E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel borsaları çöküşten kurtaracak üç sebep---

Küresel borsaları çöküşten kurtaracak üç sebep

Küresel borsaları çöküşten kurtaracak üç sebep
24 Şubat 2021 - 11:07 borsagundem.com

ABD borsalarındaki geri çekilme sürecine rağmen borsalara olan güven azalmadı. Hisse senetleri yatırımlarındaki temettü ve bilanço verimleri uzun vadeli yatırımcılar için tahvillere göre hala daha cazip durumda


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Hazinesi tahvil verimlerindeki artışlar küresel borsalardaki yüksek değerlemeli hisselerin satış dalgasına katkıda bulunuyor. Ancak MarketWatch’un haberine göre yatırım bankası RBC Capital Markets’ın ABD Hisse Senetleri Başkanı Lori Calvasina bu sürecin 2021’de hisse senetleri yerine tahvillerin tercih edilmesine yetmeyeceğini öngörüyor.

Calvasina açıklamasında yatırımcıların geçtiğimiz hafta Şubat 2020 seviyelerine çekilen 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil verimlerine odaklandığına dikkat çekti. 10 yıllık ABD Hazinesi verimlerindeki yükseliş en fazla Kovid-19 salgınının yarattığı evde kalma dinamiğinden yararlanan teknoloji odaklı hisse senetleri üzerinde olumsuz etki yaratıyor.

Bu negatif ilişkinin yansımaları küresel borsalarda Salı günü tam tersi yönde gözlemlendi. ABD Merkez Başkanı Jerome Powell’ın açıklamalarının ardından büyük endeksler kayıplarının bir kısmını telafi etti. Gün içerisinde %4’e kadar düşen teknoloji ağırlıklı Nasdaq Endeksi günü sadece %0,5’lik kayıpla bitirdi. Tahvil verimleri ise düşüş gösterdi. S&P 500 Endeksi 5 gün üst üste kayıp vermesinin ardından ilk kez günü yükselişle sonlandırdı ve Dow Jones Endeksi de kayıplarını silerek günü sınırlı da olsa artıda bitirdi.

Wall Street endeksleri günü karışık seyirle kapadı

Calvasina tahviller karşısında hisse senetlerinin bilanço ve temettü olarak vadettikleri nedeniyle hisse senetlerinin 2021 yılı boyunca da kazandıracağını belirtiyor. Borsa uzmanı küresel borsalara potansiyel çöküş konusunda güvence verecek üç sebebi açıkladı:

Temettü verimleri

RBC Capital Markets temettüler konusunda yaptığı araştırmada temettü verimleri 10 yıllık ABD Hazinesi tahvillerini geçen şirketlerin yüzdesini ölçtü. Calvasina bu yüzdelere göre S&P 500’deki ABD şirketlerinin yıl içerisinde %64 oranından düşüş görülse dahi %51,4’ünün hala tahvillere göre daha iyi temettü verdiğini ve bu verimleri halen S&P 500 Endeksi’nin yıllık kazanç oranının %17’sini sağlayacak aralıkta getiri sağladığını belirtiyor.

Bilanço verimleri

S&P 500'ün bilanço verimlerinde de bozulma söz konusu. S&P 500 bilanço verimleri Küresel Finans Krizi’nden bu yana en kötü seviyelere geriledi. Calvasina şu anda 2017-2018’de görülen seviyenin yakınında seyredildiğini ancak önümüzdeki 12 ay boyunca S&P 500’ün ortalama kazanımlarının %9,3’ünü takip edecek bir aralıkta kaldığını beliriyor.

Borsa uzmanı, “Diğer bir deyişle bu analiz S&P 500’ün kısa süreli geri çekilmesini kabul ediyor. Ancak bununla birlikte uzun vadeli yatırımcıların mutlaka borsadan çıkmak zorunda olmadığının sinyalini veriyor” dedi.

Calvaniza ayrıca 2018’de ABD ile küresel ekonomiler arasındaki ticaret savaşı tehdidiyle gayrisafi yurtiçi hasıla beklentilerinin hızla arttığı bugün arasındaki “önemli farka” da dikkat çekti.

Hazine verimleri ve hisse senetleri

Son olarak Calvasina özellikle ABD Hazine verimlerindeki yükselişe odaklanıyor. Zira birçok piyasa uzmanı bu verimlerin tarihsel standartların altında kaldığını savunduğundan hisse senetleri için en çok endişe verici olan bu yükselişin boyutu. Borsa uzmanı 10 yıllık ABD Hazinesi verimlerinin dip noktasından 275 baz puan ya da %2,75’lik oranda yükselmediği müddetçe ABD menkul kıymetlerinin sorun yaşamaya devam edeceğini öngörüyor. Bu hesaplamaya göre %0,51’lik dip noktasından dip noktasından 275 baz puan yükselmesi halinde tahvil verimlerinin endişe verici boyutlara ulaşması için %3,26’ya ulaşması gerekiyor. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvilleri Salı gününü %1,363 verimle bitirdi.

Küresel piyasalarda satışların hızlanmasıyla sert düşüşler geldi

 

Küresel piyasalarda dalgalı seyir devam ediyor

 

Bitcoin 50 bin doların üzerinde tutundu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)