E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFT: Biden'ın seçilme ihtimali TL ve rubleyi vuruyor---

FT: Biden'ın seçilme ihtimali TL ve rubleyi vuruyor

FT: Biden'ın seçilme ihtimali TL ve rubleyi vuruyor
25 Ekim 2020 - 09:26 borsagundem.com

İngiliz Financial Times gazetesi, Biden'ın seçileceği beklentisiyle Çin, Meksika ve Güney Kore başta olmak üzere gelişen ülke para birimlerinin son iki ayda ciddi değer kazandığını ancak TL ve Rus rublesinin bu rallinin dışında kaldığını yazdı

ABD Başkanlık seçimleri yaklaşırken, anket sonuçları Türkiye gibi gelişen ülkelerin para birimlerini etkiliyor.

İngiliz Financial Times gazetesi, Joe Biden’ın seçileceği beklentisinin TL ve Rus rublesini olumsuz etkilediğine, diğer gelişen ülke para birimleri ile TL ve rublenin farklı yönlerde hareket ettiğine dikkat çekti.

TL VE RUBLE BIDEN RALLİSİNİN DIŞINDA KALDI

FT, Biden’ın Trump’a kıyasla Çin’e karşı daha yumuşak, Türkiye ve Rusya’ya karşı ise daha sert bir politika izlemesinin beklendiğini, para birimlerindeki farklı performanslarda ülkelerin iç nedenlerinin yanı sıra bu durumun da etkili olduğunu yazdı.

Biden’ın başkan seçilmesi ve Senato’da da Demokratların çoğunluğu ele geçirmesi beklentisinin ABD’de ikinci büyük mali teşvik paketi beklentisini artırdığını ve bunun da gelişen ülke piyasalarındaki riskli varlıklara talebi artırdığını belirten FT, gelişen ülke para birimlerinin toplam performansını gösteren MSCI gelişen ülke para birimleri endeksinin eylül başından bu yana yüzde 2,4 artış kaydettiğini aktardı.


ÇİN, MEKSİKA VE GÜNEY KORE’DE OLUMLU ETKİ

ABD’li dev yatırım bankası JP Morgan Chase’in kur stratejisti Meera Chandan, ek gümrük vergileri konusunda Biden’ın daha yumuşak bir politika benimseyebileceği beklentisi olduğunu, bu nedenle Biden’ın seçilmesinin gelişen ülke para birimleri için daha tercih edilir bir sonuç olarak görüldüğünü dile getirdi.

Biden’ın seçilmesi durumunda ticari gerilimlerin azalabileceği beklentisiyle eylül ayı başından bu yana Çin yuanı dolar karşısında yüzde 2’den fazla değer kazandı. Yine aynı beklentiyle aynı dönemde Meksika pesosu ve Güney Kore wonu dolar karşısında yüzde 4’ü aşan oranda değerlendi.

YAPTIRIM TEHDİDİ

Bu dönemde dolar karşısında TL yüzde 7’yi aşan oranda değer kaybetti. Rus rublesindeki kayıp yüzde 4’e yaklaştı.

Oxford Economics stratejisti Nafez Zouk, Biden’ın Rusya ve Türkiye’ye karşı Trump’a kıyasla daha sert bir tavır alacağı beklentisinin TL ve rubleyi olumsuz etkilediğini söyledi.

Haberde Türkiye’nin dış finansmana bağımlılığını hatırlatılarak Biden’ın Türkiye’ye Rus S400 füzeleri alımı nedeniyle yaptırım uygulayacağı sinyalini vermesinin ciddi bir tehdit olduğu, jeopolitik konuların TL için temel kaygı verici başlık olarak öne çıktığı vurgulandı.

Jeopolitik kaygıların yanı sıra, Merkez Bankası’nın (TCMB) beklentilerin aksine politika faizi artışına devam etmemesi ve örtülü faiz artışıyla karmaşık arka kapı politikalarına devam mesajı vermesi de TL’nin bu hafta yeni rekor düşük seviyeye gerilemesinde etkili oldu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (17)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • turkish25 Ekim 2020 22:44

    bu yaşanan olayların tek bir nedeni var : dünya bizi kıskanıyor!!! başka hiçbir açıklaması izahı olmaz olamaz bunu anlayın artık...

  • Abbasın Kör Gaz 25 Ekim 2020 21:48

    Biden nin kazanması demek ilk önce Türkiye daha sonra Rusya ile ilişkilerin askıya alınması demek. Ardı sıra yaptırımlar vs gelecek demek. Bu sebeptendir ki, TL ve ruble degeer kaybediyor ve daha da maalesef kaybedecek. Siz yok sanayi diyin yada Türkiye şaha kalktı. TAŞIMA SU İLE DEĞİRMEN DÖNMEZ. ELBET KESE BOŞALACAK ARPA AMBARI BOŞALACAK. Bizler at gözlüğünü takmaya devam edelim. Aman ha çıkartmaya ne gerek var zorla taktıracaklar (şuanda taktıkları gibi)... Kime ne atin b.ku seyrek düşmüş yada tam.

