E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaCredit Suisse şoku yatırımcılar için neden önemli?---

Credit Suisse şoku yatırımcılar için neden önemli?

Credit Suisse şoku yatırımcılar için neden önemli?
16 Mart 2023 - 11:48 borsagundem.com

Credit Suisse hisselerinde geçtiğimiz gün görülen sert düşüşler küresel yatırımcıları korkutuyor. Uzmanlar İsviçre bankasında oluşabilecek bir çöküşün tüm dünyadaki bankacılık sektörünü çökertebileceğini belirtiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

İsviçre bankası Credit Suisse’in hisseleri çarşamba günü Avrupa borsalarında %20’nin üzerinde düştü ve yeni bir rekorla 2 euronun aşağısına geriledi. Suudi Ulusal Bankası’nın Credit Suisse’e daha fazla yatırım yapmayacağını açıklamasının ardından banka hisselerinde görülen düşüşler tüm Avrupa piyasalarında yeni bir bankacılık krizi şüphelerini tetikledi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Avrupa bankalarından yayılan satış dalgası kilometrelerce ötedeki ABD borsalarına da sıçradı. Satış dalgası öncelikle vadeli işlemler piyasalarında görüldü. Ardından borsaların açılmasıyla birlikte Dow Jones Endeksi de 500 puanın üzerinde düştü.

Credit Suisse hisselerindeki düşüş bir anda ABD’de bankacılık sektöründe görülen krizin son halkası haline geldi. Zira Wall Street son iki haftadır yerel bankalardaki iflas dalgasıyla mücadele ediyordu. Silvergate Bank, Silicon Valley Bank (SVB) ve Signature Bank’in bir hafta içerisinde art arda iflas etmesi ABD’nin bir bankacılık krizine doğru gittiği endişelerini tetiklemişti.

İşlem gününün sonuna doğru İsviçreli yetkililer Credit Suisse’in sistemik olarak önemli bankalara uygulanan sermaye ve likidite gereksinimlerini karşıladığını açıkladı. İsviçre Merkez Bankası’nın gerekmesi halinde bankaya ek likidite sağlayacağı belirtildi. Gelişmelerin ardından Wall Street’teki kayıplar da sınırlandı.

En son gelişmede ise Credit Suisse İsviçre Merkez Bankası’ndan 54 milyar dolar kadar borç alacağını açıkladı. Banka söz konusu hamleyi yatırımcıları sakinleştirmek için yapılan ‘belirleyici eylem’ olarak nitelendirdi.

Avrupa’daki kriz Wall Street’e nasıl zarar verdi?

MarketWatch’un haberinde İsviçre’deki bir bankadaki erimenin ABD’li yatırımcıların portföylerine nasıl zarar verebildiği tartışılıyor.

Opsiyon yatırımlarına odaklanan yatırım okulu Tao of Trading’in Kurucusu Simone Ree, Credit Suisse’teki son gelişmelerle ilgili, “ABD'li yatırımcılar için doğrudan bir sonucu olduğunu düşünmüyorum. Ancak SVB/SBNY'nin ardından büyük bir İsviçre bankasının başarısızlığı yatırımcı duyarlılığı açısından son derece olumsuzdur” açıklamasında bulundu.

Ree, “Piyasalar geçici de olsa sıradaki ismin kimin olduğunu merak ediyor olacak. Kriz kendine has bir ABD yerel bankasının özel durumu sonucu iflas etmesi yerine küresel bankacılık krizinin başlangıcı açısından görülebiliyor” ifadelerine yer verdi.

STOXX Europe 600 Bankacılık Sektörü Endeksi geçtiğimiz gün %7 düşüş gösterdi. Endekste yoğun kayıplarıyla dikkat çeken İsviçre bankalarının yanı sıra bankacılık ağırlıklı ülkeler İspanya ve İtalya’nın hisseleri de bulunuyor.

Endekste bulunan ve ABD’de borsalarında da listelenen Credit Suisse’in hisseleri çarşamba günü New York Borsası’nda (NYSE) %13,94 değer kaybetti. NYSE’de işlem gören Avrupa bankaları arasında yer alan Deutsche Bank ve Banco Santander’ın hisseleri ise sırasıyla %10 ve %9 oranında düştü.

Credit Suisse’teki çöküşün sürpriz olmadığını düşünen piyasa uzmanlarının sayısı da hiç az değil. İsviçre bankası, iflas eden aile yatırım ofisi Archegos nedeniyle milyarlarca dolar kaybetmişti. Banka, iflas eden Greensil Capital'e bağlı 10 milyar dolar değerinde fonu dondurmak zorunda kalmıştı. Credit Suisse art arda gelen skandallar nedeniyle son beş çeyrektir üst üste kayıp veriyor ve bu süreci durdurmak için bir yeniden yapılanma süreci başlattı. Banka salı günü yayınladığı yıllık raporunda finansal kontrol konusundaki zayıflıklarını da kabul etti.

