E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFaiz indirimi borsalar için kötü haber olabilir---

Faiz indirimi borsalar için kötü haber olabilir

Faiz indirimi borsalar için kötü haber olabilir
20 Kasım 2023 - 16:44 borsagundem.com

Piyasalar Fed’in gelecek yıl faiz indirimine gitme ihtimalini sevinçle karşılıyor ancak bu gelişme, uzmanlara göre, iki ucu keskin bir bıçağı andırıyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Enflasyon verilerinin olumlu gelmesi sonrası piyasaları Fed’in gelecek yıl faiz indirimine gitme ihtimalini olumlu karşılıyor. Ancak Wall Street uzmanları, faiz indirimlerinin iki ucu keskin bir bıçak olduğu konusunda yatırımcıları uyarıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD ekonomisinde özellikle iş gücü piyasasına dair veriler ve sonrasında, düşüş trendini devam ettiren enflasyon verileri, piyasaların Fed’in faiz artırım kampanyasında sona geldiği ve gelecek yıldan itibaren faiz indirimlerine başlayacağı düşüncesini kuvvetlendirdi.

İki ucu keskin bıçak

Insider’dan Jennifer Sor’un haberine göre, Wall Street uzmanları ise, faiz indirimlerinin iki ucu keskin bir bıçak olduğu konusunda yatırımcıları uyarıyor ve bu gelişmenin ekonominin geneli hakkında bazı olumsuz sinyaller verebileceğinin altını çiziyor.

Enflasyonun düşmesi ve Fed'in gösterge faiz oranını daha da artırmayı ertelemeye devam etmesi nedeniyle yatırımcılar, merkez bankasının 2024'te faiz oranlarını düşürmesi yönündeki beklentilerini artırdı. CME FedWatch aracına göre gelecek Aralık ayına kadar piyasalar, faiz oranlarının mevcut seviyesinden daha düşük olacağını yüzde 95 ihtimalle fiyatlıyor. Bu iyimserlik, geçen hafta Salı günü beklenenden daha soğuk gelen enflasyon raporuyla alevlendi; ekonomideki fiyatlar Ekim ayında beklenen yüzde 3,3'ün altında kaldı ve yüzde 3,2 oranında arttı.

Eski PIMCO baş ekonomisti Paul McCulley bu hafta CNBC'ye verdiği demeçte, “Bunun ezber bozan bir şey olduğunu düşünüyorum. Rasyonel bir coşkuyla dolu günler geçiriyoruz çünkü veriler uzun zamandır neyi beklediğimizi açıkça gösteriyor. Sanırım bu, Fed'in artık politikanın yeterince kısıtlayıcı olduğunu rahatça beyan etmesine yol açıyor ve bu önemli bir şey, çünkü bu, sıkılaştırmayı bitirdikleri ve bir sonraki hamlenin de gevşeme olacağı anlamına geliyor” diyor.

Borsalarda yükseliş katalizörü mü?

Ancak faiz indirimleri piyasaların umduğu ‘kesinlikle yükseliş katalizörü’ olmayabilir. Bunun nedeni, Fed politikasındaki herhangi bir gevşemenin muhtemelen yavaşlayan bir ekonomiye tepki olarak gerçekleşmesi ve gerçek anlamda derin kesintilerin muhtemelen doğrudan bir durgunluğun sonucu olarak gerçekleşecek olması.

Piyasalar, hisse senetlerinde yukarı yönlü bir yükselişi tetiklemek için Fed'in faiz indirimini bekliyor. Ancak durgunluk genellikle hisse senetlerine karşı güçlü bir rüzgar olma niteliği taşıyor. JPMorgan stratejistleri, geçen ay, bir gerileme durumunda Hisse senetlerinin yüzde 20'ye kadar düşebileceğini tahmin etmesi de bunu gösteriyor.

