E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaJackson Hole’dan beklentiler---

Jackson Hole’dan beklentiler

Jackson Hole’dan beklentiler
26 Ağustos 2022 - 09:47 borsagundem.com

Phillip Capital: Boğaların gözü FED başkanı Powell’ın Jackson Hole’da yapacağı konuşmaya çevrilmiş durumda. Çoğu stratejist Powell’ın henüz faiz artışlarının yönünü değiştirecek bir hamle yapmayacağını düşünüyor.

S&P 500 endeksi bu yaz %17,4’lük bir artış kaydetti. Bu artışın yüzde 30’unda Apple, Microsoft, Amazon ve Tesla hisseleri etkili oldu buna dayanarak endekste ralliye katılımın kısıtlı olduğunu söyleyebiliriz. Bahsedilen hisselerde artışın tökezlemesi ve doların değer kazanması gibi faktörler göz önüne alındığında endeksin geçtiğimiz seanslardaki zayıf görünümünün arkasında göründüğünden daha ciddi problemler olduğunu söyleyebiliriz.

Hisseleri ele aldığımızda, Apple geçtiğimiz Mart ayından Haziran ayına dek yüzde 30 değer kaybetmesine rağmen son aylarda gerçekleştirdiği ralli ile tüm zamanların en yüksek fiyatına yaklaşsa da, Ocak ve Nisan tepelerinin belirlediği düşen trend çizgisine değmesinin ardından bir satış dalgası ile karşılaşıp yaz aylarındaki yükselen trend çizgisini kırdı ve 20 günlük hareketli ortalamasına kadar geriledi.

Aynı periyotta Microsoft yüzde 21, Amazon ise yüzde 45’lik bir artış kaydetti. Diğer hisseler tüm zamanların en yüksek fiyatlarına yaklaşmışken Tesla’nın geçtiğimiz aylardaki satışı karşılayamaması ve zirve fiyatına uzak kalması kısa pozisyonların hala avantajlı durumda olduğu söylenebilir. Tüm bunların piyasa çoğunluğunun katıldığı senaryoda çok da endişe verici olmadığını söylemekte de yarar var.

Son zamanlarda birtakım indikatörlerin boğa mevsimine işaret ettiğini söyleyebiliriz. Nitekim S&P 500 hisselerinde 60 günlük hareketli ortalamanın üstünde işlem gören hisselerin oranı bir seneden bu yana ilk defa yüzde 90’ı aştı.

Şimdi ise boğaların gözü FED başkanı Powell’ın Cuma sabahı Jackson Hole’da yapacağı konuşmaya çevrilmiş durumdayken çoğu stratejist Powell’ın henüz faiz artışlarının yönünü değiştirecek bir hamle yapmayacağını düşünüyor. Nitekim Fed başkanı birçok defa FED’in bir sonraki hamlelerini tamamen gelecek verilerin şekillendireceğini belirtti. Piyasa için bir başka sıkıntılı durum ise son rallide, BofA Securities’e göre global ölçekte hisse kazançlarının yüzde 86’sını ABD hisselerinin oluşturması. Aynı zamanda Salı günü, Bank Of America global araştırma biriminin notuna göre riskli varlıkların Jackson Hole’dan gelecek açıklamalardan olumsuz yönde etkilenebileceği belirtildi.

Doların yükselişinin de azalmasıyla piyasadaki risk algısının artması tesadüf değil. Ancak dolardaki bu durulmanın geçici olduğu gözüküyor. Nitekim dolar endeksi 7 seanslık bir rallide 20 günlük geri çekilmeyi geri kazandı ve doları tekrar 20 yıllık yüksek seviyelerine yerleştirdi. Euro dolar paritesinin 1’in altına düşmesi, ABD’li turistleri sevindirirken Avrupa için özellikle resesyon ile karşı karşıya iken olumsuz bir gelişme oldu.

Son olarak, FED’in Mayıs ayı Federal Açık Piyasa İşlemleri Komitesinde açıkladığı bilanço küçültme planı ile ilgili Powell’dan gelecek herhangi bir ima boğalar için önemli olabilir.

DÜNYA DEVİ PHILLIPCAPITAL'DE HESAP AÇMAK İÇİN TIKLAYIN

Ham Petrol 90$ üzerinde tutunmayı deniyor

Altın’da yükseliş emareleri

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis : )26 Ağustos 2022 17:14

    FEd, gelen verilere göde adım atmak istiyorum. Şuan konuşmak erken dedi... Gelen verilere göre oldukça ekonominin iyi olduğu, enflasyonun bütün iyi abd ekonomisini bozabileceğini belirtti. enflasyon için adım atmak bu bakımdam şart. Enflasyon için adıma tıyoruz ama işsizlik verileri hala iyi. Hane halkı ise gelecek verielrden zarar görebilecek. Bunun farkındayız diyor, yani biraz hayay pahalılıgı , biraz durgun ekonomi ve işslzik verilere yansımadan çözum olmayacak gibi... Malum seçim dönemide var ABD de kasım da . Eylülde fed adım atacak. Gelen verile rile önü nasıl ve ne kadar açık ise o akdar rahat adım atabilecek durumda. Verilere göre adıma tmayı şimdiden peşin olarak faiz oranı belirtmemeyi tercih etti. İstenen enfasyon hedefi var, bu hedef içinde adım atılacak. Veriler tek tek incelenecek dedi..

  • Mucise Reis : )26 Ağustos 2022 14:57

    Hiç bir dğeişim çıkmayacak sonrakika gözlemler bu yönde. ortada bir FED piyasaı titretmeyen, verilere bakan, verilerin gidişinden memnun. gerekiğinde hamle yapabilirim ama sert hamde gerektirmeyen durumlar var gibi beklentişer şuan popüler beklenti oldu. Yani nört e doğru giden bir fed olacak asıl açıklama 21 eylül malum 50-75 puan faiz.. zaten bunlarda her turlu satın alınmış durumda... Bekleyim saati.