E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaCramer’dan Wall Street için 6 madde---

Cramer’dan Wall Street için 6 madde

Cramer’dan Wall Street için 6 madde
22 Şubat 2023 - 13:22 borsagundem.com

ABD borsaları geçtiğimiz gün sert bir satış dalgasına maruz kaldı. Cramer’ın ‘Başkanlık Günü satışları’ olarak adlandırdığı satış dalgasının bitmesi içinse altı maddelik bir listenin gerçekleşmesi gerekiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street son ekonomik verilerin ardından yılbaşından bu yana devam eden ralliyi sonlandırdı. ABD borsaları geçtiğimiz gün aralık ayı ortalarından bu yana en zayıf performansını gösterdi. CNBC’nin ünlü borsa uzmanı Jim Cramer küresel borsalarda satış dalgasının sona ermesinden önce altı maddelik bir listenin tamamlanması gerektiğini belirtiyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Dow Jones ve S&P 500 endeksleri salı günü %2’nin üzerinde düşüşler kaydederek 15 Aralık tarihinden bu yana en sert düşüşünü gerçekleştirdi. Geçtiğimiz haftalarda ortaya çıkan beklenenin üzerindeki ekonomik göstergeler yatırımcıların ABD Merkez Bankası (FED) faizlerine ilişkin endişelerini artırdı.

Cramer agresif satışların yılbaşındaki borsa rallisine tepki olduğunu belirtiyor. FED’in yılın sonuna doğru faiz indirimine gideceğine inanan yatırımcılar 2023’ün başlarında borsalarda güçlü bir ralli tetiklemişti.

Borsa uzmanı, “Şimdi enflasyon cephesinde cesaret kırıcı veriler elde ettiğimize göre, alımların büyük bir kısmını çözülmesi gerekiyor. Bu yüzden satışlar oldukça agresif” ifadelerine yer verdi.

Cramer’ın “Başkanlık Günü satışları” olarak adlandırdığı satış dalgası bir günlük bir mesele de olmayabilir. Borsa uzmanı satışların sona ermesi için altı unsurun gerçekleşmesi gerektiğini belirtiyor:

1. ABD Hazinesi tahvil getirilerindeki hızlanan yükselişin ivme kaybetmesi gerekiyor. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri salı günü %3,9’a kadar yükseldi. 2 yıllık tahvil faizleri ise %4,7’yi gördü.

2. Birçoğu teknoloji sektöründe bulunan, orantısız derecede yüksek hacimle işlem gören anomalideki hisse senetlerinin düşmesi gerekiyor.

3. Resesyona karşı dayanaklı PepsiCo ve Merck gibi hisselerin geri dönüş yapması gerekiyor. Cramer bu geri dönüşün yakın olduğunu söyledi.

4. Bankaların istikrara kavuşması gerekiyor. Cramer faiz oranlarının hızlı bir ivmeyle yükselmediği takdirde bankaların yüksek faiz ortamında çok daha fazla değer getirebileceğine dikkat çekti.

5. Perakende sektöründe kazananların ve kaybedenlerin belirlenmesi gerekiyor. Cramer pozitif bir dördüncü çeyrek bilançosu açıklayan Walmart’a ve bilançosuyla hayal kırıklığı yaratan Home Depot’a işaret etti.

6. Borsalardaki hisse senetlerin çok daha fazla aşırı satış pozisyonuna ulaşması gerekiyor.

Cramer altı kritere işaret ederek, “Bu uzun bir liste. Altısını birden tamamlayabileceğimizden ben bile emin değilim. Ne yazık ki bu Başkanlık Günü satışları sona erecekmiş gibi hissettirmiyor. Ancak bu liste bize iyi bir his verecek. Daha fazla kutucuk işaretlenene kadar satış yapanlara saygı duymak gerekiyor. Aslına bakılırsa onlara katılmak da isteyebilirsiniz” ifadelerine yer verdi.

 

Küresel borsalarda kara bulutlar çoğalıyor

 

Wall Street, Fed’i ciddiye almaya başlıyor

 

Fed beklentileri hisse piyasalarını baskılıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)