Mai Capital Management'ın baş hisse senedi stratejisti Chris Grisanti, verdiği röportajda, “Rüzgar nereye esiyor? Sanırım şu anda yumuşak iniş bölgesinden uçuyor ve Goldilocks bölgesine iniş yapıyor ve yavaşlayan bir ekonomiye doğru gidiyor. Faizler iyi sebeplerden dolayı değil, hisse senedi yatırımcıları için üzücü sebeplerden dolayı zirveye çıkıyor, yani ekonomi yavaşlıyor ve bunun gelecek üç ila altı ay içinde kendini göstereceğine inanıyorum” şeklinde konuşuyor.

Deutsche Bank stratejistlerine göre Fed, son 10 ekonomik krizin beşinde resesyondan önce faiz oranlarını düşürdü. Banka Perşembe günü paylaştığı notta, “Bu, faiz indirimlerinin otomatik olarak bir gerilemeyi engellemediğini ve çoğu zaman sorunların yaklaştığının bir işareti olduğunu gösteriyor” diyor.

UBS'e göre, ekonomi gelecek yılın ortasında resesyona girerken faiz oranları 275 baz puanlık bir düşüşle sonuçlanabilir. Bu, piyasanın beklediği düşüşün yaklaşık dört katı. Bu da ekonominin, Fed'in Mart 2022'den bu yana uyguladığı para politikası sıkılaştırmasının önemli bir kısmını geri almak zorunda kalacağını hissedeceği bir seviyeye kadar yavaşlayabileceği anlamına geliyor.

UBS stratejistleri, paylaştıkları notta, faiz indirimlerinin ABD'nin 2024'ün ikinci ve üçüncü çeyreğinde öngörülen durgunluğuna ve hem manşet hem de çekirdek enflasyonda devam eden yavaşlamaya bir tepki olacağı konusunda uyarıyor.

Ekonomi dramatik şekilde yavaşlıyor

Ekonomi cephesinde ise yavaşlama işaretleri ortaya çıkıyor. Atlanta Fed ekonomistleri reel GSYİH büyümesinin bu çeyrekte yüzde 2,2 civarında olmasını bekliyor. Bu, geçen çeyrekte kaydedilen yüzde 4,9'luk büyümeden dramatik bir yavaşlama anlamına geliyor.

ABD Sayım Bürosu verilerine göre perakende harcamalar da geçen ay yüzde 0,1 oranında düştü. Bu, perakende harcamalarda bu yılın Mart ayından bu yana ilk kez bir gerileme görüldüğü anlamına geliyor ve bu, bu yıl ekonominin desteklenmesine yardımcı olan ABD'li tüketicilerin, tasarrufları azaldıkça nihayet güçlerini kaybetmeye başlayabileceklerinin bir işareti olarak kabul ediliyor.

Harcamalardaki gerileme, iş gücü piyasasının soğuması nedeniyle daha da kötüleşiyor. İşsizlik oranının yüzde 3,9'a yükselmesiyle ekonomi, Ekim ayında Eylül ayına göre ciddi bir düşüşle 150.000 iş ekledi.

Bu rakamlar, iş gücü piyasasının, işsizlik oranının üç aylık ortalaması önceki 12 ayın en düşük seviyesinin 50 baz puan üzerine çıktığında yanıp sönen son derece doğru bir durgunluk göstergesi olan 'Sahm kuralı'nı tetiklemeye yaklaştığını gösteriyor.

Eski Fed ekonomisti ve Sahm kuralı yaratıcısı Claudia Sahm, “Resesyonda değiliz ama yine de göstergede yanıp sönen kırmızıya çok daha yaklaşıyoruz ve bu, ileriye dönük olarak resesyondan uzak duracağımızın garantisi değil” diyor.

Faiz indirim beklentileri piyasalara güç verdi

 

Faizler ne zaman düşecek?

 

IMF: Faiz oranları bir süre daha yüksek kalabilir

 

FED’in bir sonraki hamlesi faiz indirimi olacak

 

San Francisco Fed Başkanı Daly: Faiz artırım döngüsüne dikkat

 

FED faizleri indirmek zorunda kalacak

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)