E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaEkonomistler enflasyon konusunda piyasalar kadar iyimser değil---

Ekonomistler enflasyon konusunda piyasalar kadar iyimser değil

Ekonomistler enflasyon konusunda piyasalar kadar iyimser değil
15 Aralık 2023 - 13:01 borsagundem.com

Piyasalar Fed’in enflasyonu yendiğini düşünse de ekonomistler endişeli pozisyonlarını koruyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Fed’in enflasyonu yendiğine dair görüş piyasalar tarafından satın alınmış gözüküyor. Ancak ekonomistler, bu yargıya varmak için henüz erken olduğu görüşünde.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, piyasalar Fed Başkanı Powell'ın enflasyona karşı zaferini ilan ediyor ve bu durum bazı ekonomistleri endişelendiriyor ve desteklenen piyasa hissiyatının yeni bir enflasyon krizine yol açabileceği düşünülüyor.

Piyasalar zaferi fiyatlıyor

MarketWatch’tan Greg Robb’un haberine göre, Amerikan Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell Çarşamba günü yaptığı açıklamada, enflasyona karşı zafer ilan etmek için henüz çok erken olduğunu ancak finansal piyasaların fiilen zafer ilan ettiğini söyledi. Hâlâ enflasyon konusunda endişeli olan bazı ekonomistler ise, piyasanın bu olumlu hissiyatına göre hareket etmenin ileride sorunlara yol açacağını düşünüyor.

Evercore Başkan Yardımcısı Krishna Guha, Fed’in gelecek yıl üç faiz indirimi tahmininin Powell'ın görünüm konusunda mantıklı, dikkatli ve temkinli görünme girişimini gölgede bıraktığını belirtiyor. Santander'in ABD baş ekonomisti Stephen Stanley de, piyasaların üç faizli tahmini ‘Fed'in güvercinliğinin bir doğrulaması olarak’ değerlendirdiğini kabul ediyor.

Bu güvercinlik Çarşamba günü güçlü bir piyasa rallisini de ateşlemiş durumda. Dow Jones tüm zamanların en yüksek seviyesine yükselirken, dolar ve tahvil getirileri günü düşüşle kapattı.

Interactive Brokers'ın kıdemli ekonomisti Jose Torres, “Piyasa katılımcıları arasındaki artan duyarlılık, finansal koşulların merkez bankasının sıkılaştırma kampanyası sırasındaki en gevşek haline gelmesine neden oldu ve bu muhtemelen yeni bir enflasyon dalgası yaratacak” diyor ve Powell'ın yorumlarının ardından tüm emtiaların keskin bir şekilde yükseldiğini belirtiyor.

Stanley, Fed'in yıllık yüzde 1,4'lük büyüme oranının işsizlikte yalnızca küçük bir artışla birlikte ekonomiyi gelecek yıl yüzde 2'lik enflasyona geri getireceğini öngören çok iyimser ekonomik senaryosuna inanmanın zor olduğunu söylüyor.

Enflasyon yüzde 2’ye inemeyecek kadar yüksek

FAO Ekonomi Başkanı Robert Brusca ise, işsizlik oranının son 50 yılın en düşük seviyesine yakın olmasına rağmen Fed'in faiz oranlarını düşürmeye hazırlanıyor gibi göründüğünü ifade ediyor. Brusca, “Fed'in faiz oranlarını düşürmeye başlarsa enflasyonu nasıl yüzde 2'ye indireceğini anlamıyorum” diyor ve ücret artışının enflasyonu bu seviyeye indiremeyecek kadar yüksek olmaya devam ettiğini kaydediyor.

Piyasa ise Fed'in gevşemesini fiyatlıyor. Ekonomistler, Powell'ın basın toplantısından bu yana finansal koşulların iki kez 25 baz puanlık faiz indirimine eşdeğer oranda rahatladığını söylüyor. Bu durum ise, Fed'in faiz oranlarını daha uzun süre yüksek tutma ve enflasyonun zafer ilan etmeden önce kendi kendine bitmesine izin verme yönündeki önceki mesajını baltalıyor.

Stanley, belki de Fed'in dönüşünün piyasanın düşündüğü kadar keskin olmadığını ancak yine de Fed'in ‘enflasyon konusunda güvercinleştiğini’ düşünüyor.

KPMG Baş Ekonomisti Diane Swonk ise, büyük değişimin Fed'in durgunluğu önlemek için adımlar atmaya karar vermesi olduğunun altını çiziyor ve şunu soruyor: “Enflasyonda bu kadar ilerleme kaydettiyseniz ve gelecekte daha fazla ilerleme olacağını düşünüyorsanız neden şimdi bir duraklamaya yaşıyorsunuz?”

FED şüpheleri kaldırdı: Wall Street’te ralli zamanı

 

Fed'in sinyalleri "güvercinleşti"

 

Küresel piyasalarda FED partisi

 

New York borsası Fed'den gelen faiz indirimi sinyalinin ardından "ralli" yaptı

 

Borsada yıl sonu rallisi yaşanır mı?

 

Borsada tarih tekerrür edecek mi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ekonomist15 Aralık 2023 15:40

    Kayıt dışı Ekonomik faaliyetlerin önlenmesi, Dış ticaret dengesi, Tam Rekabet piyasasının sağlanmasında, Şeffaflık, Gelirin adaletli dağılımı, ve orta düzeyde, emekçide ki vergi yükünün azaltılmasında, Üretime yönelik planlama ve üretim şirketlere ve  Hisse senedi yatırımcılarına teşvik, temettü vb. gibi  yapılacak düzenlemeler çok etkili olacaktır. Bu ekonominin  temellerinde  açıklar ve düzenlemeler eylemler olmazsa  kalıcı bir düzelme olmayacaktır. Bu da çok zor çünkü bir ok kesimin düzenli şeffaf, sorumlu çalışmayı kabul ederek ekonomik  başarı ve başarısızlığı net ortaya koyacaktır. Olmadığında fatura siyasinin iktisat politikaları başarısızlık ekonomik boyutu ise halkın orta ve alt kesimine yüklemek olacaktır.