E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaDördüncü çeyreğin sürprizi enflasyon mu olacak?---

Dördüncü çeyreğin sürprizi enflasyon mu olacak?

Dördüncü çeyreğin sürprizi enflasyon mu olacak?
09 Eylül 2023 - 21:04 borsagundem.com

ABD’de piyasalar, dördüncü çeyrekte yüksek enflasyon sürprizine hazırlıksız yakalanabilir.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de geçen yıldan bu yana devam eden enflasyonla mücadele süreci meyvelerini verdi. Ancak yüzde 9’lardan yüzde 3’lere gerileyen enflasyonun, bu yılın dördüncü çeyreğinde yeniden alevlenmesi ihtimaller arasında kabul ediliyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD’de finans piyasaları, dördüncü çeyrekteki ‘enflasyon sürprizi’ne hazırlıksız yakalanabilir.

Grev, büyük bir faktör

MarketWatch’tan Vivien Lou Chen’in haberine göre, Ned Davis Research'ten Joseph Kalish ve London Stockton, “4. çeyrekte beklenmedik bir enflasyon sürprizi Fed'i yıl bitmeden oyunda tutabilir” diyor.

Birleşik Otomotiv İşçileri Sendikası'nın (United Auto Workers - UAW) gelecek hafta başlayacağı uzun süreli grev, yıl sonuna kadar yukarı yönlü enflasyon risklerine katkıda bulunabilecek ve finansal piyasa beklentilerini altüst edebilecek büyük bir faktör olarak görülüyor.

Ned Davis Research'ten küresel baş makro strateji uzmanı ve araştırma analisti Joseph Kalish, uzun süreli grevde, yeni ve kullanılmış araç fiyatlarını artırma ve diğer işçileri daha fazla tazminat talep etmeye teşvik etme potansiyeli görüyor. Kalish ve Stockton, dördüncü çeyrekte ‘beklenmeyen bir enflasyon sürprizi’ne katkıda bulunabilecek ve Fed'i yıl bitmeden yeniden oyuna dahil edebilecek faktörler listesine, toparlanan tıbbi maliyetlerin yanı sıra cesaretlendirilmiş sendikalı iş gücünü de ekliyor.

Finans piyasaları hazırlıksız yakalanabilir

Enflasyon söz konusu olduğunda ABD'nin karşı karşıya olduğu tek sorun yüksek petrol fiyatları değil ve mali piyasalar, fiyat artışlarının Haziran ve Temmuz aylarındaki yüzde 3 civarındaki seviyelerden anlamlı bir şekilde saptığı bir senaryoya tam olarak hazırlıklı olmayabilir.

Fed fonu vadeli işlem yatırımcılarının çoğunluğunun politika yapıcıların bu yıl başka bir faiz adımı atmasını beklememesi bu hazırlıksız durumu çok iyi özetliyor. Hatta yatırımcılar, 2024 yılı Mayıs veya Haziran ayından itibaren faiz indirimi ihtimalinin yüksek olduğunu düşünüyor. Dahası Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq hisse senetleri ise, 2022 yılındaki iç karartıcı performansının aksine, hâlâ yılbaşından bugüne kazançlar kaydediyor.

146 bin UAW çalışanı

Kalish ve Stockton, paylaştıkları notta, “Piyasalarda ve politika yapıcılarda enflasyonun önümüzdeki birkaç yıl içinde Fed'in yüzde 2'lik enflasyon hedefine doğru düşmeye devam edeceğine dair çok fazla rahatlık var gibi görünüyor. Ancak ham petrolün bu hafta 2023 yılındaki en yüksek seviyesine ulaşmasının ardından, enerji fiyatlarındaki artış enflasyona doğrudan etki etmenin yanı sıra diğer mal ve hizmetlere de yansıyabilir” diyor.

Gelecekteki fiyat artışlarına ilişkin piyasa temelli beklentiler, petrol fiyatlarındaki artışa rağmen nispeten istikrarlı seyrediyor. Ancak enflasyon yatırımcıları, Ağustos ayı da dahil olmak üzere yıllık manşet TÜFE oranının art arda beş ay boyunca yüzde 3'ün üzerinde gelmesine hazırlanıyor. Enflasyon rakamları gelecek hafta Çarşamba günü açıklanacak.

Kalish'e göre, ABD'nin üç büyük otomobil üreticisi General Motors, Ford ve Chrysler'de 146.000 UAW işçisinin uzun süreli grevi, otomobil fiyatlarını ‘yükseltme' potansiyeline sahip.

Dönüm noktası

Bu arada Kalish ve Stockton, dördüncü çeyreğin muhtemelen tıbbi bakım fiyatlarında bir tersine dönüşe yol açacağını, bu değişikliğin Fed'in kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi olarak bilinen tercih ettiği enflasyon göstergesi üzerinde daha büyük bir etkiye sahip olabileceğini söylüyor ve ekliyor: “Son 12 ayda doktora giden hiç kimse fiyatların gerilediğine inanmıyor.”

Washington'daki Monetary Policy Analytics'ten ekonomist Derek Tang da şunları söylüyor: “İster enflasyonun düşmesi olsun, ister faiz artırımlarını durdurabilecek politika yapıcılar olsun, işlerin bir dönüm noktasında olduğu hakkında çok fazla konuşma yapıldı. Ancak bu çok umut verici bir temenniden öteye geçemeyebilir.”

Tang, yaptığı açıklamada, “Hala süper güçlü ve dirençli bir ekonomimiz var. Özellikle ücret artışının inatçı olduğunu düşünüyorum. Bu da ileride enflasyonun tohumlarını ekebilir. Fed enflasyonun düşmesini umuyor ancak enflasyonun yüzde 3'te sıkışıp kaldığı inatçı bir enflasyon senaryosunda ne olacağını düşünecek bir anlayışımız yok” diyor.

Küresel piyasalarda gözler ABD enflasyonunda

 

Petrolün yükselişi enflasyon kâbusu olabilir

 

Yatırımcılar enflasyonla mücadelenin bitmediğini hatırladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)