E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFinans devi MSCI yıldız açığa satışçının hedefinde---

Finans devi MSCI yıldız açığa satışçının hedefinde

Finans devi MSCI yıldız açığa satışçının hedefinde
18 Ocak 2024 - 11:35 borsagundem.com

Wall Street’in en ünlü açığa satışçılarından biri olan Ben Axler’in bu seferki hedefi finans devi MSCI. Axler şirketin hisse değerinin olması gerekenden en az %55 daha yüksek olduğunu söyledi.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’nin dev finans firması MSCI uzun zamandır yatırımcıların portföylerinin temelini oluşturuyor. Dünyanın en büyük para yöneticilerinin çoğu her gün piyasalarda işlem yapabilmek için MSCI’ın öz sermaye, sabit gelir ve gayrimenkul endekslerini, analitik araçlarını ve ESG puanlamalarını kullanıyor. Şirketin hisseleri de son beş yılda %225’ten fazla yükselerek önemli bir güç merkezi haline geldi.

Ancak açığa satış firması Spruce Point Capital şirketin büyüme beklentilerinin sürdürülemez olduğunu belirten bir açığa satış raporu yayınladı. Çarşamba günü yayınlanan raporda MSCI’ın şüpheli muhasebe işlemlerinin olduğu ve finansal raporlama tercihlerinin hisselerin %55 ila %65 arasında düşmesine yol açabileceği savunuldu.

Üstelik açığa satış firması ESG puanlama kriterleri konusunda lider konumda olan MSCI’ın yönetiminde iltimas kültürü olduğunu dolayısıyla finans devinin kendisinin aynı kriterlerde değerlendirilmesi halinde zayıf ESG notu alacağını iddia etti.

Fortune’un haberine göre Spruce Point’in raporunda, “MSCI'ın, kârını artırmak için kötü niyetli finansal raporlama ve muhasebe taktiklerine başvurarak değer yıkıcı (ve daha da kötüsü nepotizm benzeri) satın almalar ve hisse geri alımları yapan, kendini dönüştüremeyen, zor durumdaki klasik bir şirket örneği olduğuna inanıyoruz” ifadelerine yer verildi.

Spruce Point’in Kurucusu ve Baş Yatırım Sorumlusu Ben Axler şirketle ilgili soruşturması sırasında MSCI’da birden fazla ciddi sorun gördüğünü açıkladı. Axler şirketin hisse senetlerinin bugün sahip olduğu primin yakınındaki herhangi bir yerde bile işlem görmemesi gerektiğini söyledi. Ünlü açığa satışçı firmanın mali raporlarında marjlar yenide düzeltilmiş bilançolara odaklanıldığı, ticari gayrimenkul şirketi Real Capital Analytics’in 950 milyon dolara şüpheli bir biçimde satın alındığı gibi örnekler göstererek iddialarını destekledi. Axler şirketin ‘hissedarları yanlış yönlendirdiğine dair’ kanıtların ve yönetişim sorunlarının hisse senetleri için sorun yaratabileceğini sözlerine ekledi.

MSCI tarafı konuyla ilgili henüz bir açıklama yapmadı.

Axler ve Spruce Point, MSCI'nin rakiplerine göre sürdürülemez ve "aşırı" bir değerlemeyle işlem gördüğünü savunuyor. Finansal hizmetler devinin, yatırımcılar tarafından bir hisse senedinin göreceli değerini ölçmek için kullanılan “kurumsal değer-gelir çarpanı”, açığa satış raporundan önceki salı günü 17 kat civarındaydı. Rakipleri S&P Global, Nasdaq ve Morningstar içinse bu oran sırasıyla 11,10 ve 6 kat civarında.

Spruce Point, MSCI hisselerinin pahalı olmasının yanı sıra şirketin müşterilerini elde tutma konusunda da sorunlar yaşamaya başladığını belirtti. Axler, "MSCI’ın yüksek bir müşteri tutma oranına sahip olduğuna dair bir inanç var” diyor. Borsa uzmanı bu kalıcılık gösteren inanç sayesinde şirketin hisse değerlerinde yükseliş görüldüğünü belirten Axler "bunun değişmez olmadığını" da sözlerine ekledi. Axler ve ekibi, Bloomberg, Qontigo (Deutsche Börse'ye ait) ve diğerler yükselen şirketlerle birlikte artan rekabetin MSCI müşteri yapısını etkilemeye başladığını savunuyor.

Axler, açığa satış firmasının yasadışı bir eylemin gerçekleştiğini iddia etmediğini, MSCI’ın adil değerinin çok yukarısında olsa bile belirli bir zamanda durumu tersine çevirebileceğini söyledi. Ünlü açığa satışçı, “Umarım eleştirilerimizin bir kısmını dinlerler. Bana kalırsa çoğu şey şu soruyla özetlenebilir: Yönetişim süreçlerini geliştirip, ana hatlarıyla belirttiğimiz bazı sorunları düzeltebilirler mi ve daha şeffaf olabilirler mi?” ifadelerine yer verdi.

Küresel piyasalarda Fed belirsizliği risk iştahını baskılıyor

 

Faiz indirimi konuşmak için henüz erken

 

Fed'in Bej Kitabı ABD'de ekonomik aktivitenin kasımdan bu yana "çok az" değiştiğini ortaya koydu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)