E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaEnflasyonist ortamda kazandıracak hisseler---

Enflasyonist ortamda kazandıracak hisseler

Enflasyonist ortamda kazandıracak hisseler
17 Mayıs 2022 - 15:46 borsagundem.com

Milyarder yatırımcı Warren Buffett, enflasyon arttığında sahip olunabilecek en iyi hisse senetlerinin bunlar olduğunu söylüyor

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Ürün fiyatları onlarca yıldır görmediğimiz bir oranda yükselmeye devam ediyor. Nisan ayında, ABD tüketici fiyatları Mart ayındaki %8.5'ten hafif düşüşle %8.3 arttı, ancak yine de 40 yılın en yüksek seviyelerine yakın. Artan enflasyon, nakit tasarruflar için ciddi sonuçlar doğurabilecek seviyelere ulaştı. Türkiye’de ise oran yüzde 70’i buldu. İngiltere ve AB’de ise oranlar yüzde 8’lere doğru ilerliyor.
İşte bu dönemde reel olarak getiri sağlamak daha büyük önem taşıyor. Yatırım efsanesi Warren Buffett, tüketici fiyatları arttığında hisse senedi piyasalarında yapılması gerekenleri şöyle sıralıyor:

1) Fiyatları kolayca artırma gücü
2) Aşırı harcama yapmak zorunda kalmadan daha fazla iş üstlenme yeteneği.

İşte büyük ölçüde bu özelliklere sahip dört şirket ise şöyle sıralanıyor:

Amerikan Ekspres (#AXP)

Geçen yıl American Express, Platinum Card'ın yıllık ücretini 550$'dan 695$'a yükselterek fiyatlandırma gücünü gösterdi. Şirket ayrıca enflasyonist bir ortamda doğrudan fayda sağlamaya devam ediyor. American Express, parasının çoğunu indirimli ücretlerle kazanıyor - tüccarlardan her Amex kartı işleminin bir yüzdesi tahsil ediliyor. Mal ve hizmetlerin fiyatı arttıkça, şirket daha büyük faturalar kesebiliyor.

Coca-Cola (#KO)

Coca-Cola, durgunluğa dayanıklı bir işletmenin klasik bir örneği . Ekonomi ister canlansın ister zor durumda olsun, bir kutu kola çoğu insan için uygun fiyatlı. Şirketin köklü pazar konumu, devasa ölçeği ve Sprite, Fresca, Dasani ve Smartwater gibi isimler de dahil olmak üzere ikonik markalardan oluşan portföyü, ona bol miktarda fiyatlandırma gücü veriyor. Sonuçta, 100 yıldan fazla bir süre önce halka açılan şirket kazandırmaya devam ediyor.

Apple (#AAPL)

Tam donanımlı bir iPhone 13 Pro Max için 1.600 dolar harcayan hiç kimse buna ucuz bir ürün demez. Ancak tüketiciler yine de Apple ürünlerine savurganlık yapmayı seviyor. Geçen yılın başlarında yönetim, şirketin aktif kurulu donanım tabanının 1 milyardan fazla iPhone dahil olmak üzere 1.65 milyar cihazı aştığını açıkladı. Rakipler daha ucuz cihazlar sunarken, birçok tüketici Apple ekosisteminin dışında yaşamak istemiyor. Bu, enflasyon yükseldikçe Apple'ın satış hacmindeki düşüş konusunda çok fazla endişe duymadan küresel tüketici tabanına daha yüksek maliyetleri aktarabileceği anlamına geliyor.

Chevron (#CVX)

Buffett'in 2022'deki büyük hamlelerinden biri Chevron hisselerini yüklü miktarda almak oldu. Bir SEC dosyasına göre, Berkshire, 31 Mart itibariyle enerji devinin 25,9 milyar dolarlık hissesine sahipti. Bugün Chevron, Berkshire'daki en büyük üçüncü halka açık holdingi temsil ediyor. Nedenini anlamak zor değil. Petrol işi sermaye yoğun olsa da, yüksek enflasyon dönemlerinde çok iyi sonuç verme eğiliminde. Küresel olarak en çok ticareti yapılan emtia olan petrol, bugüne kadar %45 arttı. Ve bunun neden olduğu arz şoku ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgali bu eğilimi devam ettiriyor. Chevron'un son üç aylık kazançları yıldan yıla dört kattan fazla arttı. Hisse senetleri 2022'de yaklaşık %40 oranında prim yaptı.

Buffett 3 milyar dolarlık Citi hissesi aldı

Avrupa borsaları yükselişle açıldı

Küresel risk iştahı toparlanma eğiliminde

Piyasalarda gözler Powell'a çevrildi

Yatırımcının ilgisinin arttığı 10 hisse

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Vahit18 Mayıs 2022 18:37

    Hazine garantili yol köprü tünel hava alanı hastane hisselerinin yatırım ortaklıkları fonları kazandırabilir