E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTeknoloji hisselerinde fırtına dönemi---

Teknoloji hisselerinde fırtına dönemi

Teknoloji hisselerinde fırtına dönemi
20 Ocak 2022 - 12:00 borsagundem.com

Deutsche Bank, 2022 yılında teknoloji hisselerinde “negatif fırtınanın” yaklaştığını açıkladı. Son yıllarda bu hisselerin yükselişinde rol oynayan merkez bankası politikaları değişirken, düşüş başlıyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Merkez Bankası (FED) 2020 yılında ortaya çıkan korona virüs krizi nedeniyle aldığı acil durum önlemlerini geri çekmeye başlarken, teknoloji hisseleri için zorlu günler yaklaşıyor. Deutsche Bank tarafından yayınlanan bir nota göre, FED enflasyondaki yükselişin de etkisiyle para politikalarında sıkılaşma yoluna giderken, teknoloji hisseleri için önemli itici güçlerden bir tanesi de ortadan kalkacak.

Market Watch’un haberine göre Deutsche Tematik Araştırmalar Başkanı Jim Reid, çarşamba günü yazdığı bir notta bu yılın “teknoloji hisseleri için mükemmel bir negatif fırtına” olduğunu söyledi. Nominal ve reel getiriler ile FED’in 2022 yılında parasal sıkılaşmaya “güçlü bir şekilde bağlı” olduğuna dikkat çeken Reid, 10 teknoloji devinin performansını ölçen FANG endeksinin pandemi döneminde merkez bankalarının acil durum para politikalarından fayda gördüğünü söyledi.

Aynı zamanda bu hisselerin merkez bankalarının bilançolarıyla olan yakın ilişkilerine de dikkat çekti. Reid, “en büyük teknoloji şirketleri için tamamen yeni ve tesadüfen para politikalarını takip eden bir bilanço paradigmasını savunmuyorsanız, merkez bankası politikalarının son 6-7 yılda sektördeki inanılmaz yükselişin büyük bir destekleyicisi olduğu gerçeğine karşı çıkamazsınız” dedi. “Tek dikkat çekici engelin” 2018 yılında küresel parasal sıkılaşmanın başlamasıyla ortaya çıktığını söyleyen Reid, notunda bir tabloya dikkat çekti.

FED bu yıl bilançosunu küçültme yoluna gideceğinin sinyallerini verdi. Merkez bankasının bilançosu pandemi döneminde uygulanan parasal genişleme programıyla birlikte yaklaşık 8,8 trilyon dolara yükselmişti. Parasal sıkılaşma uygulaması kapsamında, FED’in bilançosunun 2023 yılı sonunda yaklaşık 1,5 trilyon düşüş yaşayabileceği, bu düşüşün 2025 yılında 3 trilyon dolara ulaşabileceği söylendi.

Bunun yanı sıra Deutsche’nin notunda bahsi geçen merkez bankası varlıklarının ikinci en büyük katkı sağlayıcısı Avrupa Merkez Bankası’nın da (ECB) “bilançosunun bu yıl birkaç yüz milyar dolar düşüş göreceğini” söyledi. ABD borsaları bu ay düşüş trendini sürdürürken, yatırımcılar FED’in bu yıl faiz oranlarında artışa gitmesini bekliyor. Arka planda ise enflasyon son 40 yılın en yüksek seviyelerinde seyrediyor. ABD’nin 10 yıllık Hazine tahvili getirisi salı günü son iki yılın en yüksek seviyesine yükseldi, bunun ardından çarşamba günü hafif bir düşüşle %1,846 seviyesine geriledi.

borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre faiz oranlarındaki yükselişe karşı hassas olduğu düşünülen teknoloji hisseleri, 2022’de dikkat çekici bir darbe aldı. Teknoloji hisselerinin ağırlıkta bulunduğu Nasdaq Composite yıl başından bu yana yaklaşık %8 düşüş gösterdi. Apple, Microsoft, Google ve Tesla gibi büyük teknoloji şirketlerinin hisselerini takip eden FANG endeksi yıl başından bu yana %5 düşüş yaşadı. Endeks geçtiğimiz yıl yaklaşık %18 yükseliş göstermişti.

Deutsche Bank’ın 12-14 Ocak tarihlerinde gerçekleştirdiği küresel piyasa anketinde, katılımcıların %49’u ABD’nin teknoloji hisselerinde bir balon piyasası görüldüğünü ifade etti. Reid liderliğindeki Deutsche analistleri, “birçok kişi teknoloji hisselerinin şu an balon alanında bulunduğunu düşünüyor” dedi. 34 yaş altı grupta “%45’i teknoloji hisselerinin balon piyasası döneminde olmadığını, %40’ı ise balon piyasasının görüldüğünü” söyledi.

 Nasdaq endeksinin yıl başından bu yana gösterdiği düşüş, S&P 500 endeksinin yaklaşık %4,6 düşüşünden çok daha sert gerçekleşti. Dow Jones Industrial Average ise yıl başından bu yana %3,4 düşüş gösterdi.

Borsa faiz kararı öncesi pozitif

 

Borsada kayıpların telafisinde bankacılık sektöründeki alımlar etkili oldu

 

Tahvil faizlerindeki düşüş altını destekledi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)