E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAyı piyasası hızla toparlanabilir---

Ayı piyasası hızla toparlanabilir

Ayı piyasası hızla toparlanabilir
30 Haziran 2022 - 12:47 borsagundem.com

Hisse senetlerindeki düşüşe rağmen tarihsel veriler içinde bulunduğumuz ayı piyasasının diğerlerinden daha hızlı toparlanacağını gösteriyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Hisse senetleri piyasası, Haziran ayı başlarında ortaya çıkan resesyon korkusuyla ayı bölgesine girdiğinden bu yana yön bulmakta zorlanıyor. Yaşanan belirsizlik yatırımcıları da ya keskin kararlar almaya ya da beklemeye itiyor. Tarihsel veriler ise piyasaları olumlu şekilde yorumlamaya imkan tanıyan bir bilgi saklıyor: Düşüş ivmesi.

Forbes’tan Sergei Klebnikov’un haberine göre, Piyasalarda yaşanan büyük düşüşün en önemli nedenleri arasında yüksek enflasyon ve FED’in yüksek faiz temelli para politikası geliyor. Resesyon beklentilerini yaratan da aynı gelişmeler. Dolayısıyla yaşanan düşüşte piyasaların genel ekonomiden oldukça fazla etkilendiği ve ekonominin olumsuz seyrine göre tavır aldığı birçokları tarafından kabul ediliyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, bu analizin bir adım sonrası ise hala tünelin ucunda bir ışık olduğunu gösteriyor. Ekonomik gelişmelere göre hareket eden piyasaların, şayet genel ekonomik gelişmeler daha büyük bir gerilemeyi önleyebilirse yönünü pozitife çevirme ihtimalini de oldukça yükseltiyor. Bunun kanıtı ise piyasaların düşüş hızında yatıyor.

Ekonomiye bağlı

S&P 500, 2022 yılı Ocak ayında gördüğü zirveden yüzde 20 oranında düşerek 13 Haziran 2022 tarihinde resmi olarak ayı piyasasına girmiş oldu. Geçen hafta gösterge endeks bu kritik eşiğin üzerine geri dönse de hisse senetleri düşmeye devam etti ve piyasaları yeniden aşağı çekmeye başladı. Bu da içinde bulunulan ayı piyasasının daha fazla sürebileceğiyle ilgili kuşkuları artırdı.

New York merkezli yatırım hizmetleri şirketi Bespoke Investment Group’a göre ise hiçbir ayı piyasası tam olarak aynı özellikleri taşmıyor. Yine de II. Dünya Savaşı’ndan bu yana yaşanan ayı piyasalarının yarısından fazlasının bir resesyondan önce yaşandığının önemli bir veri olduğunu kabul etmek gerekiyor. Ekonomik bir gerilemeye yol açmayan ayı piyasalarının ise ortalama olarak daha kısa bir zaman diliminde sonlandığı göze çarpıyor.

Sadece 161 gün

New York merkezli araştırma şirketi CFRA Research Baş Yatırım Stratejisti Sam Stovall ise piyasaların boğa piyasasının zirve noktasından yüzde 20’lik bir düşüş yaşamasının sadece 161 gün sürdüğünü ve bunun oldukça iyi bir haber olduğunu belirtiyor. Stovall, geçmiş ayı piyasalarında bu sürenin ortalama 245 gün olduğunun altını çiziyor.

1945 yılından bu yana S&P 500 verilerine bakıldığında, her ayı bölgesine gerçekleşen hızlı düşüşün genellikle devasa kayıplar yerine görece daha sığı düşüşlere işaret ettiği gözleniyor. Devasa kayıp oranı ise yüzde 40 kabul ediliyor. Geçmiş verilere odaklanan Stovall, S&P 500’ün otalamanın altında bir sürede yüzde 20 ve üzeri düşüş yaşadığı 1961, 1966, 1987, 1990 ve 2020 yıllarında, piyasanın ortalama yüzde 27’den az kayıp verdiğine dikkat çekiyor. 1945’ten bu yana gerçekleşen 14 ayı piyasasının tümüne yakından bakıldığında ise S&P 500’ün ortalama yüzde 32 düştüğü ve dip noktaya gelmesinin ortalama 12 ay sürdüğü görülüyor. CFRA Research verilerine göre, endeks, kayıplarının tamamını ise ortalama 23 ayda telafi ediyor.

2020’yi anımsatıyor

En son ve en kısa süren ayı piyasası pandemi sürecinde yaşanan karantinaların ABD ekonomisini kısa bir resesyona soktuğu 2020 yılı Mart ayında gerçekleşti. Bu düşüş, geçmişteki ayı piyasalarına bakıldığında oldukça kısa sürmüştü. 31 ay gibi uzun bir süreye yayılan Dot-com çöküşüyle kıyaslandığında ise çok daha kısa: Sadece 1 ay. Bu süreçte hisse senetlerinin 2020 ayı piyasasında yaklaşık yüzde 34’lük bir düşüşle dip yapması ise bir aydan biraz fazla süre almıştı.

Bu ayı piyasasının nasıl sona ereceği, FED’in faiz artırımı stratejisinin zamanlamasını ve büyüklüğünü belirleyecek olan enflasyon verilerine göre şekillenecek

Detroit merkezli yatırım ve finansman şirketi Ally Para ve Piyasalar Baş Stratejisti Lindsey Bell, “Tarihsel olarak bakıldığında mevcut ayı piyasası, 1946 yılından bu yana görülenlere kıyasla oldukça hafif seyrediyor” diyor. FED’in enflasyonu frenlemeyi başarması durumunda, genel ekonominin bu durumu hafif bir yavaşlama olarak atlatabileceğini, bunun da piyasalardaki düşüşün sığ olma olasılığını epey artıracağını belirten Bell, hisselerin de bir kez dibe vurduğunda genellikle bu çöküşü takip eden yıl çok daha güçlü geri döndüklerini ve genellikle yeni zirveler yaptıklarını sözlerine ekledi.

Düşüş ivmesi

Kaliforniya merkezli finansal danışmanlık şirketi LPL Baş Piyasa Stratejisti Ryan Detrick, 2000-2002 ve 2008-2009 yıllarında gerçekleşen büyük çaplı ve derin kriz ihtimali önlenebilirse, ayı piyasasının ömrünün tahmin edilenden çok daha kısa sürebileceğini belirtiyor. Son beş ayı piyasasının yarısından fazlasının üç ay ya da daha kısa sürdüğü göz önünde bulundurulduğunda benzer bir durumun şu an içinde bulunduğumuz ayı piyasasında da pekala yaşanabileceğini söyleyen Detrick, “Bu ayı piyasasının nasıl sona ereceği büyük olasılıkla FED’in faiz artırımı stratejisinin zamanlamasını ve büyüklüğünü belirleyecek olan enflasyon verilerine göre şekillenecektir” şeklinde konuştu

Yılın ikinci yarısında ayı piyasası biter mi?

 

Ayı piyasasının iki aşaması daha var

 

Ayı piyasasının ikinci aşaması yaklaşıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)