E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFED boğa piyasasının tek anahtarı değil---

FED boğa piyasasının tek anahtarı değil

FED boğa piyasasının tek anahtarı değil
30 Haziran 2022 - 14:35 borsagundem.com

Yatırımcılar borsalarda yükseliş trendine giriş için FED’in politikasını değiştirmesini bekliyor. Ancak ünlü borsa uzmanı Nicholas Colas güvercin bir FED’in borsaları yükseltmek için yeterli olamayabileceğini söyledi


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel borsalarda yıl başından bu yana ayı piyasası etkileri hissediliyor. Birçok yatırımcı bu seyrin tersine dönmesi için ABD Merkez Bankası’nın (FED) sıkı para politikasından vazgeçmesinin önemli bir katalizör olacağını düşünüyor. Ancak borsa araştırmaları şirketi DataTrek’ten gelen son bir açıklamaya göre FED’in faiz politikasını değiştirmesi borsalarda yükselişe geçilmesi için yeterli olmayabilir.

Firmadan Çarşamba günü yapılan açıklamada FED’in faiz oranlarındaki agresif artışlarını durdurmasıyla borsaların yükseleceği beklentisinin yanlış olduğu belirtildi. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre FED Haziran ayındaki faiz toplantısında 75 baz puanla 1994 yılından bu yana en büyük faiz artışını gerçekleştirmişti.

Insider’ın haberine göre DataTrek Kurucu Ortağı Nicholas Colas konuyla ilgili açıklamasında, “FED’in para politikasındaki bir değişikliğin tek başına hisse senetlerinin yönü için bir dönüm noktası olabileceği fikrine dikkat etmemiz gerekiyor. Zira 2001'de resesyon devam ederken şirket bilançolarıyla ilgili artan belirsizlik nedeniyle durum kesinlikle böyle olmamıştı” ifadelerine yer verdi.

ABD Merkez Bankası 1999 ve 2000 yıllarında faiz oranlarını yükselttikten sonra, dot-com balonu krizinin ortasında Ocak 2001'den itibaren faiz politikasında agresif bir şekilde rota değiştirmiş ve faiz oranlarını düşürmüştü. 3 Ocak 2001'de planlanmamış bir "acil durum" 50 baz puanlık faiz indirimi dahi yapıldı. Ardından aynı ayın ilerleyen günlerinde yarım puanlık bir faiz indirimi daha gerçekleştirilmişti.

Colas bu iki faiz indiriminin ardından 2001 yılının Mart, Nisan, Mayıs, Eylül ve Ekim aylarında beş kez daha yarım puanlık faiz indirimi yapıldığına dikkat çekti. Sonuç olarak, Mayıs 2000'den Kasım 2002'ye kadar, Fed faiz oranı %6,5'ten %1.25'e kadar düştü. Ancak bu süreçte borsalar yine de düşmeye devam etti.

Colas, "Fed para politikasın hisse senedi değerlemelerini desteklemek için yeterli değildi" hatırlatmasını yapıyor.

Borsa uzmanına göre şimdi de borsalarda benzer bir durum yaklaşıyor olabilir. Zira Wall Street'in 2022'de şirket bilançolarında %10'luk büyüme tahmini çok iyimser görünüyor ve ekonomik durgunluk korkuları artmaya devam ediyor. Colas ayrıca geçtiğimiz sene teknoloji hisselerinin dot-com balonuna benzer bir şekilde fırlamasına da dikkat çekti.

Colas, "Birçok olayın bir arada yaşanması 2000-2002 ayı piyasasını yaratmıştı ve 2022'de benzer sorunları hızlandırılmış bir şekilde görülüyor ve FED’in yakın vadede piyasalara herhangi bir şekilde destek olma şansı da bulunmuyor" dedi. Borsa uzmanı yatırımcıların sağlık hizmetleri gibi portföy savunma sektörlerine yönelmelerini ve daha fazla netlik beklemelerini tavsiye etti.

Colas, "Bugün için çıkarılacak ders, FED politikasındaki bir değişikliğin tek başına bir borsa rallisinin garantisi olmadığıdır" dedi.

Boğa piyasası analistleri tahminlerinin altında eziliyor

 

Ayı piyasası hızla toparlanabilir

 

Yılın ikinci yarısında ayı piyasası biter mi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)