E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıFaiz indirimi konuşmak için henüz erken---

Faiz indirimi konuşmak için henüz erken

Faiz indirimi konuşmak için henüz erken
18 Ocak 2024 - 08:29 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, piyasalar mercek altına alınıyor

Asya piyasaları, Çin’deki kasvetli ekonomik görünüm ve küresel faiz indirimi döngüsünün ilk başta düşündüğü kadar erken gelmeyebileceği beklentilerinin baskısıyla Perşembe gününe zayıf bir başlangıç ​​yaptı. Zaten 2024’in başlamasıyla birlikte bu iki etmen piyasaları satış baskısına almış durumda.

Çin’deki ekonomik toparlanmanın zayıf olduğuna işaret eden bir dizi ekonomik verinin ardından – Çin ekonomisi 2023’te resmi hedefin biraz üzerinde %5,2 büyüdü, ancak derinleşen emlak krizi, artan deflasyonist riskler ve durgun talebin bu yılın görünümüne gölge düşürmesi sıkıntı yaratmakta – Çin hisse senetlerinde yaşanan düşüş nedeniyle dün günü % 2’den fazla düşüş yaşayarak beş aydan uzun bir sürenin en sert bir günlük yüzdesel düşüşünü gerçekleştiren  MSCI’nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerini içeren en geniş endeksi bu sabah %0,1 yükseldi ancak hala dünkü iki ayın en düşük seviyesi olan 490,45 puanın yakınında zayıf seyrediyor.

ABD Hazine tahvili getirileri hafifçe yükselirken, yatırımcıların Fed’in Mart ayından itibaren faiz indirimi yapabileceğine dair beklentilerin azaltmasıyla dolar bir ayın zirvesi yakınında seyrediyor. Detaylara baktığımızda; CME FedWatch aracına göre trader’lar Fed’in Mart ayında faiz indirimi ihtimalini kabaca %60 olarak fiyatlıyorken, bir ay önce neredeyse %70 olan ABD Hazine tahvil getirileri buna tepki olarak yükseldi. Dün yayınlanan ve geçen ay ABD perakende satışlarında beklenenden yüksek bir artış olduğunu gösteren veriler, ABD oranlarının daha uzun süre yüksek kalacağı yönündeki beklentileri güçlendirdi.

Gösterge 10 yıllık Hazine tahvili getirisi en son %4,09 seviyesinde, dünkü bir ayın en yüksek seviyesi olan %4,12’den pek de uzak değildi; iki yıllık tahvil getirisi ise en son %4,33 seviyesindeydi.

Avrupa Merkez Bankası yetkililerinin benzer şekilde euro bölgesindeki faiz indirimi beklentilerine karşı geri adım atmasının ardından doların euro karşısında kazanımları sınırlı kaldı ama bu durum doların bir dizi para birimi karşısında bir ayın en yüksek seviyesine yakın kalmasını engellemedi ve dolar endeksi 103,25 seviyelerinde.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde dün enflasyona karşı zaferin henüz kazanılmadığını söylerken, Hollanda merkez bankası başkanı Klaas Knot da yatırımcıların Avrupa Merkez Bankası’nın kesintilerini fiyatlandırmada kendilerinin ötesine geçtiklerini ifade etti ve eur/usd en son %0,12 artışla 1,08 dolara yükseldi.

Yatırımcılar ECB’nin bu yıl 140 baz puan faiz indirimi yapacağına dair beklentilere sahip (Salı günü fiyatlanan 150 baz puandan gerileme var), ilkinin Nisan ayında olması ihtimali Mart ayına göre daha yüksek görünüyor.

Almanya’nın gösterge 10 yıllık tahvil getirisi, faiz indirimi iyimserliğinin azalmasıyla bir ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Geçen ay İngiltere enflasyonundaki beklenmedik yükselişin, İngiltere’de erken faiz indirimine ilişkin beklentileri düşürmesi İngiliz tahvil getirileri de sıçradı ve fiyatları düştü.

Emtialarda, OPEC’in önümüzdeki iki yıl içinde küresel petrol talebinde nispeten güçlü bir büyüme öngörmesi ve ABD’deki soğuk hava dalgasının petrol üretiminin bir kısmını kesintiye uğratması nedeniyle petrol fiyatları hafif yükseliş gösterdi ve ABD ham petrolü 72,81 dolara, Brent ise 78,02 dolara çıkarken, Spot altın % 0,26 artışla ons başına 2.010 dolara yükseldi.

Yabancılar borsada hangi hisseleri alıyor?

 

Günün önemli şirket haberleri 18/01/2024

 

12 göstergesi "al" veren hisseler (18.01.2024)

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)