  • Vatandaş25 Ekim 2020 20:22

    Dünyada tamamen yalnızlaşan zavallı Türkiyem, kurusıkı külhanbeylikle olmuyor bu işler önce güçlü olacaksın, hertürlü sanayi devrimini yapmış olacaksın, atom bombasına sahip birinci sınıf ülke olacaksın, ondan sonra herkese gidermi gider. bizim şansızlığımız layık olduğumuz siyasetçi kalitesizliği.

  • Süleyman25 Ekim 2020 21:13

    Senin şahsiyetini korumak elindeki sopaya cebindeki paraya kalıyorsa vay haline Sana yürek nakli lazım

  • Atilla25 Ekim 2020 21:12

    Sensin zavallı olan zavallı vatandaş. Türklük şaha kalktı, sen bişeyler içmişsin ayıkamıyorsun.

  • azmi25 Ekim 2020 20:04

    Biden'den bi cacık olmaz Taramp kazanamazsa mızıkır,seçimi tekrarlattırır. Kazanıncaya kadar uğraşır. 

  • mehmet25 Ekim 2020 19:56

    dış ilişkilerde strateji yapmak satranç oynamaya benzemez. satrançta taş kaybedersin.. o saf dışı kalır ama gerçek hayatta kaybettiğin taş karşı tarafa geçer ve hatta daha kuvvetli bir rakip olarak karşında pozisyon alır. bu adamlar bunu 40 kere hesap ediyordur. Türkiye' yi kaybetmek israilin güvenliğini tehlikeye attığı gibi abd ye düşman kazandıracaktır. özetle; biden'in işi trump tan daha zor görünüyor. trump türlü hiyle ve oyun ile Türkiye'ye yaptırım uyguluyordu. bu adam trumpın yaptığını yapamayacktır. 

  • AHMET ÖZBİR25 Ekim 2020 15:48

    KİM takar Biden'ı, bayıldını, TramPET'i, biz bakarız REİS'imize! Ülkeme hainlik edeni SİLERİZ, EZERİZ. Paramız TÜRK LİRASI, ÖTESİ KARIN AĞRISI. Ha bu, ha şu, emperyalistlerin hepsi aynı, Türk'ün lideri sadece MAZLUMUN BABASI.

  • Vatandaş25 Ekim 2020 20:14

    Yine sahne almışsın Ahmet otzbir tetikçi yalakası, başlamışsın yalamaya, Allah sana akıl fikir versin.

  • çiftçi hayri25 Ekim 2020 14:12

    Biden seçilirse ilk işi türkiyeye saldırmak için heyacandan yerinde duramaz.artık avrupalı ve amerikalı dostlarımızın türkiyeye düşmanlıkları ayyuka çıktı.bir an önce seçimler yapılsın ki anya konya belli olsun.

  • Vatandaş25 Ekim 2020 12:07

    Adamın seçilme ihtimali bile TL'ye vuruyorsa seçilirse ne olacak Allah bilir

  • Trty25 Ekim 2020 13:20

    Bahane popoya benzer herkeste bol bol mevcut ki bahaneye bakama inanacak milyonlara bak sence kac milyon cikar

  • Hsgsg25 Ekim 2020 11:20

    Bunu bidena bagladilar yine dis gucler sucu atarlar yaaa bu kadarda olmaz yaaa inanan cok olur gerci ulkemizde bahaneci cok insan yoksa superiz hep dis gucler

  • Birbirine muhtaç25 Ekim 2020 10:56

    Biden Obama'nın yardımcısı idi, Obama'nın giderayak davrandığı negatif tutumu devam ettirir mi bilemeyiz.. Türkiye yöneticileri karşı-yaptırım konusunda ciddi görünüyor.. F-35 den başka yaptırım olmaz bence. Yatırım tavsiyesi değildir.

  • ALPTUĞ25 Ekim 2020 10:55

    Bu adam seçilemez ermeni ve rum kaynaklı basın şişiriyor,kendilerince dünyayı kuşatmaya uğraşıyorlar ama amerikanın milliyetci kanadı buna müsade etmez.

  • Hasan25 Ekim 2020 10:08

    Uçtu kaçtı dedikleri güzel ülkem Arjantin'den sonra en kötü ikinci durumda, En kötüsü ne olur birinci oluruz yani, ölmüş eşek kurttan korkmazmış. Zavallı güzel ülkemde kendimizi norveçle yarıştığımızı sanan büyük bir guruh var, ama onlarda ufak da olsa anlamaya başladılar gerçekleri sofradan ekmekleri azalınca...

  • Vatandaş25 Ekim 2020 10:02

    Herkes vatandaş olarak gardını alsın, biden ile çok daha zor günler ülkemi bekler.