E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFED’in faiz politikası nasıl para kazandırır?---

FED’in faiz politikası nasıl para kazandırır?

FED’in faiz politikası nasıl para kazandırır?
31 Ağustos 2022 - 11:18 borsagundem.com

Wall Street endeksleri FED’in agresif faiz politikasını değiştirdiği dönemlerde güçlü yükselişlere sahne oluyor. Doğru bir strateji yatırımcıların bu yükselişlerden kâr elde etmesini sağlayabilir

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Merkez Bankası’nın (FED) sıkı para politikasını tersine çevirmesi yatırımcılar için çok kârlı bir fırsat olabilir. Ancak 26 Ağustos’ta FED Başkanı Jerome Powell’ın Jackson Hole’da yaptığı açıklamalar sonrası piyasalarda görüldüğü üzere bu strateji üzerine umut bağlamak yatırımcılara çok fazla para da kaybettirebilir.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD borsaları enflasyonun zirveye ulaştığına ilişkin olumlu sinyallerle birlikte yaz aylarında güçlü bir ralli atmosferine girmişti. Bu dönemde yüzde 15’in üzerinde yükseliş yakalayan borsalarda yatırımcılar FED’in sıkı para politikasını hafifleteceğini ummuştu. Fakat Jackson Hole toplantıları sırasında Powell’ın yaptığı açıklamalar beklentileri karşılamadı. 26 Ağustos tarihinde Dow Jones Endeksi 1000 puanın üzerinde düşerek yatırımcıların milyarlarca dolar kaybetmesine sebep oldu.

MarketWatch yazarı Mark Hulbert söz konusu tabloya dikkat çekerek FED’in geçmişteki faiz döngülerini izlemenin yatırımcılar için faydalı olabileceğine işaret ediyor. Hulbert bunu gerçekleştirebilmek için FED’in 6 farklı faiz döngüsüne odaklanmış. Borsa uzmanı özellikle her döngünün bitiminden önceki altı aya odaklandığını ve bu borsaların hangi dönemde dip noktasına ulaştığını belirlemeyi hedeflediğini belirtiyor.

Hulbert’in araştırmasına göre borsalar FED’in faiz artırım döngüsünü sona erdirmesinden ortalama 57 gün önce dip noktasına ulaşıyor. Ancak bu ortalamayı oluşturan tarihler oldukça geniş bir aralıkta konumlanıyor. 1989’daki faiz artışı döngüsü sırasında borsalar FED’in karar değişikliğinden 176 gün önce dip noktasına ulaşırken 2018’deki faiz döngüsü sırasında ise FED’in açıklamaları ile borsa dibi aynı günde gerçekleşiyor.

Borsa yazarına göre, FED'in gerçekte ne zaman politikalarını değiştirmeye başlayacağını bilmenin zor olduğu göz önüne alındığında, bu geniş aralık, bir politika değişimi beklentisiyle hisse senetlerine yeniden yatırım yapmaya çalışmakla ilgili belirsizliği ve riski gösteriyor.

Ancak Hulbert’in araştırması yatırımcılar tam olarak doğru tahmini gerçekleştiremese bile bu stratejiden para kazanabildiğini gösteriyor. Örneğin S&P 500 Endeksi politika değişikliği öncesi ile gerçek politika değişimi tarihi arasında ortalama %7,1 getiri sağlıyor. Hulbert iki aylık bir dönem için bu getirinin etkileyici olduğunu belirtiyor. Bununla birlikte politika değişimi öncesi dip noktasından itibaren borsalar altı aylık dönemde ortalama %16,3, on iki aylık dönemde ise ortalama %25,8 getiri üretiyor. Borsa uzmanı tüm bu istatistiklere dikkat çekerek uygulanabilecek borsa stratejilerine ilişkin şu ifadelere yer verdi:

“Bu yüksek riskli yüksek ödüllü tabloda nasıl yatırım yapabilirsiniz? Bunun bir yolu, istediğiniz özkaynak yatırımı ne olursa olsun, dolar maliyet ortalamasına ulaşmaktır. Örneğin, önünde sonunda borsaya geri koymak istediğiniz toplam tutarı beş dilime bölebilir ve her dilimi önümüzdeki beş takvim çeyreğinin sonunda hisse senetlerine yatırabilirsiniz. Birçok yaklaşımdan sadece biri olan bu stratejiyi izlerseniz 2024’ün başı gibi hedef özkaynak yatırımına geri dönersiniz.

Böyle bir yaklaşım sizi tam olarak faiz politikası öncesi düşük seviyede hisse senetlerine sokmaz, ancak bunu ummak da bir yanılsamadır. Yine de bu yaklaşım beklemekten daha iyidir ve ortalama bir satın alma fiyatı sağlayacaktır. Ayrıca bu strateji, borsalarda FED’in halihazırda para politikasını değiştirmeye başladığına dair bahse girenlerin cezalandırıldığı 26 Ağustos gibi günlerden de sizi koruyacaktır.”

Fed'e yönelik beklentiler piyasalarda hala etkin

 

NYSE'de Fed etkisi

 

Borsalar için ‘zor dönem’ uyarısı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)