E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaEnflasyon riski borsaları gölgeledi---

Enflasyon riski borsaları gölgeledi

Enflasyon riski borsaları gölgeledi
24 Şubat 2021 - 11:14 borsagundem.com

Yükselen enflasyon hisse yatırımcılarını korkuturken, hükümet borçlarının maliyetini yükseltti. Analistler finans piyasalarındaki uzun süreli rallinin sonunun yaklaşıyor olabileceğini düşünüyor

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

20. yüzyılın ikinci yarısında ekonomik bir canavar olarak karşımıza çıkan enflasyon, son yıllarda önemli bir konu olarak görülmüyordu. Ancak 19 ülkenin dahil olduğu Euro Bölgesi’nde, ortalama enflasyon ocak ayında %0,9’a yükseldi. Bunun sebebi ise büyük oranda, enerji maliyetlerindeki ani yükseliş oldu.

Bunun sonucunda, Avrupa’nın standardı kabul edilen Almanya’nın 10 yıllık tahvilinin oranı, en son 2020’nin haziran ayında görülen -%0,28’e yükseldi. Bu seviye ise yatırımcıların Berlin’e para vermek için küçük bir kaybı kabullendiğine işaret etti.

Yükselişlerin nedenleri arasında ABD Başkanı Joe Biden’ın devasa ekonomik teşvik planı, toparlanma gösteren küresel ekonomik göstergeler, aşı uygulamaları ve düşüş gösteren vaka sayıları yer alıyor. Tüm bunlar ise gelecek aylarda tüketici fiyatlarındaki yukarı yönlü baskının artabileceğine işaret ediyor.

Aurel BGC Stratejisti Tangi Le Liboux, “Çin’in ticaret rotalarındaki kargo maliyetlerinin yükselmesi ve hammadde fiyatlarındaki güçlü baskıyla birlikte üretici fiyatları gerildi” dedi. AFP’ye yaptığı açıklamada enerji fiyatlarının da şimdilerde gösterdiği yukarı yönlü hareketi sürdürebileceğini ekledi. Le Liboux, “ABD’de tüketim beklenenden daha hızlı toparlanma gösterebilir” dedi ve “asıl soru bu fiyat yükselişinin geçici olup olmayacağı” ifadesini kullandı.

Her koşulda Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve ABD Merkez Bankası (FED) tarafından belirlenen %2’lik enflasyon hedefi, birçok açıdan hatalı görünmeye devam ediyor. ABD’de tüketici fiyatları aralık ayında bir önceki aya kıyasla %0,4 yükseldi. Ancak fiyatlar 12 aylık süreçte yalnızca %1,3 arttı.

Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) Başekonomisti Gita Gopinath, uzun vadede enflasyonun FED’in hedefini aşmasının “düşük ihtimalli” olduğunu düşünüyor.

Çöküş riski uyarısı

Piyasalarda fiyat artışı beklentilerini yansıtan tahvil verimi yükselişlerinden daha çok yükselişlerin hızı dikkat çekti. Le Liboux, “tahvil verimlerinde ani bir hızlanma ortaya çıkarsa, piyasalar çökebilir” dedi.

Kamu borcu piyasası aylardır oldukça düşük oranlarda seyrediyordu. Le Liboux, “10 yıllık ABD verimi yükselmeye devam ederse ve FED temel göstergelerini değiştirmezse baskı altında kalacak ve bir noktada güvenilirliği sorgulanacak” ifadesini kullandı.

ABD Merkez Bankası daha önce faiz oranlarını yükseltmeden, bir süreliğine hedefin üzerindeki enflasyon oranlarını tolere edebileceğini söylemişti. Ancak, Le Liboux’ya göre “piyasalar FED’in eğrinin gerisinde kaldığını ya da hatalı olduğunu düşünürse” panik ortaya çıkabilir. Bunun nedeni ise yatırımcıların “parasal sıkılaşmanın beklenenden daha hızlı gerçekleşmesini” beklemesi.

Parasal sıkılaşma, merkez bankalarının faiz oranlarını, enflasyonu düşürme amacıyla yükseltmesiyle ortaya çıkıyor. Swiss Life AM Varlık Yöneticisi Jose Antonio Blanco ise kamu borcu verimlerindeki sert yükselişe şüpheyle yaklaşıyor. Blanco, eşi benzeri görülmemiş teşvik paketleri göz önünde bulundurulduğunda, enflasyonun zaman içinde artacağını ancak bunun yakın zamanda ortaya çıkmayacağını söyledi.

Blanco, “enflasyon potansiyeli kaynaklar konusunda bir mesele olduğunda ortaya çıkabilir. Özellikle de tam istihdam olduğunda ve bu şimdilerde gördüğümüz bir şey değil” dedi. FED Başkanı Jerome Powell, bu ayın ilk günlerinde yaptığı açıklamada, “hali hazırda güçlü bir istihdam piyasasına uzağız” ifadesini kullandı.

ABD’nin finansal veri sağlayıcısı DataTrek’in kurucularından Nicolas Colas, “10 yıllık verimlerinin yükselmeye devam etmesini bekliyoruz. Uzun süredir durgunlardı” dedi. Ancak mevcut durumun, bir önceki ekonomik kriz 2009 yılında ortadan kalkmaya başlarkenki koşullardan oldukça farklı olduğunun altını çizdi.

Küresel borsaları çöküşten kurtaracak üç sebep

 

Sektörel fiyatlamalar net şekilde hissediliyor

 

Hisse piyasalarında yön değişikliği

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)