E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisErdoğan-Koç çatışması tedirgin ediyor---

Erdoğan-Koç çatışması tedirgin ediyor

Erdoğan-Koç çatışması tedirgin ediyor
22 Ekim 2013 - 08:37 borsagundem.com

Financial Times gazetesi bugün Türkiye değerlendirmesinde siyasi gerginlik, yatırımları riske soktuğu vurguladı

Financial Times gazetesi bugün "Büyüyen pazarlar: Güneş hala parlarken" başlıklı analizinde, gelişmekte olan ülkelerden sadece bir kaçının, bu patlama yıllarını kritik yapısal reformlar çıkarmak üzere kullandığını savunuyor.

Analizde Şili ve Polonya reformcu ülkeler olarak değerlendirilirken Hindistan ve Endonezya gecikenler, Türkiye ise aykırı kategorisine alındı. Analizde yer alan, “Erdoğan hükümeti Türkiye'nin en büyük şirketi Koç Holding'le çatıştı; iş dünyası liderleri de gergin havanın doğrudan dış yatırımları kaçırabileceği yolunda, gizli şekilde uyarıyor” ifadeleri dikkat çekti.

Financial Times'ta Daniel Dombey imzalı Türkiye değerlendirmesinde siyasi gerginlik, yatırımları riske soktuğu vurgulanıyor.

BBC Türkçe’de yer alan haberde öncelikle, Türkiye'nin birçok gözlemcinin gözünde ayrı bir vaka olduğuna dikkat çekiliyor:

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, on yıldır ülkeye egemen. Erdoğan'ın keskin irade gücü, önceden ordu gölgesinde olan ülkede demokrasinin üstünlüğünü getirdi. Ekonomi de dönüşümden geçti. 1990'ların sonlarında enflasyon yüzde 90'ı aşmıştı; şimdi ise tek haneli rakamlarda. 2002'de vergi gelirlerinin yüzde 86'sı faiz ödemelerine giderken şimdi bu oran yüzde 16.

Ama Erdoğan'ın gücünün boyutları tartışmalı olduğunu yazan Dombey, bu yıl kendisinin iktidarına karşı toplu protestoların patlak verdiğini hatırlatıyor:

"Erdoğan hükümeti Türkiye'nin en büyük şirketi Koç Holding'le çatıştı; iş dünyası liderleri de gergin havanın doğrudan dış yatırımları kaçırabileceği yolunda, gizli şekilde uyarıyor."
Dombey, Financial Times'da büyüme oranlarının da yavaşladığını yazarken şöyle devam ediyor:

Tasarruf oranları fazla düştü
 
"Tasarruf oranları, diğer G20 ülkelerinden çok daha fazla düşüş sergiledi; yabancı sermayeye bel bağlanması, cari işlem açığının yüzde 80'i aşan bölümünü finanse etmekte Türkiye'yi portföy fonlarına bağımlı hale getirdi.

"Gayrı safi yurt içi hasılanın yüzde 6'sına denk düşen bu oran, gelişen pazarlar arasında en büyüğü. Yeterince Türk istihdam edilemiyor, iş bulabilenler de kalifiye değil. Emek piyasasına katılan kadınların oranı sadece yüzde 28. Eğitimde sağlanan ilerlemelere rağmen, 15 yaşındakilerin dörtte biri okuma-yazma bilmiyor.

"Tüm bu zorluklar karşısında, birçokları tek bir adamın onca gücü elinde tuttuğu bir ülke, başarının devamını getirecek değişiklikleri yapabilir mi diye düşünmeden edemiyor."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (38)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • derya28 Aralık 2013 12:48

    times işne gelen kısımlarını yazıyor yakında yabancı sermaye akacak işallahbunu hepberaber görecegiz

  • salo195724 Ekim 2013 11:08

    BAY TİMES,NİYE SİZİ TEDİRGİN EDİYOR.HERHALDE TÜRKİYE DEKİ BİR YALAKANIZIN SONUMU GELİYOR.

  • Nihat kahraman23 Ekim 2013 16:46

    Bazı ufku açılmamış (bırakın ufku burnunun ucunu görmekten aciz) kimseler ısrarla boynuzlu holdingi savunmaktalar! Hatta bunlar ne hihmetse sosyalist tipler ve de Türkiyenin an büyük kapitalistini savunmaktalar!Koç ünversitesi boğaza nazır kurdukları zaman kaç ağaç kesildiğini bu cahil kafaların çoğu bilmez! Herhalde bunlar boynuzun bir taraflarına geçmiş olmasından hoşlanan mazoşist yaratıklar oldukları konusunda pek şüphem kalmadı!

