E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaOtomotivStellantis CEO’su Carlos Tavares: Elektrikli araç piyasası 'kan gölü'ne dönebilir---

Stellantis CEO’su Carlos Tavares: Elektrikli araç piyasası 'kan gölü'ne dönebilir

Stellantis CEO’su Carlos Tavares: Elektrikli araç piyasası 'kan gölü'ne dönebilir
22 Ocak 2024 - 16:53 borsagundem.com

Stellantis CEO’su Carlos Tavares, elektrikli otomobil üreticilerinin fiyat kırmaya devam etmeleri halinde endüstrinin ‘kan gölü’ne döneceğini öne sürüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Elektrikli araç piyasasındaki rekabet giderek kızışıyor. Piyasanın lideri konumundaki Tesla’nın fiyatları düşürme stratejisi, diğer otomobil üreticilerini endişelendiriyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Stellantis CEO’su Carlos Tavares, otomobil üreticilerinin Elon Musk'un liderliğini takip etmesi ve fiyatları düşürmeye devam etmesi halinde elektrikli araç sektörünü 'kan gölü' ve 'dibe doğru yarış’ın beklediği konusunda uyarıyor.

Fiyat düşürmenin sonu felaket

Fortune’dan Dylan Sloan’ın haberine göre, elektrikli araç talebi azaldıkça Elon Musk, Tesla'nın amiral gemisi araçlarının fiyatlarını düşürerek ve talebi artırmak için kârlılıktan ödün vererek alanında lider pozisyonda kalmayı sürdürüyor. Ancak rakip Stellantis CEO’su Tavares, diğer otomobil üreticilerinin de aynı yolu izlemesi durumunda olası bir ‘kan gölü' konusunda uyardı.

Chrysler'in ana şirketi Stellantis'in CEO'su Carlos Tavares, rakip Ford'un üretimi azaltacağını ve F-150 Lightning elektrikli kamyon üreticisi çalışanları işten çıkaracağını açıklamasının ardından elektrikli araç üreticileri arasında ‘dibe doğru yarış'a karşı uyarıda bulunuyor.

Cuma günü Amsterdam'daki bir etkinlikte Stellantis'in yeni geniş platformlu pil sistemini tanıtan Tavares, “Maliyetlerinizin gerçekliğini göz ardı ederek fiyatları düşürürseniz, kan gölüne dönersiniz. Dibe doğru giden bir yarıştan kaçınmaya çalışıyorum” diyor.

Satışlar yavaşladı, karlar darbe aldı

Tavares'in yorumları, üreticileri yeni otomotiv teknolojisine yaptıkları yatırım saldırısını geri çekmeye zorlayan elektrikli araç pazarındaki yavaşlamayla örtüşüyor. Geçen yıl Amerikalı otomobil üreticileri pazar lideri Tesla'ya yetişmek için çabaladı ve yeni elektrikli araç yatırımlarına milyarlarca dolar harcadı. Ancak satışlar yavaşladı ve kârlar da darbe aldı. Özellikle, Detroit'in Üç Büyükleri ve Toyota'dan oluşan ABD'deki en büyük dört otomobil üreticisinden hiçbiri, 2001'den bu yana ilk kez bir Super Bowl reklamı için para yatırmadı.

Ford, elektrikli araç hattının geçen yıl tahmini 4,5 milyar dolar değerinde para kaybettiğini itiraf etti. General Motors geçen Ekim ayında elektrikli araç üretim hedefini geri çekti. Araba sahibi olmanın maliyetleri artmaya devam ederken, etiket fiyatlarını düşürmek otomobil üreticilerinin talebi geçici olarak yüksek tutmanın bir yolu olarak denendi ancak bu strateji bazı riskleri de beraberinde getirdi.

Tavares, Tesla ya da Musk'ın isimlerini anmadan, “Fiyatlarını acımasızca düşüren ve kârlılıkları vahşice çöken bir şirket tanıyorum” şeklinde konuştu. Öte yandan, bu Ocak ayında Tesla, halka arz edilmesinden bu yana herhangi bir yılın en kötü başlangıcını yaşıyor.

