E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaDünya piyasalarına spekülasyon çılgınlığı hakim---

Dünya piyasalarına spekülasyon çılgınlığı hakim

Dünya piyasalarına spekülasyon çılgınlığı hakim
21 Aralık 2020 - 10:31 borsagundem.com

Dünya piyasalarında spekülasyonun arttığına yönelik işaretler, halka arzların artışında ve kripto paraların yükselişinde görülüyor. Stratejistler, aşırı risk alımının sat sinyali olabileceği konusunda uyarıda bulunuyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel hisseler şimdi 100 trilyon dolar değerinde. ABD şirketleri halka arzlardan rekor bir getiri sağlayarak, 175 milyar dolar gelir elde etti. Kurumsal tahvillerin 3 trilyon dolarlık miktarıysa negatif getirilerle işlem görüyor. Korona virüs pandemisi devam ediyor, ekonomik döngü destekle sürüyor ve şirketler yeni karantina önlemleri nedeniyle güçlük yaşıyor. 

Sonu gelmeyecekmiş gibi görünen mali teşviklerle ve pandeminin sona ereceğine duyulan güvenle heyecana kapılan günlük yatırımcılar ve yatırım uzmanları, tarihin en rahat finansal koşullarının keyfini sürüyor.

Cenevre merkezli Reyl & Cie’nin Baş Yatırım Uzmanı Cedric Ozazman, “algı göstergeleri aşırı heyecan seviyesine doğru ilerliyor” dedi. Açıklamasının devamında, “insanlar Noel Baba rallisini kaçırma korkusuyla yatırım yapmak için acele ediyor” ifadesini kullandı.

Ölüm, salgın hastalık ve ekonomik felaketle geçen bu yılın piyasalarındaki spekülasyon çılgınlığı işaretleri dikkat çekiyor.

Halka arz patlaması

Hiçbir şey bir hissenin fiyatını halka arz kadar yükseğe taşıyamaz.

Snowflake ve Airbnb gibi dev şirketlerin halka arzları, bu yıl halka arz hacmini 175 milyar dolar seviyesine çıkararak, ABD’de rekor kırdı.

Bir “açık çek” şirketinin istediğini alabilmesi için fon sağlayan özel amaçlı satın alma şirketleri (SPAC) 2020’de 60 milyar doların üzerinde getiri sağladı. Bu miktar geçtiğimiz on yıldaki getiri miktarından yüksek oldu.

Ancak yatırımcılar hala tatmin olmadı. Halka arzların ilk gün getirileri, bu yıl ortalama %40 olarak gerçekleşti.

Tahminlere göre bu rakam, 1999 ve 2000 yıllarından bu yana görülen en yüksek seviye. Tüm bunlar yeni halka arzları takip eden Reneissance IPO borsa yatırım fonuna yönelik eşi benzeri görülmemiş bir ilgi yarattı ve fon bu yıl %100’ün üzerinde artış gösterdi.

Herhangi bir satın alma hedefi belirlememiş olan SPAC şirketleri bile, Bespoke Investment Group’a göre, 2020 yılında neredeyse %20 yükseldi.

Bespoke analistleri yaptıkları açıklamada, “eğer bu aşırı heyecan işareti değilse, başka ne olabilir bilmiyoruz” dedi.

Borsa rallisi

Bu yıl Robinhood yatırımcıları, teknoloji opsiyonlarından havayolu şirketi hisselerine her şey üzerinde spekülasyon yaparak Wall Street’in tartışma konusu oldu. Bu perakende yatırımcılarının, kurumsal uzmanlarla birlikte borsa rallisini takip etmesiyle, S&P 500 şimdilerde 2000 yılının zirvesinin %16 üzerinde satış çarpanıyla işlem görüyor.

Her şey yükselişte. Goldman Sachs’ın Russell 3000 endeksinde en çok açığa satılan hisselerden oluşturduğu sepet, bu çeyrekte %40 yükseliş gösterdi ve tüm endeksin üç katı artış kaydetti. Betası yüksek hisseler ise, düşük volatiliteli hisseler karşısında 2011 yılından bu yana en yüksek seviyelerine yakın.

SentimenTrader verilerine göre, Russell 2000 endeksi, dip noktasından her %95’lik yükselişini izleyen üç ayda, kayıp yaşadı. Endeks şimdi Mart ayındaki dip noktasından %100 yukarda.

Birleşme çılgınlığı

Kurumsal toplantı odalarında, piyasa zirvesinin bir başka kötü şöhretli işareti görülüyor. Bu çeyrekte, rekor bir üçüncü çeyreğin ardından, 2016 yılından bu yana en fazla birleşme anlaşması aktivitesi görüldü. S&P Global IHS Markit’i satın aldı ve Advanced Micro Devices Xilinx’i devraldı.

Son yıllarda kurumsal nakit bakiyelerinin artması ve yapılan anlaşmaların yüzdesinin, piyasa değerine oranla düşük kalması, son dönemde gerçekleşen aktivitenin yalnızca bir başlangıç olduğunu gösteriyor.

Avrupa da dahil oluyor

ABD’nin halka arz piyasasından daha küçük bir boyutta olan ve büyük açılışlara çok da alışkın olmayan Avrupa halka arz piyasası bile yükselişte. 9 Kasım’dan bu yana Avrupa borsalarında listelenen 44 şirkette ortalama kazanç, Bloomberg’e göre %16 oldu. Bu tarihte ise, korona virüs aşısı haberleri, hisselerde boğa piyasası başlattı.

Bu şirketlerin %70’i, halka arz fiyatlarının üzerinde işlem görüyor. RBC Capital Markets’tan Darrell Uden, “yükselen hisse değerlemeleri göz önünde bulundurulduğunda, halka arzlar yine sponsorlar için uygun bir çıkış yolu” dedi.

Gelişen ülkeler

Elbette, 2020 yılında 730 milyar dolarlık dolar ve euro tahvili satan gelişen ülke piyasaları için yükseliş zamanı. Bu geçmişteki tüm yıllardan çok daha yüksek olacak. Siyasi karmaşa içinde olan Peru bile, bir gelişen ülke hükümetinin yaptığı en düşük getirili tahvil satışını gerçekleştirdi. Devam eden Uluslararası Para Fonu programına ve G-20 borç yardımı girişimine dahil olmasına rağmen, Fildişi Sahili euro bazındaki borçlarını, geçtiğimiz yıldan daha düşük getiriyle fiyatlandırdı.

Bitcoin'de yeni rekor; 24 bin doları aştı

 

Yeni zirve denemeleri kar satışı fırsatı

 

Eski zirveler geçilmeden yükselişlere temkinli yaklaşılmalı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)