  • Goldaszede23 Ekim 2013 16:20

    Birde su Goldas,la ilgilenen olsada,Dolandirilan Vatandasin Hakki geri verilse

  • rasim23 Ekim 2013 03:36

    koçları uzanlar mı sandın tayyip

  • fatih23 Ekim 2013 00:21

    Yorumları okuyan değerli arkadaşlar; eğerki F T Türkiye hakkında bişeyler yazıyosa yine bi dolap peşindedir.Birini savunuyorsa o kişi onların hesabına çalışmaktadır.hükümeti eleştirmişse hükümet doğru yoldadır.yok ama övmüşse bilinki o hükümet de onların emrindedir.Çünkü bunlar siyonist bizim için onlar iyiliğimizi istemediklerini kesin kes biliyorum.

  • mancini22 Ekim 2013 23:35

    abd bir hükümeti destekliyorsa o hükümetle ne koç ne de tosun başa çıkamaz

  • DÜŞEŞ istanbul.22 Ekim 2013 23:04

    BÜyüyen türiye diye yazı yazan arkadaş ülkenin büyüdüğünü sen kendi gözlerinlen görüyormusun başbakan zamanında nededi ben AÇLIĞIN vede SEFALETİN ne olduğunu bilen biriyim dedi eğer seçilirsemen en alt tabakadakilerden başlayarak geçim sıkıntısı çekilmeyecek bir biçimde yaşam sağlayacağım bunuda sadece bizim partimiz yapacaktır dedi imdi bakıyorum diyorsunuzki ülke kalkınıyor işte ilerigidiyor arkadaşlar bir birimizi kandırmayalım gelişen ülkede millet yaşam sıkıntısı çekmez insanlara üç kuruş maaş vererek çalıştırılmaz insanlar bir yerde KÖLE oldular nedeni aile kalabalık hayatta kalmakiçin çalışmak lazım ama çalışırkende hakkını almak lazım başbakan diyorki ülkemizde iş çok ama çalışan yok şimdi sorarım sizler 800,tl aylıklan çalışırmısınız evin kira okuyan çocuğun var gerisini saymak bile istemiyorum şimdi biraz dürüst olun 21 rinciyüzyılda yaşıyoruz şuankiçalışma şartlarında asgari ücretin en düşük 1250 tl olması gerekir EMEKLİLERE gelince onlar zaten ay sonunu zor getiriyorlar şuanki durumda en düşük bir emeklinin maaşının 1500tl olması gerekmektedir nasıl bir vekil48,000 tlmaaş alıyorsa çalışanada başbakanın sdaygı duyması gerekmektedir.ülkeyi yönetmek kolay değil ama bu insanların sayesinde buralara geldiğinide unutmaman lazımdır.halkını ezik yaşatmaya çalışırsan genede karşında bu ülkenin HALKINI bulacaksın.bizler kimleri devirmedikki zamanı geldiğinde sende devrileceksin.çünki verdiğin sözleri yedin yuttun ben bunları demedim diyorsun birazcık hasiyetiniz varsa geri dönüpte vermiş olduğunuz sözleri hatırlayın bütün TV yon kanallarında mutlaka vardır.SAYGILARIMLAN.

  • hakan22 Ekim 2013 21:43

    koç hiç bir zaman memleket faydasına çalışmamıştır.

  • mrt olk22 Ekim 2013 19:13

    Bre nankörler erdoğan gibi dürüst namuslu çalışkan bir liderimiz var.Allah merhamet etsin bu zavallı capulcu kafasına

  • hacı22 Ekim 2013 16:44

    sn sezai sanırım dinini değil dincini eleştiriyorlar, hala anlayamadığın için söyleme ihtiyacı duydum :)

