E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaÇip krizi teknoloji devlerini alaşağı edebilir---

Çip krizi teknoloji devlerini alaşağı edebilir

Çip krizi teknoloji devlerini alaşağı edebilir
15 Kasım 2021 - 17:02 borsagundem.com

Büyük teknoloji devlerinin yarı iletken tedariki sorunları 2023 yılının ortalarına kadar devam edebilir. Ünlü teknoloji yatırımcısı Paul Meeks bu krizin hafife alındığı konusunda endişelerini dile getirdi

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Önümüzdeki günlerde yeni bir telefon ya da yeni bir otomobil almak eskisinden daha stresli bir hale gelecek. Ünlü yatırımcı Paul Meeks Wall Street’in yarı iletken sıkıntısını hafife aldığı konusunda uyarıyor. Meeks CNBC’deki röportajında sorunun çözülmesi için aylar değil yıllar gerektiğini söyledi.

Varlık yönetimi şirketi Independent Solutions’ın Portföy Yöneticisi Meeks, çip krizi konusunda “Bu 2023’ün derinliklerine kadar diretecek bir problem olabilir” dedi.

Dot-com balonu sırasında Merrill Lynch firmasında dünyanın en büyük teknoloji fonunu yönetmesi ile tanınan Meeks, büyük bir kriz bekliyor. Yatırım uzmanı teknoloji şirketleri için, “Aslına bakılırsa bu şirketlerin bazıları ürünlerini teslim edemeyecekler. Ve eğer teslimatlarını yapamazlarsa bilançolarında hayal kırıklığı yaratabilirler. Hisseleri o kadar pahalı ki aşağıya çekemiyorlar. Küçük seviyelerde düşmeseler de çok fazla miktarda aşağıya inebilirler” ifadelerine yer verdi.

Borsagundem.comun derlediği bilgilere göre, ABD’deki kurumsal şirketler ve tüketiciler tedarik zincirindeki sıkıntılarla baş etmeye çalışırken yarı iletken üreticilerinin hisseleri ralli yapıyor. Sektörü izleyen VanEck Vectors Yarı İletken Borsa Yatırım Fonu son altı ayda %35’in üzerinde yükseldi.

Meeks, tedarik zinciri krizinin manşetlere çıkmasına aylar kala Haziran 2020'nin başlarında çip üreticileri üzerindeki yatırımlarını artırdı. Borsa uzmanı söz konusu hisselerin daha da fazla yükselmek için alanı olduğunu tahmin ediyor.

Meeks, “Ayrıca yarı iletken sermaye ekipmanlarını da seviyorum. Ama bu hisseler konusunda keskin olmak zorundasınız. Zira sadece ürünlerin tercih edilen türlerden olup olmadığını değil aynı zamanda kimin en iyi tedarik zincirine sahip olduğunu da bulmak zorundasınız” dedi.

Borsa uzmanı Wall Street endekslerinde Broadcom ve Microchip Technology şirketlerini örnek olarak listeliyor. Meeks’e göre söz konusu şirketler Kovid-19’un en sıkıntılı zamanlarında sipariş süreçlerini pandemi şartlarına başarıyla uyarlamaları sayesinde öne çıkıyorlar.

Meeks yarı iletken sektörü konusunda pozitif görünümünü korusa da FAANG hisseleri olarak bilinen ve dev sermayeleri ile öne çıkan Facebook’un çatı şirketi Meta, Amazon, Apple, Netflix ve Google’ın çatı şirketi Alphabet hisseleri için endişelerini paylaşıyor.

ABD harp okulu The Citadel’de finans dersleri de veren Meeks özellikle Apple hisseleri konusunda endişeli olduğunu belirterek, “İşletme getirilerinin yaklaşık %50'si hala iPhone'dan geliyor. Geçen çeyrekte milyarlarca dolar getiriye mal olan büyük bir sıkıntıları var” ifadelerine yer verdi.

Borsa uzmanı Noel tatili sezonuyla sorunların hız kazanacağını ve zamanında alışveriş yapamayan birçok tüketicinin hayal kırıklığına uğrayacağını öngörüyor.

Meeks, “Bu çok üzücü ve ne yazık ki yakın zamanda herhangi bir rahatlama olmayacak. Bu Noel ürünlerini satan şirketlerin bazıları da zirveyi ve dibi görecekler” dedi.

Borsa uzmanı Google’ı şu anda yatırım yapılması düşünülebilecek tek FAANG hissesi olarak görüyor. Meeks dijital reklam sektörünün toparlanmasının şirket hisselerine fayda sağlayabileceğini belirtiyor. Borsa uzmanı, “Dürüst olmak gerekirse eğer bu hisseleri tutuyor durumdaysanız ben de belki tutmaya devam edebilirdim. Ancak yeni sermayeyle bu hisseleri almazdım” dedi.

Meeks ayrıca halihazırda hissesi olanlara Microsoft hisselerinde kalmayı da tavsiye ediyor. Borsa uzmanı "Özellikle bu tür değerleme katlarında işlem almamış bir şirket için hisselerin çok pahalı olduğu aşikâr. Ancak doğru işleri yapıyorlar. Zekice yönetiliyorlar" açıklamasında bulundu. Microsoft hisseleri geçen ay %15, bu yıl ise %51 değer kazandı.

Soros’un yeni planı belli oldu

 

Küresel enflasyon borsalara iyi gelebilir

 

Enflasyon korkusu küçük sermayeli hisseleri yükseltti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)