E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFed faiz ve tahvil alımını değiştirmedi---

Fed faiz ve tahvil alımını değiştirmedi

Fed faiz ve tahvil alımını değiştirmedi
17 Mart 2021 - 21:06 borsagundem.com

Fed, politika faizini yüzde 0-0,25 aralığında sabit bıraktı.

ABD Merkez Bankası (Fed), beklentiler dahilinde politika faizini yüzde 0-0,25 aralığında sabit bıraktı. Karar oybirliğiyle alındı.
Fed, ekonomide güçlenme ve daha yüksek enflasyon bekliyor ancak faizleri 2023 yılının sonuna kadar yükseltmeyeceğini öngörüyor.Piyasa beklentilerine paralel FOMC toplantısında, kısa vadeli borçlanma faizi sıfıra yakın düzeyde tutulurken, aylık 120 milyar dolarlık tahvil alımı da değiştirilmedi. Açıklamada, "ekonomik iyileşmenin hızında bir azalma görülmesinin ardından en güncel ekonomik faaliyet ve istihdam göstergelerinde bir iyileşme var ancak pandemiden en çok etkilenen sektörler zayıf kalmaya devam ediyor. Enflasyon yüzde 2'nin altında seyrine devam ediyor" ifadelerine yer verildi.Fed yetkililerinin ABD ekonomisine ilişkin ortalama büyüme tahmini de 2021 yılı için yüzde 6,5'e yükseldi. Aralık öngörülerinde Fed ABD'nin 2021'de yüzde 4,2 büyüyeceğini bekliyordu. 

Piyasa oyuncuları Fed Başkanı Jerome Powell'in konuşmasında ABD'de yükselen tahvil faizlerine ilişkin ifadelerini yakından izleyecek. Fed'in tahvilde getiri eğrisi kontrolü yapmayacağını yinelemesi ve 10 yıllık tahvilde getirinin yükselmesine izin vermesi, gelişmekte olan ülkelerin para birimleri açısından bir risk olarak nitelendiriliyor.
Federal Reserve yetkilileri, dünyanın en büyük ekonomisi için büyüme tahminlerini keskin bir şekilde yükseltti, ancak faiz oranlarını en az 2024 yılına kadar sıfıra yakın tutmayı beklediklerinin sinyalini verdi.
Fed yetkililerinin medyan tahmini şimdi ABD ekonomik büyümesinin Aralık tahminindeki % 4,2'ye kıyasla bu yıl % 6,5'e ulaşacağı şeklendi.
Fed'den gelen daha iyimser tahminler, Joe Biden'ın 1,9 trilyon dolarlık mali teşvikinin ve ülkenin hızla aşılamanın yaygınlaşmasının ardından ABD ekonomisi hakkında artan iyimserliğin ardından iki günlük FOMC toplantısının sonunda geldi.

Yapılan, açıklamada, ekonominin gidişatının aşıların ilerlemesi de dahil olmak üzere virüsün seyrine önemli ölçüde bağlı olmaya devam edeceği belirtilerek, halk sağlığı krizinin ekonomik faaliyet, istihdam ve enflasyon üzerinde baskı oluşturmayı sürdürdüğü, ekonomik görünüm için önemli riskler oluşturduğu kaydedildi.

Varlık alımının piyasa işleyişinin düzenli ve finansal koşulların destekleyici olmasına yardımcı olduğuna işaret edilen açıklamada, böylece hane halkı ve işletmelere kredi akışının desteklendiği bildirildi.

Açıklamada, Komitenin para politikasının destekleyici duruşunu değerlendirirken, gelen ekonomik verilerin görünüm üzerindeki etkilerini izlemeye devam edeceği yinelendi.

Ekonomiye ilişkin tahminlerini de açıklayan Fed, büyüme ve enflasyon tahminlerini artırırken, faiz oranına ilişkin tahminlerinde değişikliğe gitmedi.

Fed'in tahminlerine göre, fonlama oranına ilişkin medyan beklenti 2021, 2022 ve 2023 yılları için yüzde 0,1, uzun dönem ortalama faiz beklentisi ise yüzde 2,5 olarak belirlendi.

ABD ekonomisinin bu yıla ilişkin büyüme tahmini, yüzde 4,2'den yüzde 6,5'e yükseltildi. Ülke ekonomisinin 2022'ye ilişkin büyüme tahmini yüzde 3,2'den yüzde 3,3'e çıkarılırken, 2023 tahmini yüzde 2,4'ten yüzde 2,2'ye çekildi.

ABD ekonomisi için uzun vadeli büyüme beklentisi ise yüzde 1,8 oldu.

Bu yıla ilişkin enflasyon tahmini de yüzde 1,8'den yüzde 2,4'e yükseltildi. Enflasyon tahminleri 2022 için yüzde 1,9'dan yüzde 2'ye ve 2023 için yüzde 2'den yüzde 2,1'e çıkarıldı.

İşsizlik oranına ilişkin tahminlerin de yer aldığı açıklamada, daha önce ülkede bu yıl yüzde 5 olması öngörülen işsizlik oranının yüzde 4,5 olacağı tahmin edildi.

Ülkedeki işsizlik oranına ilişkin tahminler 2022 için yüzde 4,2'den yüzde 3,9'a ve 2023 için yüzde 3,7'den yüzde 3,5'e düşürüldü.

Kovid-19 salgınında tehlikeli rakamlar

 

Rusya, ABD büyükelçisini Moskova'ya çağırdı

 

Küresel piyasalar Fed öncesi pozitif seyrediyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ŞEMSETTİN KARLIDAĞ17 Mart 2021 21:50

    bizi ne ilgilendirir biz kendi işimize bakalım.faiz artıramazlar abd ekonomisi batmak üzere.

  • BOFA17 Mart 2021 21:35

    Bunu zaten biliyorduk da aşı pasaportuna bizi dahil etmemeleri iyi olmadı Çin ve Rus aşısı onaysızmış mı nedir,şimdi turizm beklentisi tehlikeye girdi buna bağlı taşımacılıkda aynı kefede,herifler bunuda biliyordu anladık hunharca satmalarının nedenini sonunda demek buymuş.

  • Murat17 Mart 2021 21:16

    Bizim için farketmez,artsada, düşsede kaybediyoruz.