  • onur22 Ekim 2013 16:31

    son sözüm şu; ben herhangi bir partili değilim hatta zamanında akp yi çok desteklemiştim ama gördüm ki öncekilerden tek farkı hırsızlığı organize yapması, şimdi ise siyaset zerre umurumda değil, yeter ki islam kullanılmasın, imajı kötü olmasın, eski günlerdeki gücüne kavuşsun ama bu durum bu coğrafyanın üçkağıtçı insanları ile sağlanamaz, bu nedenle tek duam Allah bu toplumları alıp yerlerine islamı hakeden toplumlar, kavimler göndersin. çünki bu başıbozukluk içinde yaşamak cidden zulüm. ben hakkediyorsam beni de helak etsin Allah itirazım yok, O en doğrusunu bilir

  • sezai22 Ekim 2013 16:21

    doktor x ben bu dine mensupsam üzerime düşen savunmayı yaparım. sana gelince onur 1-eğer müslümansan müslümana münafık diyemezsin 2-islamiyet hakkında türetilmiş diyemezsin 3-yıllarca sizin partileriniz ülkeyi felakete sürüklemiş atatürk üzerinden siyaset yapmıştır topluma atatürk için kötü imaj verilmiştir ve islama gerici gözüyle bakılması sağlanmıştır 4-aç önüne haritayı türkiyenin nerede olduğuna ve çevresine iyi bak o zaman anlarsın bu ülkeyi yönetmenin ne kadar zor olduğunu daha yazacaklarım çok ancak burası tartışma yeri değil anlayana benden bu kadar senin ne kadar boş düşüncen varsa yazabilirsin karşılık vermeyeceğim

  • onur22 Ekim 2013 15:55

    islamiyete çamur atan yok, sizin gibi din tüccarlarına tavrım. islama çekme, uyanık zannetme kendini, yazdığımı okuyan herkes islamı değil, sizin gibileri eleştirdiğimi görür. türkiye ve ortadoğuda gerçek islam ahlakından eser yok, olsa zaten her tarafta savaş, kan olmaz. sen şekilcisin, yobaz başka da bir şey değil. siz gibilerin kafaları çalışmaz, toplumda ne gördüyse ona inanır, atası puta tapsa tapar islamiyete inandık dese inanır ama gerçek islam mantık, ahlakını bilmez

  • onur22 Ekim 2013 15:51

    kendinizi kandırın durun aptallar, islam ahlak ve mantık dinidir. sizin gibiler hangi ülkede doğsa oranın dinine tabii olurdu. Allah sizi torpilli diye yaratmadı ya bu coğrafyada. biraz ayet oku, peygamber hayatı oku ahlak öğren, buradan yobaz kafalılar gibi sallama gelişigüzel, aynı hezeyanları söyleme.

  • onur22 Ekim 2013 15:49

    Ortadoğu ve türkiye din tüccarları ile dolu, para için, rant için, koltuk için yapmayacakları şey yoktur. zaten belli değil mi neden hep islam ülkelerinde savaş var? yabancılar gaz veriyor diyeceksiniz ama ateş olmayan yerden duman çıkmaz, niye Yahudi, Hristiyan ülkelerinde savaş yok, neden birbirlerinin kafasını kesmiyorlar? cevap belli sizin islam ahlakıyla alakanız yok, din tüccarısınız, beni bile kandıramıyorsunuz, Allahı hiç kandıramazsınız, islamiyette sizin gibilerin tekelinde değil, gerekirse siz şekilci din tüccarı münafıklarla da savaşırız Allah için

  • onur22 Ekim 2013 15:44

    Alman istihbaratını sen nereden biliyorsun sezai, benim kanal7 içinde çalışan arkadaşlarım vardı,deniz fenerinde işlere yardım eden arkadaşlarım vardı, akdeniz holding aracılığıyla parayı götürdüler diyorlardı ki bu olaylar çıkmadan çok öncesinde, ama ben de inanmamıştım o zamanlar. bize komplo teorileri üretme. şimdiki bunca rant torpili de alman derin devletinin işi mi? kendini kandırıyorsun da bizi ve Allahı nasıl kandıracaksın ben de bilmiyorum. İslamiyet sizin gibi çapulcuların tekelinde değil, Allah için sizin gibilerle de savaşırız gerekirse

