E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaESG yatırımcıları enerji hisselerinin yükselişiyle sınanıyor---

ESG yatırımcıları enerji hisselerinin yükselişiyle sınanıyor

ESG yatırımcıları enerji hisselerinin yükselişiyle sınanıyor
25 Ekim 2021 - 12:57 borsagundem.com

Enerji hisselerinde yükseliş, iklim değişikliğiyle mücadele odaklı yatırımcılara kaybettirdi. Uzun süredir fosil yakıt üreticilerinden kaçınan ESG yatırımcıları, enerji hisselerinde yükselişle sınanıyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Enerji hisselerindeki yükseliş, enerji sektörü yıllardır zorlu süreçler geçirirken iklim değişikliğine odaklı yatırım yapan para yöneticilerini zorda bırakıyor. Çevresel, sosyal ve yönetişim (ESG) yatırımcıları şimdi Wall Street’in en yüksek getiri sağlayan hisselerini kaçırıyor. S&P 500 enerji sektörü bu yıl %54 yükselerek, endeksin genelindeki %21’lik artışı geride bıraktı. Aynı zamanda en iyi performans gösteren ikinci sektörü %16’lık bir farkla geçti.

Dow Jones Market Data’ya göre bu rakam 2000 yılından bu yana iki sektör arasında oluşan en büyük fark oldu. Devon Energy ve EOG Resources gibi şirketlerin hisselerindeki büyük yükselişler şimdi bazı yatırımcıları çıkmaza sürüklüyor. Birçok kişi enerji sektörünün 2020 yılına kadar geçen dokuz yılın sekizinde S&P 500 endeksinin gerisinde kalmasıyla, bu sektördeki pozisyonlarını sınırlamıştı. Bunun nedeni ise küresel arzın yükselmesiyle petrol ve doğalgaz fiyatlarının düşmesiydi.

Wall Street Journal’ın haberine göre bu dönemin büyük bir bölümünde, yatırımcılar uzun vadeli getiri potansiyelinin daha yüksek olduğu düşünülen yeşil enerji şirketlerine yöneldi. Büyük yatırımcılara fosil yakıt üreticilerinden uzaklaşma çağrıları oldukça baskın hale geldi. Ancak şimdi sektörden kaçınan yatırımcılar, geçtiğimiz ay kaydedilen %19’luk yükselişi de kaçırmış oldu. S&P 500 ise aynı dönemde %3 yükseliş gösterdi.

Uzun yıllardır Exxon Mobil ya da Chevron gibi şirketleri kolaylıkla görmezden gelebilen yatırımcıların, şimdi iklim değişikliğiyle mücadele ile yüksek getiri arasında bir tercih yapması gerekiyor. Apex Financial Services Başkanı Lee Baker, “bu bir sınav” dedi. Devamında, “bir fırsat gördüğünüzde bunun peşinden gitmemek oldukça zor” ifadesini kullandı. Baker müşterilerinin Exxon ve Chevron gibi şirketlerin hisselerini satın almasını, pandeminin başladığı dönemde tavsiye etmişti.

Şimdi ise yatırımcıların bu hisseleri satmamasını tavsiye ediyor, çünkü yükselişin devam edeceğini düşünüyor. Baker’ın müşterilerinin bazıları halen iklim değişikliğine yönelik endişeleri nedeniyle, bu alandaki yatırımlarını sınırlandırmayı tercih ediyor. Enerji hisselerinde daha büyük bir pozisyona sahip fon yöneticilerinin oranı, 2012 yılından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Yatırımcılar için bazı alternatifler de olabilir. Citigroup analistleri yakın zamanda enerji sektörüyle korelasyonu olan küresel hisseleri derledi.

