E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaDünyanın en büyük hedge fonu ABD borsasından ümidi kesti---

Dünyanın en büyük hedge fonu ABD borsasından ümidi kesti

Dünyanın en büyük hedge fonu ABD borsasından ümidi kesti
06 Kasım 2023 - 16:02 borsagundem.com

Amerikan hisse senetlerindeki yüksek değerlemeler küresel yatırımcıları alternatif aramaya zorluyor. Dünyanın en büyük hedge fonu Bridgewater’ın yatırım eş başkanı Wall Street yerine Japon hisselerini önerdi

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünyanın en büyük hedge fonu firması olan Bridgewater Associates’in Yatırım Birimi Eş Başkanı Karen Karniol-Tambour ABD hisse senetlerinden uzaklaşıyor. MarketWatch’un haberine göre dünyanın en nüfuzlu yatırımcıları arasında gösterilen Karniol-Tambour Amerikan borsaları yerine küresel piyasalarda iyi fırsatları kovalamayı tavsiye etti.

Ünlü yatırımcı MW’daki demecinde, “ABD hisse senetlerine karşı kesinlikle bir miktar ayı piyasası tonundayım ve dünyanın dört bir yanındaki diğer fırsatlarla karşılaştırdığımda özellikle buradaki hisse senedi değerlemelerini sevmiyorum. ABD Hisse senetleri mükemmeliyeti fiyatlıyor çünkü gerçekleşen şey ABD’nin çok uzun süredir dünyanın geri kalanından daha iyi performans göstermesi” dedi.

38 yaşındaki Karniol-Tambour profesyonel kariyerinin önemli bir bölümünde Amerikan hisse senetlerinin yüksek performans göstermesine şahit oldu. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre başarılı yatırımcı Ray Dalio’nun emekli olmasıyla birlikte kariyerinin zirvesine tırmanarak Bridgewater’da yatırım eş başkanlığına kadar yükseldi. Karnioul-Tambour yeni pozisyonuyla birlikte MarketWatch’un derlediği ‘piyasaların en nüfuzlu 50 ismi’ listesinde kendine yer buldu.

ABD hisse senetleri yıllar önce diğer ülkelerdeki hisse senetlerinden daha iyi performans göstermeye başladığında, Karniol-Tambour, ABD Hisse senedi değerlemelerinin nispeten düşük kaldığını hatırlatıyor ve bilançolardaki olumlu sürprizlerinin bu hisseleri desteklediğini belirtiyor. Ancak borsa uzmanı bugünlerde ABD hisse senetleri için yapılan değerlemelerin fazla yüksek olduğunu ve bilançolarınsa makul beklentileri yansıttığını belirtiyor.

Kariol-Tambour, “Diğer bir deyişle ben bu şirketlerin çok fazla zorlanacağını düşünmüyorum, zira büyümeleri büyük bir felaket olmayacak. Harika durumda değiller. Bana kalırsa beklentiler uygun düzeyde. Sorun şu ki bu halihazırda satın alındı. Değerlemeler halihazırda bu tabloyu gösteriyor. Dolayısıyla aşağı yönlü sürpriz görmek çok daha kolay. Oysa dünyanın diğer bölgelerinde çok daha zayıf bilançolar bekleniyor. Ancak bunlar henüz değerlenmedi. Henüz satın alınmadı. Bu hisselerin yüksek performans göstermesini beklemek çok daha kolay” ifadelerine yer verdi.

Borsa uzmanı özellikle de Apple, Microsoft ve Google gibi büyük teknoloji şirketlerinin çok fazla sayıda portföyde yer bulmasına ve S&P 500 Endeksi’nin önemli bir itici gücü haline gelmesine dikkat çekiyor. Karniou-Tabour’a göre bir noktada yatırımlar ihtiyati olarak yeniden dengeleme yapacak ve ABD hisse senetlerinin daha savunmasız hale geldiğini görecek.

Peki yatırımcılar ne yöne doğru gitmeli? Borsa uzmanı yatırımcıların Japonya’ya daha yakından bakmasını tavsiye ediyor. Karniol-Tabour Japonya’daki fırsatlardan bahsederken insanların ona 1980’lerde sıkışıp kalmış gibi baktığını belirtiyor. Ancak borsa uzmanı yatırımcıların Japonya’yı çok uzun zamandır görmezden geldiğini, bu piyasadan hisse veya tahvil satın almadığını söyledi. Sonuç olaraksa Japon şirketleri de hissedarlara para ödemeyi aklından dahi geçirmedi. Ancak bu değişmeye başlıyor olabilir.

Karniol-Tabour, “Başarılı bir tarih henüz satın alınmadığından dolayı bazı en iyi hisse fiyatlarını görebiliyorsunuz” dedi.

Borsa uzmanı ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz artışlarına karşıt olan güçlerin etkisiyle ABD ekonomi hâlâ güçlü kalmaya devam ettiğini söyledi. Bridgewater yatırım eş başkanı ABD ekonomisinin kademeli olarak yavaşlayacağını ancak enflasyonun kalıcılığını sürdüreceğini, FED’inse kurtarmaya gelecek yetisinin olmayacağını sözlerine ekledi.

Karniol-Tabour, “Ekonomi güçlü kalıyor ve yavaş yavaş çöküyor. Dolayısıyla FED’in bu koşulları rahatlatmak için para politikasını gevşetmesiyle enflasyonda yeterince düşüş elde edemezsiniz. Peki biraz rahatlama olabilir mi? Elbette. Para politikasını çok fazla gevşetebilirler mi? Bana kalırsa önemli bir ekonomik yavaşlama olmadan bunu görmek çok zor” açıklamasında bulundu.

Borsa uzmanı gelecek yıl ABD’de olası bir resesyon için tahminde de bulundu. Bridgewater yatırım eş başkanı resesyon olasılığının makul olduğunu ve FED’in son yıllarda olduğu gibi bu gibi bir duruma cevap vermekte zorlanacağını söyledi. Karniol-Tambour, “Para politikasını gevşetemediğiniz gerçeğiyle birlikte önünde sonunda aşina olduğumuz oyun olan her ekonomik yavaşlamanın hızla geri döneceği beklentisi değişecek” ifadelerine yer verdi.

Dev teknoloji hisselerinde yükseliş ihtimali zayıflıyor

 

Borsalarda mevsimsel etkiler yatırımcının yanında

 

Enflasyon borsa rallisini hala raydan çıkarabilir

 

Wall Street neden geri dönüşe inanmıyor?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • AHMET ÖZBİLEN06 Kasım 2023 19:59

    Ya bizim hisse senetleri görseniz küçük dilinizi tutarsınız.5 yılda 2500 kadar hisse senetlerini yükselttiler çöp tabiri hissse senetleri bire en az 10-30 kat oldu.