  • DOKTOR X22 Ekim 2013 15:39

    SEZAİ. SENİN GİBİLER ANCA BÖYLE SENARYOLARA İNANIR. UYUMAYA DEVAM ET. İSLAMI SAVUNMAK SANA MI KALDI

  • sezai22 Ekim 2013 15:16

    sen ne söylediğinin bilincindemisin onur islamiyet hakkında hiçbirşey bilmezsin islamiyete çamur atarsın islamiyet türememiştir cenabı hak tarafından gönderilmiştir eğer islama mensup değilsen bu din için ileri geri konuşma sadece saygı duyacaksın bir defa deniz feneri olayını arka planını bilmiyorsun alman derin devleti tarafından oynanan bir oyundu aslı astarı olmayan bir düzendi araştır öyle yorum yap anladın mı geri zihniyetli eğer hristiyansan git kiliseye yahudiysen bir duvar beğen kendine ağlıyormusun işiyormusun bir şekilde tövbe et ve bir daha islam için laf söyleme

  • matrix22 Ekim 2013 15:14

    ekonomiye birçok olumsuz yorum yapılıyor fakat bakıyorum cafeler restoranlar tıklım tıklım dolu herkese 2-3 milyarlık telefon herkesin altında yeni yabancı araba tatillerde yollar hava alanları tıklım tıklım peki bu insanlar kim parayı nerden buluyor

  • alemin derdi bunları gerdi 22 Ekim 2013 14:50

    sanırsınız bizim dostumuz bizim iyiliğimize söylüyorlar ama dertleri kontrolsuz büyüyen bir türkiye ne yapacaklarını şaşırdılar hadi hayırlısı

  • onur22 Ekim 2013 14:37

    Rizeli değil mi ne olacak işte. bu ülke hangi Rizeli siyasetçiden, işadamından ne görmüş ki bundan görsün, ancak kendi ceplerine çalışırlar. bir şey üretmezler, koçu da sevmem ama en azından birşeyler üretiyor, Erdoğan ne üretir ; rant, torpil, cukka üretir.

  • onur22 Ekim 2013 14:36

    sezai yatmadan önce koyun sayıyor musun? dini bütün Müslüman deniz fenerci kardeşlerim. bir din türetmişler, adını İslamiyet koymuşlar ama gerçek islamiyetle alakası olmayan sömürü düzenine dayalı münafık bir din. Allah en doğrusunu bilir, sizin riyanızı da bilir. Erdoğan ancak bir Rizeli gibi yönetir ülkeyi. patavatsız, saygısız

  • sezai22 Ekim 2013 12:57

    bence koç erdoğana bulaşmasın erdoğan adamım alnından öper

  • metin22 Ekim 2013 12:44

    YABANCILAR KENDİ ÜLKELERİ İÇİN HER ŞEYİ YAPAR.KOÇ'UN YAPTIĞI GEZİ EYLEMLERİ, DİVAN OTELİ ROLÜ AYEN BEYAN ORTADA. HİÇ HOŞ OLMADI. YALNIZ AKP DE YANLIŞ YAPIYOR. BUGÜN KOÇ TÜRK SERMAYESİ TÜRKİYE'YE ÇOK ÜLKE YANLIŞ YAPTI. ÖRNEK FRANSA, ALMANYA AMERİKA O ÜLKELERİN YABANCI ŞİTKETLERİ TÜRKİYE'DE İŞ YAPIYOR, MAL ÜRETİYOR. NEDEN BU FİRMALARA KOÇ'A KOYDUGUNUZ BU TAVIR KADAR TAVIR KOYMADINIZ? TÜRK'E TÜRK'TEN BAŞKA DOST YOKTUR. KOÇ DA KENDİ MERAMINI AKP'YE İYİ ANLATMALI

  • haydar22 Ekim 2013 12:33

    bu başlıkları sana kim attırıyor FT..Bizden birileri olmasın sakın..:)) Geçiniz o işleri..

  • vatandaş22 Ekim 2013 11:50

    sayın başbakan,türkienin en büyük vergi vereni ve en çok istihdam sağlayan şirketlerle uğraşacağına "din iman allah "deyip cami avlularında zavallı gurbetçilerden paraları toplayip üzerine yatanlarla uğraşsın.herkesin başbakan gibi düşünmesi gerekmez.bie işadamının ise asla başbakanla ayni düşüncede