Fiyatlardan taviz vermek gelecekte işleri çok zorlaştırır

Elon Musk'un elektrikli araç devi, yeni rakiplerle dolu ve yavaşlayan bir pazarda önde kalmak amacıyla geçen yıl fiyatları düşürmeye başladı. Bu kesintiler, geçen yılın üçüncü çeyrek kazanç raporuna göre Tesla'nın kar marjının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 40'ın üzerinde azaldığını gösterdi. Musk daha sonraki bir kazanç açıklamasında, faiz oranlarının yüksek kalması nedeniyle Tesla'nın aylık ödemeleri tüketiciler için cazip olacak seviyede düşük tutmak amacıyla fiyatları düşürmeye devam etmesi gerektiğini söyledi. Yakın zamanda Çin'de de aynısını yaptıktan sonra Musk, bu hafta bazı Avrupalı alıcılar için Model Y SUV'nin fiyatını 5.000 doların üzerinde düşürerek yeni bir hamlede daha bulundu.

Stellantis bu ayın başlarında fabrikaları kapatarak ve yaklaşık 1.350 çalışanı işten çıkararak işletme maliyetlerini azaltacağını duyurdu. Ancak şirket, şu ana kadar elektrikli Dodge ve Jeep araçlarının etiket fiyatından taviz vermedi. Tavares, “Bunu yaptığınızda gelecekte işler çok zorlaşır” şeklinde konuştu.

Elektrikli araç ithalatına 'yetkili servis' zorunluluğu

 

Elektrikli otomobillere ÖTV ayarı

 

Wall Street elektrikli araç şirketlerine yönelik ilgisini kaybetti

 

Warren Buffett: Elektrikli araç üreticilerine yatırım yapmaktan çekiniyorum

 

Tesla fiyatları neden düşüyor?

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Sai23 Ocak 2024 13:28

    Biz o işi yabancı arabalara yüzde 50 zam koyarak hallediyoruz zaten :) böylece yerli araç cinli arabayla zor bela biraz daha eşitleniyor. Tam da eşitlenmiyor hala pahalı. Sanki uzayda üretiliyor yerli araba??? Maliyet düşük arabayı sevmezler elbette yüzde 200 devlet harcını kaybeder istemez vergici yönetim.

  • Yorum23 Ocak 2024 01:07

    Tesla en doğrusunu yapıyor fiyatı düşürerek abd ve avrupalı içten yanmalı araç üreticilerine bir msj veriyor bu pazarı size zehir ederim bu pazarı sizinle paylaşmam bu bir göz dağıdır kimse kolay kolay cesaret edip elektrikli araç piyasasına para yatırıp para kaybetmek istemez tesla bu sayede elektrikli araç piyasasında daha fazla ön alacak çinlilere zaten rekabet ediyor o zaten yeterince teslayı yıpratıyor birde a ve abd li üreticiler pazar kaptıramaz kısaca Çin bu alanda pazarı kısa sürede ele geçirecek tesla için bile işler çok zorlaşacak kısaca tesla doğru zamanda müdahale etmiş yakın zamanda Bi 10 yılda yani çoğu bildik firma batar Bi çinlilere birde tesla felan ayakta kalır öyle araçlar varki merso yu unutturur cinsten

  • efe22 Ocak 2024 20:40

    cin piyasanın icinden gececek avrupalı bir cok firma batacak 

  • Serdar23 Ocak 2024 02:40

    Efe doru tespit 10 15 yılı içinde çinfirmaları bir çok firmaları alt edecek kendi öretikleri telnojileri tercübe kazandılar onara uygula çin bâşarsı diplomatik boş yere diyerleri gibi havlamıyor adamlar kaleyi içerden fet ediyor ve diplomatik bir şekilde

  • Kasbiyikbutunkiliboyatan tamyobazfemi22 Ocak 2024 20:09

    Bu tesladan bi se alınmaz shibalara bakin köpek olanı battı bu teslanin srabalarida fabrikaları kapanabilir dikkkaaattttt 

  • ALİ KODUŞ22 Ocak 2024 17:17

    Sermayesi güçlü  aracı ucuza yapanlar ayakta kalacak diğerleri iflas edecekler.