil piyasasına verecek daha güçlü bir cevabı olabilir.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları, Ağustos ayıyla birlikte bir düzeltmeye girdi. Sene başından bu yana süren rallinin yönünü değiştiren bu performans, hisse senedi piyasalarında düşüşün derinleşebileceği endişesini doğuruyor. Ancak yapay zeka teknolojisinin yatırımcılar üzerindeki etkisinin, olası bir düşüşün önüne geçebileceği ve rallinin daha kuvvetli şekilde devam etmesini sağlayabilmesi de ihtimaller dahilinde kabul ediliyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, OANDA’da kıdemli piyasa analisti olan Edward Moya, yapay zeka rallisinin, tahvil getirilerinin etkisini gölgeleme potansiyeli olduğunun altını çiziyor. Analist, hisse senetlerinin gelecek birkaç ay içinde rekor seviyelere ulaşabileceğini nedenleriyle birlikte aktarıyor.

Yapay zeka heyecanı ve Nvidia

MarketWatch’tan Vivien Lou Chen’in haberine göre, artan Hazine getirileri hisse senetlerinin performansını zayıflatma eğiliminde. Bu da devlet borçlarındaki yüksek oranların yatırımcılar için daha cazip fırsatlar sunduğunu ortaya koyuyor.

Ancak yatırımcıların şu anda göz önünde bulundurması gereken biraz daha fazla değişken ve bileşen bulunuyor. Bunların başında ise yapay zeka ticareti ve yapay zeka teknolojisinin ortaya çıkışını sağlayan ve rallinin başını çeken Nvidia.

New York'taki OANDA Corp.'un Amerika Kıtası kıdemli piyasa analisti Edward Moya'ya göre, yapay zeka işlemleri ileriye yönelik yüksek tahvil getirilerinin etkisini gölgeleme potansiyeline sahip bulunuyor. Moya, bunun, hisse senetlerinin Fed'in 20 Eylül’de yapacağı açıklamadan sonra rekor seviyelere yükselmesine olanak tanıyabileceğini düşünüyor çünkü o zaman politika yapıcıların, faiz artırımlarının bittiğinin sinyalini verme konusunda daha iyi bir konumda olacaklarını düşünüyor.

Moya'nın görüşü dünkü inişli çıkışlı seansın ötesindeki bir dönemi yansıtıyor. Her ne kadar 3 aylık ve 30 yıllık tahvil getirileri daha yüksek olsa da, üç büyük hisse senedi endeksi de ilk olarak Çarşamba günü Nvidia'nın rekor kazanç ve patlama tahminlerine tepki olarak açılıştan bu yana ralli yapıyor. Ancak seansın devamında, yüksek getiriler ve yükselen doların hisse senetleri üzerinde baskı oluşturmasıyla Nvidia'nın yarattığı coşkunun azaldığı ve üç ana endeksin tümünün keskin bir düşüşle kapandığı gözleniyor. Yine de Moya, önümüzdeki aylarda Hisse senetleri için hala olumlu bir gelişme olarak gördüğü durumun arkasında duruyor.

Güvercin ipuçları

Moya, üç büyük hisse senedi endeksinin de düşüşe geçmesinin ardından yaptığı açıklamada, Perşembe günkü tahvil getirilerindeki artışın hisse senedi yatırımcılarına kar elde etmek için ‘iyi bir fırsat’ sağladığını söylüyor ve ekliyor: “Ancak genel olarak yapay zeka ticaretinin hala çok erken aşamalarındayız ve bu hafta yaşadığımız tüm gürültünün üzerindeki toz kalktığında ve tam işlem hacimleri geri döndüğünde, yapay zeka ticareti ve Nvidia, borsayı daha yüksek seviyelere taşıyacak.”

Fed Başkanı Jerome Powell'ın bugün yapacağı Jackson Hole konuşmasıyla hisse senedi yatırımcılarını sinirlendirme potansiyelini gören diğer gözlemcilerin aksine Moya, Çarşamba günü ABD, Euro Bölgesi ve Birleşik Krallık'taki satın alma yöneticileri endekslerinden gelen zayıf okumaların, güvercin ipuçlarını garanti eden bir oyun değiştirici olma niteliği taşıyabileceğini belirtiyor.

Analist, “Şu anda güçlü bir küresel büyüme beklentimiz olmadığı oldukça açık. Fed enflasyonla mücadele konusunda ‘görevi tamamladık’ dememeli ama buna yakın olduğumuzu söylemeli. Verilmesi gereken mesaj budur” diyor.

Perşembe günü bazı Fed yetkililerinin yaptığı açıklamalar Moya'nın iddiasını desteklemeye yardımcı olacak şekilde yorumlanabilir. Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker, yetkililerin muhtemelen enflasyonu düşürmeye yetecek kadar faiz oranlarını artırdığını ifade etti. Bu arada Boston Fed Başkanı Susan Collins de, politika yapıcıların faiz oranlarını şu anki seviyelerine yakın tutabilecekleri senaryoları görebildiklerini aktardı.

