E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel enflasyon borsalara iyi gelebilir---

Küresel enflasyon borsalara iyi gelebilir

Küresel enflasyon borsalara iyi gelebilir
15 Kasım 2021 - 11:14 borsagundem.com

Tüketici fiyatlarındaki artış enflasyonun geçici olduğuna dair görüşün güç kaybetmesine neden oldu. Ancak enflasyon, yüksek fiyat kazanç oranları düşünüldüğünde yatırımcılar için uzun vadede iyi haber anlamına gelebilir

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel enflasyon genellikle hisse senetleri için kötü bir durum olarak bilinir. Ancak MarketWatch yazarı Mark Hulbert bu yıl borsaların beklenmedik yüksek enflasyon ortamına rağmen güçlü kaldığına dikkat çekiyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre küresel enflasyon tedarik zinciri krizinin kendini hissettirmeye başladığı mayıs ayı ortalarından bu yana yükseliyor. Hulbert tüketici fiyat endeksinin (TÜFE) yıllık bazda yükselmeye başladığı mayıs ayından bu yana S&P 500 Endeksi’nin %15’ten fazla teknoloji odaklı Nasdaq 100 Endeksi’ninse yaklaşık %23 oranında yükseldiğini belirtiyor.

Bu durum borsaların düşüşe geçmeden önce zaman kazandığı anlamına mı geliyor? Yoksa enflasyon ve borsalar arasındaki bağlantıya ilişkin genel görüş yanlış mı?

Hulbert tarihsel veriler üzerinden yaptığı analizine dayanarak hisse senetleri ile enflasyon arasındaki ilişkinin başlangıçta göründüğünden daha karmaşık olduğunu belirtiyor. Bunun nedeni ise yüksek enflasyonun borsalar üzerinde hem olumlu hem de olumsuz etkilerinin olması. Enflasyonun doğuracağı etkileri net olarak tahmin etmekse kolay değil.

Borsa yazarı enflasyonun ilk olarak bilançolar üzerindeki etkisine dikkat çekiyor: “Şirketler enflasyon arttığında daha fazla fiyat artışı talep edebildiklerinden, başka bir deyişle ‘fiyatlandırma gücüne’ sahip olduklarından bilançoları düşündüğünüz kadar zarar görmüyor. Aslına bakılırsa Yale Üniveristesi’nden Robert Shiller (Nobel ödüllü iktisatçı) tarafından sağlanan 1871 verilerine göre, S&P 500 hisse başına nominal getiriler enflasyonun daha yüksek olduğu zamanlarda ortalama olarak daha hızlı büyüdü.”

Söz konusu durum borsaların enflasyona karşı iyi bir koruma yatırımı olduğu anlamına gelebilir. Ancak Hulbert’e göre, yatırımcılar genellikle bu eğilimi göz ardı etmeye eğilimliler. Zira yatırımcıların odaklandığı konu genellikle reel büyüme oranlarından çok nominal bilanço büyümesi üzerinde oluyor. Yatırımcılar enflasyon yükselse dahi düşük enflasyon dönemlerinde gelen yavaş nominal bilanço artış hızı oranlarını tahmin ediyorlar. Ekonomistler genellikle bu hatayı ‘para yanılsaması’ veya ‘enflasyon yanılsaması’ olarak adlandırıyor.

Kurumsal bilançolar enflasyondan korunabilmek için iyi bir gösterge. Ancak enflasyon fiyat kazanç oranlarının düşmesine neden oluyor. Zira enflasyon şirketlerin gelecek yıllara biçilen bilanço değerlerinin düşmesine yol açıyor.

Aşağıdaki grafikte iki birbirinden ayı iki farklı etki özetleniyor. Hulbert grafiği oluşturmak için 1871’den itibaren TÜFE’nin iki yıllık değişim oranını iki alt kümeye ayırdığını belirtiyor. Grafikte dikkat çekilmesi gereken nokta ise hisse başına kazançların büyüme hızının yüksek enflasyon döneminde artmaya daha yatkın olması ancak fiyat kazanç oranlarının daha düşük eğilimde görünmesi.

Bu karşıt faktörler pratikte yatırımcıların işine yarayabilir. Ancak yatırımcıların vereceği cevap uzun veya kısa vadeli yatırımlardan hangisine odaklandıklarına göre değişiyor. Hulbert’e göre, yakın vadede (bir yıl kadarlık süre içerisinde) enflasyon tarihsel olarak hisse senetleri için net bir negatif etki yaratıyor. Bunun nedeni, enflasyonun fiyat kazanç oranları üzerindeki olumsuz etkisinin hemen hissedilmesi. Bilançolar üzerindeki olumlu değişimse birkaç yıl boyunca devreye girmiyor. Borsa yazarı yatırım perspektifinin iki ila üç yıla uzaması halinde bu etkilerin ortalama olarak birbirini takip ettiğini belirtiyor.

Hulbert ayrıca enflasyonun geçici olmadığının kanıtlanması halinde borsaların düşmesiyle bir satın alım fırsatı doğabileceğini de sözlerine ekledi.

Dolar, haftaya 10 liranın üzerinde başladı

 

Altında teknik öne çıkıyor!

 

Küresel piyasalarda karışık seyir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)