E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaGüvenli liman yatırımcıları yanlış mı yapıyor?---

Güvenli liman yatırımcıları yanlış mı yapıyor?

Güvenli liman yatırımcıları yanlış mı yapıyor?
29 Ağustos 2023 - 15:47 borsagundem.com

ABD Doları nakit varlıklarına ve para piyasası fonlarına son dönemde yatırımlarını hızlandıran Amerikalılar için tarihsel veriler olumlu bir tablo göstermiyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Birikimlerini nakit veya para piyasası fonlarında tutan güvenli liman yatırımcıları yanlış bir tercihte bulunuyor olabilir. Amerikan finans firması Nuveen’in Baş Yatırım Sorumlusu Saira Malik, birikimlerini bu tür yakın vadeli varlıklarda tutanların uzun vadeli tahvillere geçmeyi düşünebileceğini söyledi.

MarketWatch’un haberine göre Malik tarihsel verilere işaret ediyor. 55 trilyon doları aşan Amerikan tahvil piyasasına dikkat çeken borsa uzmanı 1990’lardan bu yana faiz artışı döngülerinin son dönemlerinde uzun vadeli tahvillerin kısa vadelilerden daha iyi performans gösterdiğine işaret etti.

ABD Merkez Bankası’nın (FED) son dört faiz artışı dalgası incelendiğinde döngünün son faiz artışında uzun vadeli tahvil piyasası %5,5 üç aylık getiri sağlarken kısa vadeli tahvillerde ise bu oranın %2,1 olduğu görülüyor.

Bloomberg verilerine göre bu noktada dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise 12 ay sonrasında tahvil piyasalarının üstün performansının 12 ay sonra kısa vadeli pozisyonlarla eşleşiyor hale gelmesi. Söz konusu verilere Bloomberg ABD Toplam Tahvil Endeksi’nin performansı ile Bloomberg ABD Hazinesi 1-3 Yıl Endeksi’nin karşılaştırılması sonucunda ulaşılıyor.

Malik konuyla ilgili açıklamasında, “Uzun vadeli tahvil piyasası genellikle FED’in faiz artışlarını duraklatmasından hemen sonra güçlü bir rahatlama rallisi yaşıyor ve çoğunlukla ertesi yıl daha iyi performans gösteriyor. Bu tablo nakit veya kısa vadeli devlet tahvillerine varlık tahsis etmenin bir hata olabileceğini ve yatırımcıların kısa vadeli ağırlıklarını kapatmaya başlamak isteyebilecekleri görüşümüze daha fazla güven vermektedir” dedi.

ABD’de bireysel yatırımcılar Wall Street devlet tahvillerine borsa yatırım fonları gibi alternatifler üzerinden maruz kalabiliyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, FED Başkanı Jerome Powell cuma günü Jackson Hole açıklamasında Amerikan enflasyonuyla mücadele edebilmek için ek faiz artışlarının gerekebileceğini söylemişti. FED politika faizlerini halihazırda son 22 yılın en yüksek seviyesinde tutuyor. Enflasyonsa her ne kadar geçen yılki zirvesinden önemli ölçüde geri çekilse de FED’in %2 hedefinden hâlâ çok uzakta. Powell açıklamasında enflasyonu kontrol altında tutmak için faiz oranlarını bir süre daha kısıtlayıcı bir seviyede tutacağını da sözlerine ekledi.

Malik konut enflasyonunun önemli ölçüde geri çekilmesinin enflasyon cephesine dair önemli bir olumlu işaret olduğunu söyledi. Zira ABD’de ev alacaklar mortgage faizleri için gösterge niteliğindeki 30 yıllık ABD Hazinesi tahvillerinin getirileri 2000 yılından bu yana en yüksek seviye olan %7,31 ortalamasına kadar yükseldikten sonra geri çekildi.

Borsa uzmanı 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirilerinin de son haftalardaki yükselişlerin ardından düşüşe geçmesini bekliyor.

Malik, “Tarihsel olarak 10 yıllık tahvil getirileri sıkılaştırma döngüsündeki son faiz artışından birkaç ay sonra zirveye ulaştı. Bu zirvenin eylül veya kasım FED toplantısında gerçekleşmesini ve 10 yıllık hazine getirilerinin yıl sona kadar düşebileceğini bekliyoruz” dedi.

Godman Sachs'tan dolar/yen tahmini

 

Çin'in 'büyüyememesi', dünya basınının gündeminde

 

Gelişen piyasaların tahvil satışında gerileme

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Turkogluturk29 Ağustos 2023 16:46

    Bak biz buyuyoruz.enflasyonu dusuk hesapla.buyudugunu iddia et.millet inansin.bu ulkede tek buyiyen 3,5 yerden maas alip hic bir bilgiye sahip olmayanlar.lutfen helallik icin kapima gelmeyin Oy verenler dahil hakkimi yiyen cezasini ceksin diyorum ama kul hakki yedikce yariyor.