E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaEnflasyon boğa piyasasını durduramayacak---

Enflasyon boğa piyasasını durduramayacak

Enflasyon boğa piyasasını durduramayacak
16 Eylül 2021 - 11:46 borsagundem.com

Küresel enflasyondaki artış bir süredir yatırımcıların borsaların geleceğine ilişkin endişe duymasına neden oluyor. Ancak tarihsel verilere bakıldığında şu anki piyasa şartlarıyla artan enflasyonun gücü boğa piyasasını dizginlemeye yetmeyebilir


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de enflasyon Ağustos ayında beklenildiği kadar hızlı yükselmedi. Ancak Wall Street yatırımcıları tetikte kalmayı sürdürüyor ve enflasyon yatırımcılar ve politikacılar için endişe kaynağı olmaya devam ediyor. Ancak enflasyondaki yükseliş kendi başına Wall Street’teki boğa piyasasını engellemek için yeterli olmayabilir.

MarketWatch’un haberine göre makroekonomi araştırmaları firması Renaissance Macro Research’ün Kurucusu Jeff DeGraaf konuyla ilgili bir piyasa notunda, “Artan enflasyon rakamlarının hisse senetlerine ayı piyasasını getireceği fikrine dair fazla kanıt bulamıyoruz” dedi.

DeGraaf enflasyondaki sıçramaların ekonomik büyümeyi yavaşlatmak için ABD Merkez Bankası’nın (FED) elini zorlaması halinde hisse senedi getirileri için olumsuz hale gelebileceğini ancak şu anki durumun kesinlikle bu olmadığını söyledi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD’de Ağustos ayında Tüketici Fiyat Endeksi %0,3 yükselerek beklentilerin altında kaldı. Yıllık enflasyon verileri ise %5,4’ten %5,3’e geriledi. Söz konusu oranlar ABD’de enflasyonun hala yüksek olduğunu gösterse de geçtiğimiz Ekim ayından bu yana ilk defa bu denli bir düşüş gerçekleşmiş oldu. Enerji ve gıda fiyatları gibi volatilitesi yüksek varlıkların dışarıda tutulduğu çekirdek enflasyon rakamlarında ise %4 oranında yıllık yükseliş görüldü. Bu oran Temmuz ayında %4,3’tü.

Enflasyon rakamlarındaki bu tablo FED Başkanı Jerome Powell’ın ve diğer politikacıların enflasyon baskılarının ‘geçici’ olduğuna dair görüşlerini destekledi. Ancak ekonomistler temel verilerdeki enflasyon baskılarının halen alarm verdiğini belirtiyor.

ABD TÜFE verilerini takip eden uzun vadeli ABD Hazinesi tahvil getirileri de bu olumlu tablonun ardından düşüşe geçti. Enflasyon verilerinin FED’in varlık alımlarını yıl sonuna kadar sınırlama planını değiştirmesi beklenmiyor. Ancak analistler tahvillerdeki düşüşün FED’in faiz artırımını beklenenden daha yüksek oranda gerçekleşmek zorunda kalması endişelerini azalttığını belirtiyor.

10 yıllık ABD Hazinesi Tahvil getirileri enflasyon verilerinin ardından Salı günü 4,7 baz puan düşerek %1,276’ya gerilemiş ve 13 Ağustos’tan bu yana en sert bir günlük düşüşünü göstermişti. 10 yıllık tahvil getirileri an itibariyle %0,013 yükselişle %1,314’ten değerleniyor.

DeGraaf konuyla ilgili açıklamasında, “10 yıllık getirilerden gelen cevap enflasyon tedbirlerinin rayından çıkmak üzere olduğu konusunda endişe duyan yatırımcılara gerçek zamanlı bir rahatlama sağlamalıdır. Gerçek şu ki enflasyon beklentileri gerçekçi bir enflasyon tahmini sağladıklarından çok daha iyi bir piyasa duyarlılığı ölçütleridir” ifadelerine yer verdi. Borsa uzmanı bu sözleriyle enflasyon beklentilerinin başarılı enflasyon tahmini sağlamaktan çok yatırımcıların piyasalara ilişkin görüşlerini yansıttığına dikkat çekti.

Makro ekonomik veriler piyasaların takibinde

 

10 bin dolardan 48 bine...  Müthiş yükseliş!

 

Borsa İstanbul’da zayıf görünüm sürecek mi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)