Ancak bu hisse sepetinin daha yüksek bir ESG potansiyeli var. Bu grupta Avrupa bankaları büyük bir alan kaplıyor. Bunun nedenlerinden bir tanesi de ekonomi genişlerken enerji fiyatları da hükümet tahvili getirileriyle beraber yükselme eğiliminde. Yükselen tahvil getirileri ise bankaların kredi karlılığını yükseltiyor. Bu tür yatırımlar ise ABD’nin ham petrol fiyatları son yedi yılın en yüksek seviyesine yükselmesi nedeniyle odak noktası haline geldi.

Doğalgaz fiyatları bu yıl neredeyse ikiye katlandı. Bu hızlı fiyat yükselişleri kış aylarına girerken küresel ekonomiyi tehdit ediyor. Yükselen enerji faturaları ve yakıt maliyetleri de yatırımcıların enflasyona yönelik endişelerini ve beraberinde getireceği faiz oranı artırımlarını besliyor. Bununla birlikte enerji krizi Asya ve Avrupa’da fabrikaların kapanmasına neden olarak, tedarik zinciri sorunlarının artmasına sebep oluyor.

Ekonomik sorunlar, 31 Ekim’de Glasgow’da gerçekleştirilecek küresel iklim zirvesi öncesinde politika yapıcıların üzerinde baskı oluşturuyor. Birçok analist enerji üreticilerinin yeni arzlarda yatırımlarının düşmesinin, fiyatların yükselmesine neden olduğunu söylüyor. Yatırımcılar aynı zamanda bu hafta Exxon ve Chevron’un gerçekleştireceği bilanço açıklamalarını da izleyecek. Bu şekilde ise enerji şirketlerinin üretimlerini artırıp artırmayacağı ölçülecek.

Bazı analistler enerji şirketlerinin borsalardan sağladığı gelirleri, petrol ve doğalgaz fiyatları yüksek kalmaya devam ettiği takdirde ilerlemek için kullanacak. borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre ölçüt niteliğindeki endekslerdense bu hisselere yatırım yapıp yapmama kararı, aynı zamanda S&P 500’de enerji şirketlerinin yalnızca %3’lük bir oranı olması nedeniyle de oldukça zor. 2008 yılında enerji şirketleri endeksin %15’ini oluşturuyordu.

Ancak bu dönemin ardından emtialarda çöküş ve teknoloji şirketlerinin liderlik konumuna yerleşmesiyle birlikte, oranda düşüş görüldü. Sektörün endeksteki düşük payı, piyasa takip eden fonların yatırımcılarının, yükselişten fayda görmediği anlamına geliyor. Birçok analist enerji ve yatırım şirketlerinin faaliyetlerini daha çevre dostu göstermek için yatırımcıların yanlış yönlendirilmesi ihtimaline karşı temkinli.

Varlık Yöneticisi Federated Hermes Baş Sermaye Piyasaları Stratejisti Phil Orlando, şirketin son aylarda enerji sektörüne ağırlık verirken, portföylerde ESG faktörlerine de öncelik tanıdığını söyledi. Orlando, şirketin enerji şirketlerindeki yönetim ekipleriyle iletişime geçtiğini ve iklim değişikliği konusunda hassasiyet gösteren şirketleri tercih ettiklerini açıkladı. Orlando, “orta yolu bulmanız gerekiyor. Burada para kazanıp, aynı zamanda ESG kriterleriyle de uyumlu olabilirsiniz” dedi.

Yatırımcılar enerji hisselerini özellikle takip ediyor. Çünkü bu alan birçok yatırımcının petrol ve doğalgaz fiyatlarıyla ilgili beklentilerini de yansıtıyor. Yine de emtia vadeli kontratlarına yatırım yapanlar ya da enerji üreticileriyle ilişkili tahvillerin yatırımcılar da fosil yakıt pozisyonlarını iklim faktörlerinin ne kadar etkilediğine karar vermeli.

Emtia piyasasındaki sert dalgalar endişe verici

 

Çin, karbon salınımı yüksek projeleri yasaklayacak

 

Tedarik zinciri krizi bilançoları vuracak

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)