Tahvil getirilerinde yükseliş

10 ve 30 yıllık Hazine tahvillerinin getirileri, yatırımcıların Çarşamba günkü PMI okumaları öncesinde beklenenden daha güçlü bir ABD ekonomisini hesaba katmasıyla Pazartesi günü 2007 ve 2011'den bu yana en yüksek kapanış seviyelerine ulaştı. Bu oranlar Salı ve Çarşamba günü düştü, ancak Perşembe günü, Cuma günkü Jackson Hole konuşması öncesinde ABD hükümet borçlarındaki yeniden satış dalgasının ortasında tekrar toparlandı.

Dow Jones Market Data’dan elde edilen Perşembe günkü rakamlara göre, Dow Jones ve S&P 500 endeksleri, Ocak 2022'de ulaştıkları rekor kapanışların sırasıyla yüzde 7,3 ve yüzde 8,8 oranında altında seyrediyor. Nasdaq ise, Kasım 2021'deki rekor kapanışına göre yüzde 16 oranında düşüş yaşamış durumda. Nvidia hisseleri ise dünü yüzde 0,1 artışla 471,74 dolardan tamamladı ve rekor kapanış zirvesinin hemen altında kaldı.

Yüksek faiz oranları ve yüksek enflasyonun yaşandığı mevcut dönem, birçok açıdan beklentilere meydan okuyor. ABD ekonomisi, Mart 2022'den bu yana beş puandan fazla faiz artışına beklenenden daha iyi bir şekilde dayanmayı başardı. Amerikalı tasarruf sahipleri yüksek faiz oranlarından destek alıyor ve ekonomi için başka bir güç kaynağına dönüşüyorlar. Her ne kadar 10 ve 30 yıllık Hazine tahvil getirileri 12 yılı aşkın sürenin en yüksek seviyelerinden uzak olmasa da borsa bu yıl hâlâ yükselişte olmaya devam ediyor.

Artan getiriler borsa performansını zayıflatamıyor

Tarih, artan getirilerin her zaman borsanın performansını zayıflatmadığını gösteriyor. ABD'li baş stratejist Ed Clissold ve Ned Davis Research'ün kıdemli kantitatif analisti Thanh Nguyen, 40 yılı aşkın bir süre öncesine uzanan verilere dayanarak, yüksek getirilerin hisse senetlerindeki risk iştahıyla tutarlı olabileceğini bulguluyor.

Perşembe günü yayınlanan bir notta Clissold ve Nguyen, Nisan ayından bu yana neredeyse yüzde 1 tam puanlık artış gösteren 10 yıllık getirideki son artışın, en azından tarihsel standartlara göre borsayı tamamen raydan çıkaracak kadar ‘şiddetli’ olmadığını söyledi. İkili, getirilerdeki artış veya düşüş hızı S&P 500'ü etkileme eğilimindeyken, Hazine getirilerindeki hareketlerin 2022, 2015, 2012, 2010 ve 2008'de görülen kadar aşırı olmadığını ifade etti ve ekledi: “Yüksek oranların orta vadeli bir anlamı da ‘finansal piyasaların daha güçlü bir ekonomiyi fiyatlaması'dır. Yılbaşından Temmuz ayına kadar mesaj, hisse senetleri için yükseliş yönündeydi çünkü 2023'te resesyona ilişkin konsensüs çağrısını ortadan kaldırıyordu.”

İkli şöyle devam ediyor: “Mesaj o zamandan beri ‘daha güçlü bir ekonomi, Fed'in hedef faiz oranını daha uzun süre yüksek tutabileceği anlamına gelebilir’ şeklinde bir mesaja dönüştü. Ancak böyle olsa bile, borsaya yönelik kısa vadeli risk küçük olabilir çünkü ekonomi hızlanıyor, kazanç büyümesi beklentileri aşıyor ve getiri eğrisinin Fed politikasındaki değişikliklere en duyarlı kısmı olan 2 yıllık getiride keskin bir yükseliş yaşanmıyor.”

Borsaların çökeceği endişesi ne kadar gerçekçi?

 

Borsada Ağustos düzeltmesini satın almak için 4 neden

 

Jackson Hole öncesi borsalar yükselişte

 

Powell, Jackson Hole’da borsaları yine ezecek mi?

 

Ralli kritik eşikte

 

Wall Street rallisinin devamı gelecek mi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ha hu ha ho hua auh ha25 Ağustos 2023 15:35

    akşama çöküşün babası geliyo gel gel yapıyolar 1 milon gelmiş onlara verdik bizde kaatları .şimdi daa gelen var akapa parti rejimine inanıp hahhauhuhuahuh 

  • he he25 Ağustos 2023 13:54

    türkiyede nolacak onu da yaz bari