E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaEnflasyona karşı en doğru yatırım---

Enflasyona karşı en doğru yatırım

Enflasyona karşı en doğru yatırım
11 Ağustos 2022 - 18:01 borsagundem.com

Yüksek enflasyonun hakim olduğu küresel piyasalarda nakit para her geçen gün daha çok değer kaybediyor. Yatırım uzmanları paranın değerini koruması için en doğru yolun uzun vadeli yatırım olduğunu belirtiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bugünkü bir doları eğer doğru şekilde yatırımı yapılırsa gerçek anlamda yarının bir dolarından daha değerli. Doğru yatırım tercihleri ise ortalama hane halklarının enflasyonla mücadelesinde yardımcı olabilir.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, çarşamba günü açıklanan ABD temmuz ayı tüketici fiyat endeksi yıllık bazda %8,5 oranında artış gösterdi. Bu artış önceki aylara göre düşük seviyede. Ancak yine de söz konusu oran birçok tasarruf ürününün getiri oranlarından çok daha yüksek.

Fortune’un haberine göre, tüketicilerin mal fiyatlarındaki bu ciddi büyüme ile rekabet etmesinin yolu ise tarihsel olarak uzun vadede enflasyonu geride bırakan varlıklara yatırım yapmakta. Çoğu finans uzmanı S&P 500 Endeksi gibi çeşitlendirilmiş endeks fonlarına yatırım yapmayı öneriyor.

Endeks fonları genellikle tasarruflardaki ve hisse senetlerindeki fazla nakit için tercih edilir. Bu fazla nakit acil durum fonu dışında yatırımcıların elinde bulunan nakdi işaret ediyor. Bu tür fonlar çok çeşitli sektörlerdeki şirketlerde sahiplik sunarak, portföyünüzde daha düşük bir riskle daha fazla çeşitliliğe izin verir. S&P 500'ün tarihsel olarak yılda ortalama %10 civarında getiri sağladığı göz önüne alındığında, yatırımcıların enflasyona kaynaklı satın alma gücü kaybıyla mücadele etmelerine de yardımcı olabilir.

Borsalardaki kararsız seyir de yatırımcıları piyasaya girmekten uzaklaştırmamalı. Zira uzmanlar ne kadar erken yatırıma başlanırsa o kadar iyi olduğunu belirtiyor. Servet danışmanlığı firması Kaufman Rossin Wealth’in Baş Yatırım Sorumlusu Charles Sachs, “Asıl iş borsalarda zamanlama değil borsalarda geçirilen zamandır” ifadelerine yer verdi.

S&P 500 Endeksi’ni örnek göstermek gerekirse 20 yıl önce 2002 yılındaki 100 doların şu anki değeri 496,60 dolar. Enflasyona göre ayarlandığında, ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu'nun aylık tüketici fiyat endekslerinden elde edilen verilere göre, yatırım yapmak nakit olarak tutulan fonlara göre yılda %5,53 daha fazla satın alma gücü sağlıyor.

Öte yandan, ABD'deki ortalama bir vadeli mevduat hesabı yılda %0,10 kazandırıyor. 2002 yılında bir vadeli mevduat hesabına 100 dolar yatıran bir kişi 2022 yılının sonuna kadar sadece 102,20 dolara sahip olabiliyor. Enflasyon dikkate alındığında, mevduat hesabındaki miktar 2002'de olduğundan çok daha az değerli olacaktır.

Warren Buffett gibi milyarder yatırımcılar bu nedenle iyi bir portföy oluşturmanın en iyi yolunun endeks fonları satın almak ve bu yatırımları uzun vadede korumak olduğunu belirtiyor. Zira bu sayede yatırımcılar hisse senetleri fiyatlarındaki dalgalanmalardan kurtulabiliyor ve yıldan yıla getiri elde edebiliyor.

Örneğin, S&P 500 Endeksi 2018 yılında -%4,38'lik bir getiri elde etti. Ancak bu sebeple hisse satan yatırımcılar, 2020'de %18,4'lük bir getiriyi ve 2021'de %28,7'lik bir getiriyi kaçırdılar. Söz konusu oran ise son enflasyon rakamlarının çok üzerindeydi.

Wells Fargo Küresel Yatırım Stratejisi Ekibi konuyla ilgili açıklamasında, “Özellikle uzun vadeli yatırımcılar, zamanı potansiyel olarak bir avantaja çevirmek için sabrı kullanabilirler" ifadeleri kullanıldı.

Bununla birlikte, borsalarda geçmiş performansların gelecek için bir şey ifade etmediği de biliniyor. Zira hiç kimse piyasanın gelecekte ne yönde ilerleyeceğini tahmin edemez. Ancak tarihsel veriler, akıllı uzun vadeli yatırımın, tüketiciler için enflasyonun en kötü etkilerinden kurtulmalarının en iyi yollarından biri olduğunu gösteriyor.

Sachs açıklamasında, “Ne yazık ki daha erken yatırım yapmak için zamanda geriye gidemiyoruz. Ancak bundan 50 yıl sonrasında, bugünün dolarlarınızı yatırıma yönlendirmeye başlamanız için en değerli zamanlar olduğunu söyleyeceksiniz” uyarısında bulundu.

 

Dolarda yön yukarı

 

FED’in enflasyonla savaşı henüz bitmedi

 

ABD'de işsizlik maaşı başvuruları iki haftadır artıyor

 

Boğa piyasası geri mi dönüyor?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)