E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFED borsaları düşürmek istiyor---

FED borsaları düşürmek istiyor

FED borsaları düşürmek istiyor
31 Ağustos 2022 - 13:46 borsagundem.com

Jackson Hole sonrası borsalar yeni bir düşüş trendine girdi. Bu tam da FED’in istediği şey olabilir mi?

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsanın yaz rallisi, yatırımcıların FED Başkanı Jerome Powell'ın Jackson Hole yıllık sempozyumunda yaptığı şahin yorumları sindirmesiyle sona erdi. Powell konuşmasında enflasyonla mücadelenin FED'in en büyük önceliği olduğunu ve bir miktar ‘acı’ gerekse bile FED’in ‘bir süre daha’ faiz oranlarını yükseltmeye ve bilançosunu küçültmeye devam edeceğini belirtti.

Fortune’dan Will Daniel’ın haberine göre, S&P 500, Powell’ın konuşmasından bu yana geçen üç işlem gününde de düştü ve şu aralar Perşembe günkü kapanış fiyatının yüzde 5 altında seyrediyor. FED politikasına daha duyarlı olan teknoloji ağırlıklı Nasdaq ise aynı sürede yaklaşık yüzde 7 oranında değer kaybetti.

Yaz rallisinin nedeni faiz indirimi beklentisiydi

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Wells Fargo'nun Küresel Piyasa Stratejileri Başkanı Paul Christopher, yayınladığı bir araştırma notunda, bu yaz yaşanan hisse senedi piyasası rallisinde, yatırımcıların artan resesyon korkuları nedeniyle FED'in faiz indirimlerine ‘dönmesini’ beklemelerinin büyük etkisi olduğunu söyledi. Ancak Powell'ın konuşması bu görüşü hızla değiştirdi ve bu hafta hisse senetleri belirgin şekilde değer kaybetti.

Christopher, “Geçen hafta Jackson Hole, Wyoming'deki küresel ekonomi sempozyumundan gelen mesaj, inatçı enflasyonun çoğu ülkede sürekli agresif politika gerektireceğine yönelikti. FED'in ABD'ye mesajı özellikle bu noktada netti” diye yazdı.

FED yetkilileri borsalardaki düşüşten memnun

FED, 2022 yılı boyunca ekonomiyi soğutmak ve tüketici fiyatlarını düşürmek amacıyla faiz oranlarını bir durgunluğa neden olmadan yükseltiyor. Ancak şimdiye kadar, enflasyonun son 40 yılın en yüksek seviyesine yakın kalmasıyla, çabalarının pek de işe yaramadığını söylemek mümkün. Bu, borsadaki son düşüşün, enflasyonu kontrol altına almak istiyorlarsa varlık fiyatlarının düşmesine ihtiyaç duyan FED yetkilileri için hoş bir haber olduğu anlamına geliyor. Düşen hisse senedi fiyatları, piyasanın doğru mesajı aldığının da bir işareti: FED her şeyden önce enflasyona odaklanmış durumda ve en azından yılın geri kalanında kısıtlayıcı bir politika duruşu beklenmesi en sağlıklı olan seçenektir. Sonuç olarak, FED yetkilileri piyasanın Powell'ın yorumlarına yönelik olumsuz tepkisini kutluyor olmalılar.

Bunun kutlamanın örneklerini bulmak da mümkün. Minneapolis FED Başkanı Neel Kashkari, “Başkan Powell'ın Jackson Hole konuşmasının nasıl karşılandığını görmekten gerçekten mutlu oldum” dedi. Kashkari, insanların artık enflasyonu yüzde 2'ye düşürme taahhütlerini ciddiye aldıklarını görmekten mutluluk duyduğunu da sözlerine ekliyor. Kashkari, FED'in Haziran toplantısından sonra, piyasa katılımcılarının FED'in enflasyonla mücadele önlemlerinin kalıcılığı konusunda yanlış bir fikre kapıldığına ve bunun da Haziran ayından Ağustos ayı ortasına kadar hisse senetlerinde yaklaşık yüzde 17'lik bir artışa yol açtığına dikkat çekiyor.

Kashkari, “Son toplantımızdan sonra borsanın yükselişini görmek beni kesinlikle heyecanlandırmadı çünkü hepimizin enflasyonu düşürmeye ne kadar bağlı olduğumuzu biliyorum. Ve bir şekilde piyasaların bunu yanlış anladığını düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Hisse senedi fiyatları, Amerikalıların servetleri hakkında nasıl hissettiklerini ve dolayısıyla nasıl harcama yaptıklarını belirleyen en önemli faktörlerden biri olarak kabul ediliyor.

Fiyatlar, harcama alışkanlıklarını belirliyor

Kashkari, enflasyonu düşürmek için hisse senedi fiyatları da dahil olmak üzere varlık fiyatlarının düşmesi gerektiğini vurgulayan ilk FED yetkilisi değil. Nisan ayında, eski New York FED Başkanı Bill Dudley, “Hisse senetleri düşmezse, FED'in onları zorlaması gerekir” başlıklı bir makale yazmış ve burada FED'in faiz oranlarını yükseltirken hedefinin bir kısmının ne olması gerektiğini detaylandırmıştı: Hisse senedi fiyatlarını düşürmek.

Dudley’ye göre bu önemli bir noktaydı çünkü hisse senedi fiyatlarının Amerikalıların servetleri hakkında nasıl hissettiklerini ve dolayısıyla nasıl harcama yaptıklarını belirleyen en önemli faktörlerden biri olduğunu düşünüyordu. Dudley, “Öyle ya da böyle, enflasyonu kontrol altına almak için FED'in tahvil getirilerini yükseltmesi ve hisse senedi fiyatlarını düşürmesi gerekecek” demişti.

