E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa"Değerlemeler olası hasarları yansıtmıyor"---

"Değerlemeler olası hasarları yansıtmıyor"

Değerlemeler olası hasarları yansıtmıyor
23 Aralık 2022 - 11:36 borsagundem.com

Stratejistler hisse senetlerinin 2023 yılında alması muhtemel hasarın borsalarda fiyatlanmadığı konusunda yatırımcıları uyarıyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ekonomisinin resesyona gireceği beklentisi ve Fed’in faiz artırımına devam edeceği sinyalini vermesi, hisse senedi değerlemelerinin hasar göreceği düşüncesini kuvvetlendiriyor. Stratejistler, 2023 yılında yatırımcıları hisse senedi piyasalarında daha fazla acının beklediğini söylüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ufukta faiz indirimi olasılığının görünmemesi, hisse senetlerinin alacağı olası hasarın değerlemelere yansımadığı konusundaki öngörüyü pekiştiriyor. Uzmanlar, yatırımcıları hisse senedi piyasalarında yaşanması olası bir çöküşe karşı uyarıyor.

Yüksek alarm

Yahoo Finance’ten Brian Sozzi’nin haberine göre, BlackRock, borsa değerlemelerinin ‘olası hasarı yansıtmadığı’ konusunda yatırımcıları uyarıyor. BlackRock strateji ekibi, 2023 yılında yatırımcılar için daha fazla acının pusuda beklediği öngörüsünde bulunuyor.

New York merkezli yatırım yönetimi şirketi BlackRock, yayınladığı yeni raporda, hisse senedi değerlemelerinin henüz ‘ilerideki hasarı yansıtmadığını’ iddia ediyor. BlackRock stratejistleri, değerlemelerin ufuktaki hasarı tam olarak yansıttığına inandıklarında ‘hisse senetleri üzerinde olumluya döneceklerini’ söylüyor.

Raporun baş yazarlarından biri olan Stratejist Wei Li, yatırımcıların S&P 500'ü Ekim'in en düşük seviyesi olan yaklaşık 3.600 puana geri getirebilecek çeşitli faktörler için yüksek alarmda olmaları konusunda uyarıyor.

Faiz indirimi en erken 2024’te

Li, 2023'te hisseleri sarsabilecek faktörlerle ilgili olarak, “Gelecek yıl faiz indirimi döngüsü görmüyoruz. Aslında, döngünün en erken 2024 yılında başlayacağını tahmin ediyoruz. Ancak o zaman bile, piyasaların fiyatladığından daha aşağıda bir değerle karşı karşıya olacağımızı düşünüyoruz” şeklinde konuşuyor.

Li ayrıca, BlackRock'un ABD ekonomisinin gelecek yıl ılımlı bir resesyona gireceği görüşü göz önüne alındığında, şirketler için kazanç tahminlerinin çok yüksek kaldığını kaydediyor. Li, “ABD hisse senedi piyasasını önümüzdeki yıl için hisse başına kazanç (earnings per share – EPS) büyümesi açısından yüzde 6 negatif büyüme seviyesinde görüyoruz ve bu, mevcut fikir birliği ve piyasa fiyatlandırmasıyla çelişiyor. Bu nedenle bu ay da dahil olmak üzere çeşitli zamanlarda gördüğümüz Hisse senedi toparlanmasına karşı tetikte ve dikkatli duruyoruz” diye ekliyor.

Fed piyasaları iki noktada şaşırttı

Piyasaların 2023'e zayıf bir zeminde girmesi gerçekten de muhtemel gözüküyor. Hisse senetleri, çip devi Micron'un yumuşak gelen çeyrek görünümünün ekonomiye dair endişeleri daha fazla tetiklemesinden sonra düşüşüne devam etti. Sadece Aralık ayında, S&P 500, Dow Jones ve Nasdaq sırasıyla yüzde 5, yüzde 3 ve yüzde 7'den fazla değer kaybetti.

Piyasalardaki satış baskısını geri döndüren olay ise, Fed'in bu ayın başlarında yaptığı son politika toplantısında 50 baz puanlık faiz artırımına giderek gösterge faiz oranını 2007'den bu yana görülen en yüksek seviyeye çıkarması oldu.

Fed ayrıca piyasa gözlemcilerini iki noktada daha şaşırttı. İlk olarak, Fed'in güncellenmiş ekonomik tahminleri, Fed yetkililerinin faiz oranlarının 2023 yılında yüzde 5,1 seviyesinde zirve yapacağını gördüklerini gösterdi. Bu, Eylül ayında tahminden 50 baz puan daha yüksek bir seviyeye karşılık geliyor. İkinci nokta ise, Fed Başkanı Jerome Powell’in beklentilerin üzerinde seyreden şahin duruşu oldu.

Tahvil için doğru zaman olabilir

Bu ay perakende satışlar ve tüketici güveni ile ilgili mütevazı veriler de piyasa duyarlılığına yardımcı olmadı. Li ve ekibi, şimdi yatırımcıların tahvillere yönelmesi için iyi bir zaman olabileceğini düşünüyor.

Li, “Gelecek yılın başına baktığımızda, bu yılın başına göre aradaki fark, gelirlerin nihayet sabit gelire geri dönmesi” diyor. Li, “Devlet tahvili piyasasının kısa ucunda oldukça cömert bir getiri elde edebiliyorsunuz. Vade veya kredi riski almadan yüzde 4'ten fazla gelir, oldukça yüksek görünüyor. Yüksek dereceli kredi için ise yine fazla vade riski almadan yüzde 6'dan fazla getiri elde edebiliyorsunuz. BlackRock olarak devlet tahvillerini, çok çok çekici olduğunu düşündüğümüz bir risk olarak değerlendiriyoruz” şeklinde konuşuyor.

Borsalar için ‘tarihi’ uyarı

 

ABD'de dev bankaların hisseleri resesyon endişesiyle düşüyor

 

Piyasalar Fed'in gölgesinde

 

Küresel risk iştahı zayıfladı

 

Ekonomistler de resesyona 'evet' diyor

 

2023’te piyasalar bu iki senaryoya göre şekillenecek

 

“Bilanço durgunluğu borsaları sarsabilir”

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)