  • hacı22 Ekim 2013 11:44

    duyan da bu erdoğanı başa getirip ulusalcıları tasfiye eden Amerika-İsrail değil zanneder. koç da onlara hizmet ediyor, Erdoğan da. one minute vakası yine, danışıklı dövüş. seçim nasılsa yakın. bu arada dış basın diyorsa Erdoğan doğru yoldadır diyenler belki de sizi böyle düşündürtüyorlardır. nede olsa psikolojiye oynuyorlar, türk halkının kafası da çalışmaz, istenilen adam türk halkına seçtirilir :)

  • kale22 Ekim 2013 11:41

    ne saçmalıyorsun sen bu kadar kindar ve yanlış oynayan başbakanı görmemişmiş çocuk musun nesin geçmişteki başbakanlara bi göz at erdoğan onlarca yıldır faal olan ergenekonu bitirdi koçu piyasadan silmek kaç gün sürer muhalefet yalakası

  • hacı22 Ekim 2013 11:41

    Erdoğan kibirli ama ne için kibirli onu da anlamıyorum. bu koyunları güttüğü için mi? koyunu gütmek övünç kaynağı mıdır? her gün 50 yalan söylüyor, kindar, kavgacı, gaza çabuk geliyor,Allah aklı fikir versin ne diyeyim. gayrımenkulden başka ne yapmış yahu. memleket yabancı araba, akıllı telefon, silah, ilaç vs ile dolu. bir şey ürettiğimiz yok. daha neyine övünüyorsun?

  • koççç22 Ekim 2013 11:22

    Koç grubu dün de vardı bugün de var.Yarın da var olacaktır.Erdoğan ise bugün var yarın yoktur.Ülke bunun kadar kindar ve yanlışlara oynayan bir başbakan görmedi.İşine bakmalı.İş adamları ile uğraşırsa zararlı çıkar

  • KOÇ22 Ekim 2013 11:09

    YAPI KREDİ BANKASI GİTSİN HALA TAŞERON FİRMALARLA ÇALIŞIP ÜNİVERSİTE MENZUNLARINA 800 TL PARA VERSİN. BAŞBAKAN NE YAPSA AZDIR BU GRUBA. EĞİTİMLİ İNSANLARA HAYVAN GİBİ DAVRANSINLAR ANCAK. YAZIKLAR OLSUN KOC GRUBU

  • nihat kahraman22 Ekim 2013 10:56

    türk milleti ne yapacağını financial times e sormayacak! senelerce bu millete gaz tenekelerini satan, 80 öncesinin stokçu zihniyetinin de artık bir hesap vermesi gerekir! Hala bir yerli motor bile yapamıyorsun ama ahkam kesmeye gelince yerli üretimden bahsedersin çünkü işine öyle geliyor!

  • Berkay22 Ekim 2013 10:23

    Bu tip uluslararası saygın gösterilen gazetelerde çıkan Türkiye hakkındaki olumsuz yazıları görünce Başbakanın doğru yolda gittiğini görüyoruz. Özellikle görüyoruzki Koçu korumak için bütün sermaye piyasası özel çaba gösteriyor. Teşekkürler Financial Times doğru yolda olduğumuzu gösterdiğin için..

  • kale22 Ekim 2013 09:29

    bu financial times ne iş bu aralar geçenlerde yine kanal istanbul 3.havalimanı gibi yatırımlar için de olumsuz haberler yazmıştı bunun altında bambaşka işler dönüyor zaten rahmi koç mustafa koç yahudilerin emrinde çalışıyor küresel finansın merkezi de ingilteredir amerika değil aklınızda bulunsun bu gazetenin amacı ülkemizde devlet tarafından yapılması planlanan yatırımları manüple etmektir

  • az22 Ekim 2013 09:16

    koç alışmış ülkenin ekonomisini,siyasetini,dış politikasını yönetmeye,akp-erdoğan bunu kabullenmedi,milletin verdiği yetkiyi devretmedi,çatışmanın sebebi bu.

  • ali tartar22 Ekim 2013 08:56

    aptal saptal davranmanın zamanı değil,kimsede padişahlığa,kimsede köleliğe soyunmasın,bu vatan hepimizin,nefsani arzularla değil akılla hareket edin,kafanızı taşa vurmadan akıllı olun sonradan tüh demeyin oldumu çocuklarım,sizi uyarıyorum sonrada haaaaaaaaa ne yapacağımı görürsünüz

  • Realman22 Ekim 2013 08:51

    ısmarlama yorum yapan Financial Times. korku pompala geçti o devirler