Her işsiz için açık iki iş

LPL Financial Baş Ekonomisti Jeffrey Roach ise Powell'ın konuşmasının ve mevcut ve eski FED yetkililerinin yorumlarının FED’in ‘punç kasesini masadan uzak tutma’ taahhüdünün kanıtları olduğunu söyledi.

Roach, FED'in son on yılda faiz indirimleri ve niceliksel genişleme yoluyla ekonomik büyümeyi teşvik etme girişimlerinin riskli varlıklarda yukarı yönlü bir parti başlattığını savunuyor. Bu yıl, FED'in faiz artırımları o partiyi sona erdirdi ancak yatırımcılar, resesyon korkuları arasında punç kasesinin (düşük faiz oranları ve niceliksel genişleme) geri dönebileceğini düşündüler. Jackson Hole konuşması ise bunun yakın zamanda gerçekleşmesinin pek mümkün olmadığını açıkça ortaya koydu.

Punç kasesini masadan kaldırmak yatırımcılar için harika olmasa da, iş gücü piyasası sıcak kaldığı için enflasyonu düşürmek hala gerekli olabilir. Roach, Temmuz ayında açık iş sayısının Mart ayı zirvesine yakın bir noktaya sıçradığını kaydetti. Roach, “Çalışabilecek her bir kişi için hala kabaca en az iki iş ilanı var. Şimdilik, FED'in enflasyonla mücadele konusunda şahin bir duruş sergilemeye devam etmesi için daha fazla nedeni var” dedi.

Yüksek volatiliteye hazırlıklı olun

Deutsche Bank'tan Jim Reid de yayınladığı araştırma notunda, FED'in enflasyon kontrol altına alınana kadar agresif faiz artırımlarına devam ederek 1970'li yılların hatalarını tekrar etmekten kaçınmaya çalıştığını yazdı.

Varlık yönetim şirketi The Bahnsen Group Baş Yatırım Sorumlusu David Bahnsen da, FED'in yorumlarından sonra piyasanın zayıflığının bu agresif politika duruşu göz önüne alındığında şaşırtıcı olmadığını söyledi. Bahnsen, “Piyasa, enflasyon açısından FED politikalarının belirsizliğinden yılın geri kalanında şirket kazançlarının nasıl seyredeceğine kadar çeşitli başlıklarla boğuşuyor ve tüm bu faktörler oynaklığın itici gücünü oluşturuyor” dedi.

UBS Global Wealth Management Varlık Tahsisi Başkanı Jason Draho ise, yayınladığı araştırma notunda benzer bir ton kullandı ve yatırımcıların ‘yüksek volatiliteye sahip bir piyasa rejimine’ hazırlanmaları gerektiğini söyledi.

FED’in faiz politikası nasıl para kazandırır?

 

Fed'e yönelik beklentiler piyasalarda hala etkin

 

NYSE'de Fed etkisi

 

Borsada kazanmak istiyorsanız bu aralar hiçbir şey yapmayın

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • paraya satan insanlar31 Ağustos 2022 19:12

    para para diye insanlarin mal yaptiniz ya bu parayi nereye gotureceksimiz insan beli bir ömur var dunya bir ömür var insallah kiymet koparda o zaman haliniz ne birakin biraz faydali olun ölüm unutmayin zavali zenginler oyun oyun birgun siz torunlariniz hali ne olacak obur dunya cam da seyretin para kendi satan zavali insanlar para kolesi

  • Mantikli olan nedir31 Ağustos 2022 15:53

    Fed in faiz silahından başka çaresi yok zaten. Piyasaya 2008 den bu yana çok para verdi. Şimdi de geri toplamak istiyor. Daha fazla açılırsa belki Amerika ticaret dengesi sarsılabilir. Enflasyon dış kaynaklı fazla yükseldi. Enflasyonu düşüremezse ticaret negatif etkilenecek ve vatandaş Amerikada englasyonu hiç sevmiyor zaten. Bunu düşürmesi mecburi görevi gibi bir mantık var Fed yönetiminde. Yani çaresi kalmadı gibi. Enflasyonu düşürmek zorunda ancak petrolu kontrol edemediği için fazla yapabilecegi imkanı da yok. Yani çabalar yetersiz kalacak gibi. Ama şu da varki, Amerikan piyasaları da büyüme kaydedemiyor ve bu yuzden yatırımcılar büyüyen piyasalara kayıyor. Fed başarısız olabilir

  • Ali31 Ağustos 2022 14:51

    Dünyada yükselen borsalar varsa bilemem ama bizim piyasada borsanın içerisindeki bazı şirketlerin hiç değerlenmediğini düşünüyorum. Ne yapacak yani iflas mı ettirecek. Allah fırsat vermesin.

  • AHMET ÖZBİR31 Ağustos 2022 14:44

    USA'nın SÖMÜRÜ düzeni yıkılacak, Türk'ün ADALET üzre, İNSANCA yaşanır, hürriyetten yana, inançlara ve düşüncülere asla pranga vurulamayacak DÜZENİ inşa edilecek ve USA'nın KIL'sasına yatırım yapılmayacak. Her şartta TÜRK LİRASI, ÖTESİ BAŞAĞRISI! Terörü destekleyen USA'nın parasına EL SÜRMEYECEĞİZ, SÖZÜMÜZ SÖZ EY VATAN, EY BAYRAK!..