E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaHisse senedi piyasaları Jackson Hole’a nasıl tepki verecek?---

Hisse senedi piyasaları Jackson Hole’a nasıl tepki verecek?

Hisse senedi piyasaları Jackson Hole’a nasıl tepki verecek?
26 Ağustos 2022 - 11:05 borsagundem.com

Jackson Hole sempozyumunun ardından hisse senedi piyasalarının seyri merak ediliyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Her yıl düzenlenen merkez bankaları yetkililerinin bir araya geldiği Jackson Hole toplantıları, hisse senedi piyasaları üzerinde tarihsel olarak belli etkiler yaratıyor. Bespoke Investment Group’a göre, bu etki, tarihsel olarak mütevazı kazançlar şeklinde gerçekleşiyor.

MarketWatch’tan Joy Wiltermuth’un haberine göre, dünyanın en iyi merkez bankası yetkilileri, akademisyenler ve ekonomistler her Ağustos ayında Wyoming Jackson Hole’de fikir alışverişi yapmak için bir araya geldiğinde, hisse senedi piyasaları mütevazı kazançlar gösterirken, asıl büyük yükselişler genelde Jackson Hole’den sonraki birkaç ayda gerçekleşiyor.

Hisse senedi piyasaları katalizörü

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Jackson Hole toplantılarının son 40 yılında bakıldığında, Ağustos ayı sonlarında gerçekleştirilen zirvelerde S&P 500 endeksinin ortalama yüzde 1,4’lük bir kazanç sağladığı görülüyor. Tarihsel verilere göre, daha büyük kazançların ise dördüncü çeyrekle birlikte gelme eğiliminde olduğu gözleniyor. Analistler, en azından geçmiş yıllarda, Jackson Hole toplantılarını ‘hisse senedi piyasası katalizörü’ olarak dikkate değer olduğunu belirtiyor.

S&P 500 endeksi, bugün gerçekleşecek olan Jackson Hole toplantıları öncesi ortalama yüzde 0,8 yükseldi. FED Başkanı Powell’dan gelecek haberler, Dow Jones endeksinde yüzde 0,4, Nasdaq’ta ise yüzde 1,7 oranında değer artışı yaşanmasını sağladı. Bu mütevazı kazançlar, Haziran ayında dibi gören piyasaların o günden bu yana yaşadığı yaz rallisinin de durgunlaştığını gösteriyor.

Mevsim etkisi

Zirve sırasında elde edilen kazançların mütevazı olmasında mevsimler eğilimlerin etkili olabileceği düşünülüyor. Bir gelenek haline gelen Jackson Hole toplantıları, yazın en sıcak olduğu günlerde Kansas City FED’in ev sahipliğinde gerçekleşiyor. Toplantının gerçekleştiği tarihler, güçlü sıcakların da etkisiyle yatırımcılar için sonbaharın koşuşturmaca dolu yoğunluğu öncesi sakin bir mola işlevi görüyor.

Bu yıl her şey farklı olabilir

Ancak bu yıl, piyasaların 2022 yılının ilk yarısında fazlasıyla hırpalanması nedeniyle her şeyin farklı olabileceğine dair bir görüş de hakim. Bu yıl dünyanın en büyük merkez bankaları kolay para politikasını terk ediyor ancak bunu yaparken ekonomilerini de raydan çıkarmamaya özen gösteriyor. Yüksek enflasyonla mücadele, Ukrayna Savaşı’nın da katkısıyla artan enerji fiyatları nedeniyle iyice içinden çıkılmaz bir boyut kazanıyor. FED yetkilileri, son kırk yılın en yüksek enflasyon oranları nedeniyle zorlaşan yaşam maliyetlerini düşürme taahhütlerini yineliyor.

Diğer varlıkların performansı

Peki, 40 yıldır süren Jackson Hole toplantılarında diğer varlıklar nasıl bir performans gösteriyor? 1979 yılından beri bazı varlıklarda yaşanan ortalama değişimler…

ABD Doları: Yüzde 0,1 düşüş

Emtialar: Yüzde 0,6 artış

10 yıllık hazine getirisi: Yüzde 0,9 düşüş

2 yıllık hazine getirisi: Yüzde 2 artış

Jackson Hole’dan beklentiler

 

Altın ve gümüş Jackson Hole toplantısına hazırlık yapıyor

 

Jackson Hole öncesi piyasalarda tedirgin iyimserlik

 

Piyasalar Jackson Hole'e Kilitlendi

 

Jackson Hole toplantıları başlıyor! Powell'dan şahin bir mesaj beklentisi

 

Dolarda gözler Jackson Hole'de

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)