E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaCramer petrol yatırımlarında taraf değiştirdi---

Cramer petrol yatırımlarında taraf değiştirdi

Cramer petrol yatırımlarında taraf değiştirdi
20 Ocak 2022 - 18:21 borsagundem.com

2020 yılında ‘fosil yakıtlarla işinin bittiğini’ açıklayan Jim Cramer geçtiğimiz gün petrol hisselerine geri dönmeye karar verdiğini açıkladı. Borsa uzmanı fikir değişikliğinde etkili olan iki faktöre dikkat çekti

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

CNBC’nin ünlü borsa uzmanı Jim Cramer Çarşamba günü petrol hisselerine yatırım yapma konusunda daha iyimser olduğunu açıkladı. Cramer değişen koşullar sonucunda petrol hisseleri konusundaki fikrinin değiştiğini söyledi.

Borsa uzmanı petrol hisselerine yönelik fikir değişikliğine ilişkin, “Bir para yöneticisinin perspektifinde tutum ve tavır değiştirmekte utanılacak bir şey yoktur. Bana deli diyebilirsiniz ancak durumlar değişince ben de fikrimi değiştirdim. Para kazanmak istiyorum” ifadelerine yer verdi. Cramer Ocak 2020’de ‘fosil yakıtlarla işinin bittiğini’ ve petrol hisselerinin yeni dönemdeki tütün hisseleri olduğunu söylemişti.

2020’deki açıklamasında iklim değişikliği endişelerinin genç yatırımcıları bu varlıklardan uzak tutacağına inanan Cramer fosil yakıt hisselerinden para kazanma ihtimaline soğuk bir bakış açısıyla yaklaşmıştı.

Cramer Çarşamba günkü açıklamasında o zamanki düşüncesinde haklı olduğunu da belirtti.

Borsa uzmanı, “O dönemde bu varlıkları yatırım yapılamaz olarak tanımlarken haksız mıydım? Bana kalırsa değildim. 2020’de dip yapmadan önce bu hisse grubu gözden düşmüş bir biçimde yıllar geçirdi. Ancak elbette ki bu durum artık geçerli değil” ifadelerine yer verdi. Cramer enerji hisselerinin 2021’de S&P 500 Endeksi’nin en iyi performans gösteren sektörü olduğuna dikkat çekti. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD’de enerji sektörü hisseleri 2022’de yılın başından bu yana %16 yükseldi.

Cramer, petrol ve doğal alanındaki hisselerin kötü gidişatını kıran iki büyük değişiklik olduğunu söyledi. Borsa uzmanına göre bunların birincisi karbon emisyonunu azaltma çabalarında bu şirketlerin takındıkları “yepyeni bir tutum” oldu. Cramer, Chevron'un 2028'e kadar gerçekleştireceği 10 milyar dolarlık yatırıma ve Exxon Mobil'in yakın zamanda açıkladığı üzere 2050 yılına kadar sıfır karbona geçme taahhüdüne işaret etti.

Ancak Cramer, yatırım açısından bakıldığında, daha önemli değişimin "hem büyüklerin hem de bağımsızların bu ‘drill baby drill’ zihniyetinden geri atmaları" olduğunu söyledi.

Borsa uzmanı, “Petrol fiyatları her yükselişinde piyasayı yeniden arza boğmak için bir servet harcamak yerine, çok daha temkinli hale geldi. Üterim kısıtlamaları tüm sektörün nefes almasına yardımcı oldu ve bu da ham petrolün varil başına 86 dolara ulaşmasında önemli bir neden” dedi. Cramer daha yüksek petrol fiyatlarının şirketin önemli ölçüde daha kârlı olmasını sağladığını da hatırlatıyor.

Cramer, "Petrol endüstrisiyle ilgili tüm sorunları yatırım perspektifinden anlatmak için yıllarımı harcadım, şimdiyse bu şirketler önemsediğim her konuyu bir bir ele aldı" dedi.

Küresel borsalardaki karamsarlığın 7 işareti

 

ABD borsaları yükselişle açıldı

 

Teknoloji hisselerinde fırtına dönemi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)