E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaJackson Hole öncesi piyasalarda tedirgin iyimserlik---

Jackson Hole öncesi piyasalarda tedirgin iyimserlik

Jackson Hole öncesi piyasalarda tedirgin iyimserlik
25 Ağustos 2022 - 11:52 borsagundem.com

Jackson Hole sempozyumu öncesi piyasalara tedirgin bir iyimserlik hakim. Avrupa ve Asya’da piyasalar, FED Başkanı Powell’ın iyimserlik aşılama ihtimalini fiyatlıyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Piyasalar FED’in şahin tavrının süreceğini düşünse de, bunu kabullenmek istemiyor görünüyor. Enflasyonun Haziran ayında gördüğü seviyenin zirve olduğunu düşünen yatırımcılar, FED Başkanı Powell’ın uzun süredir beklenen Jackson Hole konuşmasına umutlu yaklaşıyor.

Reuters’ın haberine göre, FED’in rekor faiz artışlarına devam edeceği şeklinde algılanan Temmuz ayı tutanaklarının yayınlanmasından bu yana verilerde bir değişiklik görülmüyor. Haziran ayında görülen seviyeden istikrarlı bir toparlanma dönemine girmiş olan borsalar, tutanakların yayınlanmasının ardından düşüşe geçmişti. Piyasalardaki tedirgin iyimserliğin, daha kötüsü olamaz düşüncesinden kaynaklandığı düşünülüyor.

Gidilecek yok uzun

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, yüksek enflasyon ise hala baskısını hissettiriyor ve FED, enflasyonu dizginlemek için şu ana kadar gösterdiği kararlı tutumun arkasında durmayı sürdürüyor. Her fırsatta rekor faiz artırımlarına devam edeceğini belirten FED yetkilileri, aşama kaydedildiğini gizlemeseler de, daha gidilmesi gereken uzun bir yol olduğunun da altını çiziyor.

Piyasalardaki tedirgin iyimserlik ise enflasyonun zirve yapmış olduğu düşüncesinden kaynaklanıyor. ABD teknik anlamda resesyona girse de ABD ekonomisine ait veriler bir durgunluğa işaret etmiyor. FED bunu, enflasyonla mücadeleye devam sinyali olarak algılarken, piyasalar ise şiddetli bir resesyondan endişe ediyor ve FED’in faiz artırım ivmesini düşürmesini bekliyor. Uzmanlar ve yatırımcılar, FED’in Ağustos ayında faizleri 50 baz puan mı yoksa 75 baz puan mı artıracağının, Jackson Hole sempozyumunda biraz daha belirgin olacağını öngörüyor. Genel hava, yumuşak iniş için önemli sinyaller verileceği yönünde.

Asya piyasalarında şahin tavır beklentisi

Asya piyasalarında mütevazı kazançlar elde edilse de, yatırımcılar arasında temkinli bir hava hakim. Piyasalarda FED Başkanı Powell’ın enflasyonu düşürme taahhüdünü daha kalın çizgilerle vurgulaması bekleniyor.

Ayrıca, Asya merkez bankaları da küresel anlamda büyük bir sorun olmaya devam eden yüksek enflasyonla mücadele etmeyi sürdürüyor. Son olarak Güney Kore Merkez Bankası, faiz oranını 25 baz puan artıran en son Asya bankası oldu ve son 24 yılın en yüksek seviyelerine yakın enflasyonu frenlemek için daha fazla mücadele edilmesi gerektiğine işaret etti.

Avrupa’ya endişe hakim

Euro Bölgesi kötüleşen büyüme beklentilerinin çifte darbesiyle karşı karşıya kalırken Avrupa’da halihazırda rekor düzeyde olan enflasyonun daha da yükselme riski de artıyor. Piyasanın dikkati, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) şahin gelmesi muhtemel tutanaklarına çevrilmiş durumda.

ECB, geçen ay faiz oranlarını 50 baz puan artırarak yüzde sıfıra yükseltti. Ekonomistler, kontrolden çıkmış enflasyonu ortadan kaldırmaya çalışan merkez bankasının faiz artırım kararlılığında herhangi bir gevşeme beklemiyor.

Almanya'daki gayri safi yurtiçi hasıla verilerinin, IFO iş ortamı endeksi ile birlikte Avrupa'nın en büyük ekonomisinin durumu hakkında daha fazla ipucu vermesi bekleniyor.

Hisse senedi piyasalarında güvensizlik

Analistler, son iki ayda görülen kısa toparlanmanın ardından hisse senedi piyasalarında düşüş bekliyor. Bir Reuters anketine göre, enerji kıtlığı, yavaş büyüme ve yükselen enflasyon korkularının Avrupa hisselerini yavaşlatmasının yüksek olasılık olduğu kabul ediliyor.

0.99005 dolar ile son 20 yılın en düşük seviyesiyle flört eden euro, büyüme endişeleri tarafından hırpalanıyor ve ufukta görünen enerji krizi olasılığı da kasvetli görünüme katkıda bulunuyor. Alman ve İngiliz tahvil getirileri ise, yatırımcıların çok az gevşeme belirtisi gösteren sıcak enflasyondan duydukları endişenin artmasıyla son zamanlarda yükseliyor.

Piyasalar Jackson Hole'e Kilitlendi

 

Jackson Hole toplantıları başlıyor! Powell'dan şahin bir mesaj beklentisi

 

Dolarda gözler Jackson Hole'de

 

El-Erian: Jackson Hole FED için dönüm noktası

 

Hedge fonlar Jackson Hole öncesi kısa pozisyonda

 

Avrupa borsaları Jackson Hole öncesi düşüşle açıldı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Lombard25 Ağustos 2022 13:01

    Neyin tedirginliği bastığı para olduğu gibi piyasada 6 trilyon dolar extra bastı 50 milyar çekti arkadan 400 milyar dolar daha sürmeye hazırlanıyor aklı sıra kurnazlıkla işi götürecek faiz yüzde 2 artsa herkes faize mi koşacak önemli olan faiz değil piyasadan çekeceği rakam ki ağzına almıyor dolayısıyla yurt dışında para piyasalar ve enstrümanlar arasında yatay al sat marj aralığında ring yapacak ancak yeni rekorlar gelmeyecek içerdeyse seçime kadar Türkiye para bulduğu ödemelerini yaptığı sürece sorun olmaz ancak tl ve usd yükümlülükler geometrik olarak artıyor.