E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiEl-Erian: FED gerekeni yapamadı---

El-Erian: FED gerekeni yapamadı

El-Erian: FED gerekeni yapamadı
27 Ocak 2022 - 11:28 borsagundem.com

Ünlü ekonomist El-Erian FED’in geçtiğimiz günkü toplantıda varlık alımlarını acilen durdurulması ve faiz artışı konusunda daha net sinyal vermesi gerektiğini söyledi.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Piyasaların gündeminde şahin açıklamalarıyla piyasaların gündemi haline gelen ABD Merkez Bankası (FED) bulunuyor. İki gün süren para politikası toplantısının ardından FED geçtiğimiz gün faiz kararını değiştirmedi ve para politikasına ilişkin hedeflerini paylaştı.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre piyasalar FED’in yılın ilk para politikası toplantısında önemli bir politika değişikliğine gitmesini beklemiyordu. Ancak yıl içerisinde uygulanacak faiz artışı stratejisine ve sıkılaştırma politikalarına ilişkin açıklamalar piyasaların gündemini oluşturdu.

Cambridge Üniversitesi Queens Koleji Başkanı ve Allianz’ın Baş Ekonomik Danışmanı Mohamed El-Erian Bloomberg International’daki yazısında FED’in para politikası kararlarını değerlendirdi. El-Erian FED’in gerekli olan önlemleri değil beklenen önlemleri aldığını yazdı. İşte El-Erian’ın o yazısı:

“ABD Merkez Bankası'nın Çarşamba günkü açıklaması piyasaların isteklerini ve beklentilerini karşıladı. Ancak bu süreçte merkez bankası sahadaki ekonomik gelişmelerin daha da gerisinde kaldı.

Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) bu hafta iki gün süren müzakerelerin ardından, yakında bir kur artışı döngüsüne başlayacağının sinyalini verdi. FOMC kur artışlarını bilançosunda kademeli bir düşürmenin takip edeceğini ve bu arada, mart ayı başına kadar varlık alım programını sonlandıracağını açıkladı.

Piyasalar bu para politikası önlemlerinin üçünü de halihazırda iyi bir şekilde içselleştirmişti. Bu nedenle varlık fiyatlarında açıklamalara nispeten daha az tepki vardı. Ancak bu durum FED’i eleştirilere karşı korumuyor.

İlk olarak, borsalardaki sakinlik açıklamaların arından gelen basın toplantısıyla birlikte ayakta kalamadı. Başkan Jerome Powell'ın politika hedeflerini açıklama girişimleri, devlet tahvillerinde önemli bir verim artışına ve hisse senedi getirilerinin azalmasına yol açtı.

İkincisi, FED'in açıklaması, bu kadar çok zorlayıcı etkiyle karşı karşıya olan bir ekonomi ışığında maksimum esnekliği korumaya çağıranları ve son zamanlarda önemli ölçekte volatiliteye maruz kalan borsaları tatmin etmeyecektir.

Üçüncüsü, açıklamalar FED'in halihazırda ekonomik gerçeklerin gerisinde kaldığından endişe edenleri de tatmin etmeyecektir ve yılın sonunda bu kimseleri ekonomik kaynaklarını önlenebilir zararlardan korumaları için başka türlü aşırı önlemlere zorlayabilir.

Benim tepkime gelince

FED beklentilerimi karşıladı ama sürdürülebilir ekonomik refah için gerekli olduğunu düşündüğüm unsurları teslim etmedi. FED’in varlık alımlarını derhal durdurması ve kur artışları konusunda daha net bir sinyal vermesi gerekiyordu. Bunun yerine, merkez bankası 2021'den beri ekonomi, sağlam bir politika oluşturma ve kendi kredibilitesini koruma pahasına yürüttüğü finansal piyasaları memnun etmeye çalışma takasını yarı yarıya azalttı.

Borsa İstanbul'da Fed etkisi

 

Fed sonrası küresel risk iştahı baskı altında

 

ABD borsaları Fed'in faiz kararı sonrası düşüşle kapandı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • xyz27 Ocak 2022 19:40

    İyi polis kötü polisi oynayın bakalım!  Netice de dolar a bir değer ve nitelik kazandırmak 

  • Cem27 Ocak 2022 19:05

    Belki de faiz artışı olacak diye pozisyon aldı bazı aracı kurumlar. Şimdi faiz artmayinca hisselere yine canlılık ve yukarı hareketler başladı. Eğer faiz artışı olsaydı piyasalar negatif etkilenebilir idi. Düşen hisseleri bu aracı kurumlar toplamaya başlardı sanırım. Sanırım yanlış pozisyonu fiyatlamislar galiba