E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFundstrat: Dezenflasyon, hisse senetlerine yarayacak---

Fundstrat: Dezenflasyon, hisse senetlerine yarayacak

Fundstrat: Dezenflasyon, hisse senetlerine yarayacak
25 Nisan 2023 - 13:52 borsagundem.com

ABD ekonomisinde düşüşe geçen enflasyonun hisse senetlerinde yükseliş sinyali olduğu fikri giderek güçleniyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ekonomisinde enflasyonun düşüşe geçtiği fikri giderek daha fazla alıcı buluyor. Uzmanlar, bunun hisse senetlerinde yeni bir rallinin başlangıcı anlamına geleceğini düşünüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD ekonomisini yeni bir dezenflasyon süreci bekliyor. Bu öngörü, hanehalkları için olduğu kadar hisse senedi yatırımcıları için de oldukça olumlu bir haber olarak kabul ediliyor.

Hisse senetlerinde yükseliş sinyali

Insider’dan Jennifer Sor’un haberine göre, Fundstrat, ABD ekonomisinin bu yaz dezenflasyona yönelerek hisse senetlerinde yükseliş sinyalleri vereceğini öngörüyor.

Fundstrat Araştırma Başkanı Tom Lee'ye göre, enflasyon soğumaya devam ederken hisse senetleri yükseliş sinyalleri veriyor. Pazartesi günü yatırımcılarıyla paylaştığı notta Lee, S&P 500 Endeksi'nin son 25 haftadır 200 haftalık hareketli ortalamasının üzerinde seyrettiğine işaret ediyor. Bu kriterin sağlandığı, 1950’den beri gerçekleşen 12 örneğin hepsinde S&P 500’ün daha da yükseldiği görülüyor.

Boğa piyasası mı?

Lee, “Bu kulağa boğa piyasası gibi gelmiyor mu?” diyor. Lee, Fed'in Mayıs ayında gerçekleştireceği bir sonraki politika toplantısı öncesindeki bazı dalgalanmalara rağmen hisse senetlerinin genel olarak yükseliş eğilimini koruduğunu ifade ediyor.

Hisse senetlerindeki genel artışın enflasyon göstergelerinin soğumasıyla desteklendiğini sözlerine ekleyen Lee, “Geçen ay, manşet enflasyonun önemli bir bölümünü oluşturan konut ve gıda fiyatları yavaşlamaya devam etti” şeklinde konuşuyor.

Lee, bunun tüketici fiyat endeksinin yüzde 48'ine kadar aşağı yönlü baskı getirebileceğini ve TÜFE'nin yüzde 80'inden fazlasının enflasyonu düşürücü baskılarla karşı karşıya olduğunu tahmin ediyor. Lee, “Baz senaryomuz, enflasyonun yakında, yaz boyunca sert bir şekilde tersine döneceği. İleriye dönük göstergeler, dik bir düşüşün geldiğini gösteriyor” diyor.

Enflasyon 2022 yılında son 41 yılın en yüksek seviyesine ulaşmış ve Fed yetkililerini yüksek fiyatları kontrol altına almak için faiz oranlarını yüzde 1.700'ün üzerinde yükseltmeye sevk etmişti. Bu, S&P 500'ün geçen yıl yüzde 20 oranında düşmesiyle hisse senetleri üzerinde ağır bir yük oluşturmuştu.

25 baz puan artış bekleniyor

Piyasalar, Fed'in bir sonraki politika toplantısında faiz oranlarını 25 baz puan daha artırmasını bekliyor ve yetkililer, yüksek fiyatlar hala bir tehdit olmaya devam ettiği için faiz oranlarının tüm yıl boyunca kısıtlayıcı kalabileceğini öne sürüyor.

Yine de, enflasyondaki geri çekilme, firmalar üzerindeki baskıyı hafifletebilir ve Fed’in, Lee'nin daha önce hisse senetleri için yeni bir boğa piyasası başlatabileceğini söylediği gibi, faiz oranlarında düşüşe gitmesine yol açabilir.

Elbette, Lee geçtiğimiz yıl boyunca hisse senetlerinde yükselişteydi ve hisse senetlerinin 2022 yılında yeni bir zirveye ulaşacağını ve bu yılın Nisan ayına kadar en güçlü rallisini görebileceğini tahmin etmişti. Ancak Hisse senedi piyasalarının Lee’yi yanılttığını zaman gösterdi.

S&P 500 Endeksi, ay boyunca nispeten sabit kaldı. Lee bunun ‘hayal kırıklığı yaratan’ bir performans olduğunu kabul ediyor. Yine de Lee, endeksin Nisan ayının son beş işlem gününde en az yüzde 2 oranında yükseleceğini savunuyor.

Fundstrat: Yaklaşan kazanç sezonu, ayılara havlu attırabilir

 

Fundstrat: Borsalar büyük yükselişe hazırlanıyor

 

Fundstrat: Fed’in yüksek faiz politikası sona erebilir

 

Borsalarda 'sürpriz ralli’ işareti 7 gösterge

 

Ayı piyasası döngüsü sürüyor mu?

 

Küresel hisse piyasalarında kararsız ve dalgalı bir seyir hakim

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)