E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum Raporları ABD'de güçlü işgücü, sıcak enflasyon---

ABD'de güçlü işgücü, sıcak enflasyon

 ABD'de güçlü işgücü, sıcak enflasyon
24 Şubat 2023 - 08:59 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar mercek altına alınıyor

Finansal piyasalar açısından yoğun gündem geçirdiğimiz haftanın son işlem günündeyiz. Dün piyasaya etkisi sınırlı kalsa da ABD ikinci tahmin büyüme rakamlarını takip ettik. Tahminlere göre  ABD  4. çeyrek büyümesi tüketici harcamalarının zayıflamasıyla beklenti olan %2.9’un altında kalarak %2,7 olarak gerçekleşti. Yüksek enflasyon, tüketici harcamalarının azalmasına ve beraberinde büyüme beklentilerinin aşağı yönlü revize edilmesine sebep oldu. Özellikle kişisel harcamalardaki hızlı düşüş ABD’de endişelere neden olurken ekonominin “yumuşak iniş” olarak tanımlanan şekilde yavaşladığına dair umutları da artırmış oldu.

Öte yandan işgücü piyasası uzun bir süredir canlılığını korumaya devam ediyor. Öyle ki işsizlik maaşı başvuruları 3 bin düşüşle 192 bine gerilerken beklenti olan 200 binin altında kaldı. Durumun iyice arap saçına döndüğü ABD’de İşgücü piyasasındaki güçlü duruş , ücret artışı yaratarak enflasyonu yüksek tutmaya neden olmuşa benziyor. İşgücü piyasası elbette ki ekonomiler için güçlü destek oluşturuyor fakat FED’in enflasyonu baskılamak için faizleri yüksek tutmak istemesi resesyon riskinin de canlı kalmasını beraberinde getiriyor.

Veri sepeti sonrasında ABD tahvil getirileri, yatırımcıların güçlü ekonomik verileri fiyatlaması nedeniyle, üç ayın en yüksek seviyesinin test edilmesinin ardından açılışla birlikle keskin bir düşüş yaşadı. Dolar endeksi güçlü seyrine devam ederken ons altında düşüşler yaşandı. ABD borsalarında ise pozitif görünüm hakimdi.

Asya tarafında ise dün kapalı olan Japonya açıldığı gibi gündemin başında yeri aldı.  Japonya’da çekirdek tüketici enflasyonu, şirketlerin artan maliyetleri ile birlikte 41 yılın yeni zirvesine ulaştı. Çareyi yeni merkez bankası başkanları Ueda’da arayan Japonlar, özellikle negatif faiz politikasını gözden geçirmesini istiyor. Ueda, gelecekte BOJ’un tahvil getiri eğrisi kontrolünü değiştirme şansının sinyalini verirken, aşırı düşük faiz oranlarını sürdürmesi gerektiğini de belirtiyor.

Japonya Ueda’nın duruşuyla rahat bir nefes alırken Asya’nın genelinde karışık bir seyir hakim. Japon hisse senedi endeksi Nikkei %1 yukarıda seyrederken, MSCI’nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisse endeksi %0.2 düşerek bu haftayı kayıplarla kapatmaya hazırlanıyor.

Petrol tarafında ise Rusya’daki arz kısıtlamaları petrol fiyatları üzerindeki baskıyı artırmaya devam ediyor. Fakat dün ABD stoklarında yaşanan artış Petrol fiyatlarındaki kayıpları telafi etmeye çalışıyor.   Brent petrol ham vadeli işlemleri dün yakaladığı %1.8 lik yükselişi sabah saatleri itibariyle sürdüdü ve brent petrol %0.43’lük artışla 82.90 dolar seviyesine yükseldi.West Texas Intermediate ham vadeli işlemleri (WTI) ise %2 artışla 75.39 dolara yükseldi.

Bugünün ekonomi gündeminde  ise ABD’den gelecek kişisel gelir ve harcamalar ile Michigan tüketici güven endeksi verileri öne çıkıyor.

Yabancılar borsada hangi hisseleri alıyor?

 

Bakır arz endişesiyle yükselişte

 

ABD'nin ticari ham petrol stoklarında artış

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)