E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street elektrikli araç şirketlerine yönelik ilgisini kaybetti---

Wall Street elektrikli araç şirketlerine yönelik ilgisini kaybetti

Wall Street elektrikli araç şirketlerine yönelik ilgisini kaybetti
26 Ekim 2023 - 15:41 borsagundem.com

Borsada yeni dönemin kazananları arasında yer alan elektrikli araç şirketleri, Wall Street’in ilgi odağı olmaktan uzaklaşıyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street’in yatırımcılar için önerdiği hisse senetleri arasında başı çeken elektrikli araç şirketleri yavaş yavaş ilgi odağı olmaktan uzaklaşıyor. Uzmanlar bunu iki nedene bağlıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, elektrikli araçlar ulaşımın geleceği açısından çok önemli görülse de sektöre bağlı hisse senetlerine yatırım yapan yatırımcılar için aynı olumlu sözleri sarf etmek mümkün gözükmüyor.

İki neden

Bloomberg’den Esha Dey’in haberine göre, talebin düşmesi ve finansman maliyetlerinin yükselmesiyle Wall Street, elektrikli araçlara yönelik ilgisini kaybetmiş gözüküyor.

İlk olarak endüstri devi Tesla geçen hafta büyüme sorunları konusunda uyarıda bulundu; ardından General Motors satışların beklenenden daha yavaş olması nedeniyle elektrikli araç (Electric Vehicle - EV) büyüme planlarını yeniden düşündüğünü söyledi. Bu gelişmeler üzerine Wall Street'teki analistler, artan borçlanma maliyetleri gibi olumsuz rüzgarların ortasında talebin zayıfladığını öne sürerek elektrikli araçlarla ilişkili her türden şirkete ilişkin beklentileri geri çevirmeye başladı.

Sonuç olarak, elektrikli araç hisse senetleri, yılın başlarında geniş pazara liderlik ettikten sonra hızla düşmeye başladı. Küresel EV hisse senetlerini izleyen Bloomberg EV Fiyat Getiri Endeksi, Tesla'nın bilanço bildirim tarihi olan 18 Ekim'den bu yana neredeyse yüzde 7 düşerken, bu süreçte S&P 500 Endeksi de yaklaşık yüzde 2,5 oranında değer kaybetti.

Piper Sandler analisti Charles Neivert, “Son 12 ayda elektrikli araç satışlarının büyüme oranında önemli revizyonlar gördük” diyor. Piper Sandler, dün itibariyle her ikisi de EV pillerindeki temel hammaddelerden biri olan lityum sağlayıcısı Albemarle ve Livent’in notunu 'al’dan ‘elde tut’a düşürdü. Neivert, paylaştığı notta, “Bu noktada, ilk artışın büyük kısmı gerçekleşti ve bir sonraki alıcı grubunun pazara beklenen düzeyde adım atmadığının farkına varıldı” diye yazdı.

Borçlanma maliyetleri

Yüksek faiz oranlarının ve durgunluk korkusunun alıcıların tereddütlerine katkıda bulunduğunu belirten Neivert, artan borçlanma maliyetlerinin, büyük ölçüde yeni kurulan şirketlerden ve küçük işletmelerden oluşan, henüz yeni oluşan EV endüstrisine nasıl zarar verdiğini gösterdiğini ifade etti.

Bu sorunun iki yönlü olduğunun altını çizen Neivert, “Artan oranlar otomobil kredilerini daha pahalı hale getiriyor ancak aynı zamanda şirketlerin sermaye artırmasını da zorlaştırıyor” diye yazdı.

TD Cowen analisti Gabe Daoud da paylaştığı notta, “Artan faiz oranları hissiyata zarar vermeye ve iş planlarını uygulamak için sermaye artırımına ihtiyaç duyan şirketler üzerinde baskı yaratmaya devam ediyor” dedi. TD Cowen da, şarj şirketi EVgo'nun ve lityum iyon pil üreticisi Freyr Battery’nin notunu, ‘alımı durdur’ seviyesine düşürdü.

Bu haftanın ayrı bir gelişmesinde ise, pil geri dönüşüm şirketi Li-Cycle Holdings, artan inşaat maliyetlerini gerekçe göstererek bir tesisin inşaatını duraklatacağını bildirdi. Daoud, bu yıl ABD'deki rekor seviyedeki EV teslimatlarına rağmen işletmelerin daha az ihtiyari sermaye harcadığının görüldüğünü, bunun da yakın vadede daha az şarj kurulumu olacağına işaret ettiğini söyledi.

Uygun fiyat piyasa için bir sorun

Uygun fiyatlılığın sadece elektrikli araçlar için değil tüm piyasa için bir sorun olduğunun altını çizen Daoud, ABD hafif araç fiyatlarının şu anda 2018 yılının ilk çeyreğine göre yüzde 33 daha yüksek olduğunu kaydetti. Daoud, faiz oranlarının yüksek kalması ve Detroit otomobil üreticilerindeki işçi grevleri nedeniyle maliyetin daha da artabileceğini söyledi.

Talebi artırmak için elektrikli araçların fiyatlarını düşüren Tesla, aynı zamanda bu kesintilerin satışları artırma gücünü kaybettiğini de görüyor.

Morgan Stanley analisti Adam Jonas, “Daha yüksek faiz oranları/artan sermaye maliyeti ve yavaşlayan EV piyasası, kendi kendini finanse etme statüsündeki açığı kapatmakta zorluk çekebilecek bir dizi proje ve iş modelini açığa çıkarmaya devam edebilir” diyor.

Jonas, ayrıca, elektrikli araç üreticileri Fisker ve Lucid Group’un, pil şirketi QuantumScape ve Freyr'in, yıllarca süren kayıpları karşılarken operasyonlarını genişletmek için önemli miktarda dış fon veya finansmana ihtiyaç duyduğunun altını çiziyor.

Sürdürülebilirlik, iklim ve elektrikli araçlara yatırım

 

Elektrikli araç devi hisse senedi arzında 3 milyar dolar topladı

 

Warren Buffett: Elektrikli araç üreticilerine yatırım yapmaktan çekiniyorum

 

Çok yakında, satılan her iki araçtan biri elektrikli olacak

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)