E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBoğa piyasası geri mi dönüyor?---

Boğa piyasası geri mi dönüyor?

Boğa piyasası geri mi dönüyor?
11 Ağustos 2022 - 11:02 borsagundem.com

ABD’de dün açıklanan enflasyon verileri borsalardaki karamsar beklentilerin değişmesini sağladı. Enflasyonun zirveden döndüğü yönündeki yorumlar özellikle teknoloji hisselerinde ani yükselişlere yol açtı.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Geçtiğimiz gün açıklanan ABD tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verileri dünyanın en büyük ekonomisinin enflasyonla mücadelesine ilişkin iyimser bir tablo ortaya çıkardı. Verilerin açıklanmasının ardından ABD borsalarında üç haftadır devam eden ralli güçlendi ve teknoloji ağırlıklı Nasdaq Kompozit Endeksi yılın en düşük seviyesine göre yüzde 20’nin üzerinde yükseldi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, TÜFE verileri ABD’de enflasyonun temmuz ayında yıllık bazda %8,5 oranında yükseldiğine işaret etti. Haziran ayında ise yıllık bazdaki yükseliş %9,1 seviyesindeydi. Dow Jones’un anketine göre ekonomistler ise %8,7’lik artış bekliyordu. Çarşamba günü yayınlanan veriler ayrıca, haziran ayında aylık bazda yüzde 1,3'lük artışa kıyasla Temmuz ayında enflasyonda aylık bazda hiçbir artış olmadığını gösterdi.

Apple ve Microsoft gibi büyük teknoloji şirketlerini içeren Nasdaq Kompozit, çarşamba günü yüzde 2,9 yükselerek Haziran ayında ulaşılan en düşük seviyelerden yüzde 20,7 oranında arttı. Endeksteki hızlı büyüyen işletmeler, yatırımcıların küresel büyüme tahminlerini düşürmesi ve ABD Hazinesi tahvillerinin getirilerinin artması nedeniyle bu yıl sert bir darbe almıştı.

S&P 500 Endeksi ise yüzde 2,1 yükselerek mayıs başından bu yana ilk kez 4.200 puanın üzerinde kapandı. Endeks 2022'deki en düşük noktasından yüzde 14,8 arttı. Ancak ABD hisse senetleri genel olarak halen yılın başına göre yaklaşık 8,6 trilyon dolar daha düşük değerleniyor.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden ve ABD'nin resesyon ihtimalinin artmasından bu yana yükselen volatilite yatırımcıları yıl boyunca sarsmıştı. Ancak korku endeksi olarak bilinen volatilite endeksinde (VIX) de düşüşler gözlemlenmeye başladı. VIX nisan ayından bu yana ilk kez uzun süredir sürdürdüğü ortalama noktası olan 20 seviyesinin altına düştü.

Asya hisse senetleri de perşembe günü Wall Street'i büyük ölçüde takip etti ve Hong Kong'un gösterge endeksi Hang Seng yaklaşık yüzde 1 yükseldi. Çin’in CSI 300 Endeksi yüzde 0,5 artarken Japonya’nın Topix Endeksi ise yüzde 0,2 düştü.

Financial Times’ın haberine göre, yatırım danışmanlığı firması Janus Henderson’ın Portföy Yöneticisi Oliver Blackbourn konuyla ilgili açıklamasında, “Enflasyonun bir süredir yaz boyunca zirve yapması bekleniyordu. Bunun gerçekleşeceğine dair açık işaretler olması piyasalar için güven sağladı” ifadelerine yer verdi.

Yine de enflasyon verileri, fiyatların ABD Merkez Bankası'nın (FED) yüzde 2 hedefinin oldukça üzerinde kaldığını gösteriyor. JPMorgan Varlık Yönetimi Küresel Piyasalar Stratejisti Mike Bell, “Enflasyonun zirveye ulaşması sevindirici bir haber olsa da FED’in sıkılaştırma politikalarını hafifletmesine veya resesyon korkularını yatıştırmasına imkân sağlaması için muhtemelen yeterli olmayacaktır” dedi.

Enerji ve gıda da dahil olmak üzere değişken harcama kalemlerini hesaba katmayan çekirdek enflasyon verileri de beklentilerin altında geldi. Yıllık bazda haziran ayında ulaştığı yüzde 5,9 seviyesinde kalan çekirdek enflasyon Mart ayındaki yüzde 6,5’lik zirvesinin çok altında kaldı.

ABD merkezli finans şirketi Baird’in Hisse Senetleri Başkan Yardımcısı Patrick Spencer, “Bana kalırsa bu tablo bir ayı piyasası rallisinin aksine yeni bir boğa piyasası olabilir. FED önünde sonunda politikalarını değiştirecek, faiz artış hızı yavaşlamak zorunda kalacak” açıklamasında bulundu.

Ancak enflasyonun yüksek kalmaya devam ettiği konusunda uyaran uzmanlar da bulunuyor. Nuveen Baş Yatırım Sorumlusu Brian Nick, "Bir raporun daha rahatlatıcı bir şekilde geldiğini görmek güzel, ancak şampanya şişelerini şimdilik kapalı tutacağız" dedi.

Risk iştahı açıldı

 

ABD enflasyonu sonrası piyasalar pozitif

 

ABD'nin ticari ham petrol stokları arttı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Hakan11 Ağustos 2022 16:10

    Enflasyon artış hızını düşürdüyse ve yakıt fiyatları inişe geçmeye başlarsa eğer ticaret canlanır ve boğa piyasasi canlanabilir bence