ABD’nin bankacılık düzenleme ve denetleme kurumları SVB ve Signature Bank’in iflasının ardından mevduat sahiplerine pazartesi gününden varlıklarına ulaşabilme imkanı tanımıştı. Wall Street çevrelerinde Credit Suisse’in de kendi kurtarma paketi için sıraya girmiş olabileceği konuşuluyor.

Küresel sermaye piyasalarına odaklanan yönetici danışmanlık firması Opimas’ın CEO’su Otavio Marenzi, “Credit Suisse'in itirazlarına rağmen, İsviçre Merkez Bankası'nın (SNB) müdahale etmesi ve bir can simidi sağlaması kaçınılmaz görünüyor. SNB ve İsviçre hükümeti, Credit Suisse'in başarısızlığının ve hatta mevduat sahiplerinin herhangi bir zararının İsviçre'nin bir finans merkezi olarak itibarını yok edeceğinin tamamen farkındadır” ifadelerine yer verdi.

Marenzi, İsviçre'nin mali istikrar alanında itibar sahibi olduğuna ve varlıklar açısından güvenli liman olmasıyla tanındığına dikkat çekti. CEO Credit Suisse’in “ülkenin servet ve varlık yönetimi alanındaki başarısı için çok önemli olduğunu, halihazırda hesaplanamaz bir zarar verdiğini" söyledi.

Bankanın hisselerindeki sert düşüşe ve tahvil getirilerindeki yükselişe işaret eden Marenzi, “Silicon Valley Bank’in çöküşünü korkutucu bir şekilde taklit ediyor. Mevduat çıkışı açısından Credit Suisse’in pozisyonu daha da kötü görünüyor” dedi.

Bloomberg'in haberine göre, Credit Suisse'deki bir yıllık kıdemli kredi-temerrüt takasları, diğer bir deyişle bankayı yakın vadeli temerrüde karşı sigortalamanın maliyeti, salı günü 835.9 baz puandan çarşamba günü daha önce hiç görülmemiş bir oran olan 1.200 baz puana kadar yükseldi.

Kriz Wall Street’e yayılıyor

Varlık yönetimi firması SPI’ın Yönetici Ortağı Stephen Innes, ABD'li yatırımcıların durumu dikkatle izlemesi gerektiğini söyledi.

Innes " Credit Suisse’in küresel piyasalarda çok daha büyük bir ayak izi var. SVB, piyasalarda böyle bir tepkiye yol açtıysa, Credit Suisse’in başına bir şey gelmesi halinde yatırımcıların fonlarını koruyabileceği bir yer olduğunu düşünmüyorum" dedi.

Borsa uzmanı İsviçre bankasının daha fazla menkul kıymet satmaya zorlanabileceğini ve bu süreçte yatırımcıların altına yönelmesinin iyi bir korunma seçeneği olduğunu sözlerine ekledi.

ABD ve küresel yatırımcılar Credit Suisse'in sorunlarının nasıl sonuçlandığını izlerken, ekonomistlerse Avrupa Merkez Bankası’nın yarım puanlık faiz artırımının artık kesin bir beklenti olmadığını düşünüyor.

Tao of Trading’ten Ree bankacılık sistemini çevreleyen stres sürecinde izleyici olmanın en iyi seçenek gibi göründüğünü söyledi. Borsa uzmanı "Risk almak için ve riski yönetmek için doğru zamanlar vardır. Bugün riski yönetme zamanı. Sabırlı olmaktan ve işlerin nasıl geliştiğini izlemekten çok memnunum” dedi.

Ree, "SVB'nin iflası, diğer şok edici sırların gizlenmesi potansiyelini vurguluyor ve piyasa önümüzdeki birkaç hafta/ay bu sırların araştırılması için harcanacak. Son 5 gündür tahvil piyasalarında gördüğümüz aşırı oynaklık bile, diğer varlık sınıflarına bir değer atfetme girişimini gereksiz kılıyor" açıklamasında bulundu.

Opimaz’dan Marenzi Credit Suisse’teki sorunların ABD borsalarına etkilerine ilişkin yorumlarında imalı bir dil kullandı. CEO, "Amerikan dışı hisse senetlerine sahip olmayan, pasaportu olmayan, İsviçre'yi haritada bulamayan ve İngilizce dışında herhangi bir dili konuşmayan biri biraz garip görüyor olabilir. Amerikalı yatırımcıların endişelenmesi gereken şey nedir? Çok fazla endişelenecek konu yok. Sadece kriz ABD bankacılık sistemine yayılabilir ve bir çöküşe sebep olabilir..." ifadelerine yer verdi.

 

Credit Suisse hisseleri değer kazandı

 

Panik Credit Suisse'e sıçradı

 

Bakır fiyatlarında Credit Suisse'e destek sözü ile toparlanma

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Gerçek16 Mart 2023 12:16

    Özel Banka işi bitti artık ancak kamu olarak faaliyet yürütebilir.  İki banka yeterli olacaktır Merkez ve kamu bankası nokta yazın bir kenara... :)  :)  :)