E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBoğa piyasası analistleri tahminlerinin altında eziliyor---

Boğa piyasası analistleri tahminlerinin altında eziliyor

Boğa piyasası analistleri tahminlerinin altında eziliyor
30 Haziran 2022 - 12:59 borsagundem.com

Küresel borsalarda yılın ilk altı aylık döneminde düşüşler sertleştikçe hisse senetlerine ilişkin %100’ün üzerinde ralli bekleyen analistler de geri adım atamadı. Ünlü borsa uzmanı Ed Yardeni analistlerin “hayal gördüğünü” söyledi

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

İster övgüye değer bir cesaret olarak algılansın isterse de gerçeklikle yüzleşmeyi reddetmek olarak görülsün, Wall Street analistleri son dönemlerde oldukça iddialı ve şanstan daha fazlasını gerektirecek nitelikte borsa tahminleriyle dikkat çekiyor.

Bloomberg International’ın haberine göre, analistler Peloton hisselerinden kripto para şirketi Coinbase’e kadar birçok hisse için halen fiyatını ikiye katlanacağı yönündeki tahminlerini sürdürüyor.

Örneğin korona virüs aşısı geliştirmekte olan olan Novavax’a yönelik analist tahminleri hisselerin %193 oranında artmaya hazırlandığı yönünde. Dört yıl boyunca kâr elde edemeyen ulaşım ve hizmet teknolojileri şirketi Uber hisselerinin %129 gibi olağanüstü bir artış elde etmesi bekleniyor. Yıl başından bu yana %90 oranında düşerek yatırımcılarını üzen araç kiralama şirketi Caravana içinse analistler %218’lik bir artış bekliyor.

Borsa araştırmları şirketi Yardeni Research’ün Başkanı Ed Yardeni söz konusu beklentilerle ilgili açıklamasında, “Yatırımcılar bu tür bir yükselişe gerçekten inanamayacak kadar her şeyden bıkmış durumdalar” dedi.

ABD ekonomisine yavaşlamayı işaret eden göstergelere rağmen bilanço beklentilerini bu denli yüksek tutan analistlerin “hayal gördüğünü” belirten Yardeni, “Yatırımcılar %30 oranında düşürülen bir hisse senedine sahip olduklarında ve bir analist onlara bundan bir yıl sonra aynı hissenin iki katına çıkacağını söylediğinde, bunun gerçekten çok fazla güvenilirliği yoktur” ifadelerine yer verdi.

ABD borsalarındaki sert satış dalgası Russell 1000 Endeksi’ndeki 33 hisse senedine dair %100 veya daha fazla yükseliş tahminlerini karşılıksız bıraktı. Analistlerin %50 veya daha fazla artış beklediği hisselerin sayısı ise yüzlerle ölçülüyor. Tüm bu yüksek beklentilere rağmen endeks bu yıl %21 düştü. Şirketlere için medyan fiyat tahminleri şu anki seviyesinin %32 üzerinde. Yılın başlangıcında ise bu oran %12’ydi.

Tarihsel verilerse söz konusu beklentiler için açık bir gösterge niteliğinde. Analistlerden sadece birkaçı borsalarda geri dönüşleri tahmin etmekte başarılı olsa da tahmin yapanların büyük çoğunluğunun aynı başarıya ulaşması muhtemel değil. Analist tahminlerinin bugünkü durumu, geçmiş ayı piyasalarındaki durumların bire bir kopyası gibi gözüküyor. 2020 yılındaki ayı piyasasında 300 şirketin hisselerinin iki katına çıkacağı öngörülüyordu. 2009’da ise 100 hisse için benzer tahminler yapılmıştı.

Analistlerin bu aşırı fiyat tahminlerinin birden fazla sebebi bulunuyor. İzledikleri şirketleri tüm ayrıntılarına kadar bildiklerini düşünen analistler resesyon kaygıları arttıkça hisselerin geri dönüşüne ilişkin beklentilerini de artırabiliyor. Zira Kovid krizi sırasında hisse senetlerinde büyük düşüşler kaydeden şirketlerin birçoğu analistlerin fiyat hedeflerine ulaşacak derecede toparlanmıştı.

Bununla birlikte borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD borsaları enflasyonun ve ABD Merkez Bankası (FED) faiz artışlarının tüketici harcamaları üzerinde etkisinin görülebileceği bir bilanço sezonuna hazırlanıyor. Hisse senedi analistleri beklentilerini düşürmek için ikinci çeyrek bilançolarını bekliyor olabilir.

Yatırım ortaklığı şirketi Tigress Financial Partners’ın Analisti ve Baş Yatırım Sorumlusu Ivan Feinseth konuyla ilgili açıklamasında, “Piyasa aslında gerçekleşmeyecek bir ekonomik çöküş beklentisiyle satışa geçti. Hala herkesin korktuğu şirket bilançolarındaki büyük dalgalanmaya ilişkin bir ön açıklama görmüş değiliz” ifadelerine yer verdi.

Tüm bunların da ötesinde analistler kibir, yanıldığını kabul etme konusunda isteksizlik ve kurumsal düşünme gibi çeşitli davranışlar kısıtlamalara da maruz kalabilmiş olabilir. Yatırım danışmanlığı şirketi Washington Crossing Advisors’ın Kıdemli Portföy Yöneticisi Chad Morganlander konuyla ilgili açıklamasında, “Analistler beklentilerinde sansasyonel bir değişim yaratmaktan korkuyorlar. Asıl endişe şu: Tahminlerinizi daha düşük fiyatlara revize eden ilk kişi sizseniz ve yanılıyorsanız, özgeçmişinizi de gözden geçirmeniz gerekebilir” ifadelerine yer verdi.

Russell 1000 Endeksi’ne ilişkin analistlerin ortalama tahminleri %31’lik bir yükselişi öngörüyor. Bunun gerçek olabilmesi için endeksin sadece Ocak ayındaki tüm zamanların en yüksek seviyesine gelmesi yetmiyor. Aynı zamanda 2004’ten bu yana en hızlı yükselişin kaydedilmesi gerekiyor.

Ayı piyasası hızla toparlanabilir

 

Yılın ikinci yarısında ayı piyasası biter mi?

 

Bitcoin toplamaya devam ediyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)