E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaÇin’e güveli yatırımın yolu Avrupa hisseleri mi?---

Çin’e güveli yatırımın yolu Avrupa hisseleri mi?

Çin’e güveli yatırımın yolu Avrupa hisseleri mi?
19 Şubat 2024 - 16:09 borsagundem.com

Çin ekonomisinin toparlanma ihtimali yatırımcıların iştahını kabartıyor. Çin’e yatırımın risklerini en aza indirmek isteyen yatırımcıların adresi ise toparlanmadan pozitif etkilenecek Avrupalı lüks tüketim şirketlerinin hisseleri oldu.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırımcılar, dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde olası bir toparlanmadan kâr elde etmek için doğrudan borsaya yatırım yapmaktan daha güvenli bir yol bulduklarına inanıyor ve Çin'e yatırım yapan Avrupa lüks tüketim şirketlerinin ve diğer sektörlerin hisse senetlerine yatırım yapıyorlar.

Financial Times’ın haberine göre, bileşenlerinin yaklaşık %26’sı Çin’de bulunan Stoxx Luxury 10 Endeksi’nin bu yıl %9,3 artış gösterdi. Barclays’in verilerine göre lüks tüketim endeksi bu yıl sadece %0,8 artan Stoxx Europe 600’ün performansının çok üzerinde. Endeks Çin’e yatırım yapan otomobil üreticileri ve sağlık hizmetleri gibi diğer sektör endekslerinden de daha iyi performans gösterdi.

Stratejistler geçen yıl on yılı aşkın bir sürenin en yavaş ekonomik büyümesini gösteren Çin’in toparlanacağına dair erken işaretler olduğunu söylüyor. Ancak 2 trilyon dolara yakın kayıp veren Çin borsasına yatırım yapmak da oldukça tehlikeli bir hal aldı.

FT haberine göre yatırım firması Lombard Odier’in Makro Başkanı Florian Ielpo Avrupa borsalarının Çin’deki ekonomik toparlanmaya yatırım yapmanın en güvenli yolunu sunduğunu söyledi. Ielpo, “Avrupa’daki birçok sektör Çin’deki gelişmelerden kâr elde edecek ve bu toparlanma henüz fiyatlanmadı. Yapısal sorunlara maruz kalmak istemiyorsanız ancak döngüsel toparlanmaya yatırım yapma talebindeyseniz Avrupa hisseleri tercih etmeniz gereken bir yoldur” ifadelerine yer verdi.

Lombard Odier portföylerinde Avrupa hisselerine ağırlık veriyor. Ielpo lüks tüketim hisse senetlerinin yanı sıra sağlık, otomobil üretimi ve sanayi sektörlerinin de yatırım yapmak için bariz alanlar olduğunu söyledi.

Avrupa’daki lüks tüketim hisseleri son haftalarda bilançolarıyla analistlerin tahminlerini aşan LVMH ve Hermès’in güçlü performansıyla yükseldi. Bazı traderlar şirketlerin hisse değerlerinin Çin ekonomisine ilişkin karamsar görünüm nedeniyle aşırı derecede baskılandığını düşünüyor. LVMH hisseleri bu yıl %9,2 yükseldi. Hermès hisselerindeki yükselişse %11,2’ye ulaştı.

Hermès CEO'su Axel Dumas, geçen hafta Çin’deki tüketici aktivitelerinin yavaşlamasıyla ilgili endişeleri ortadan kaldırdı. Dumas ülkeye yaptığı son ziyarette alışveriş merkezi trafiğinin azaldığını fark ettiğini söylerken, bunun şirketin dördüncü çeyrek rakamlarına yansımadığını da sözlerine ekledi.

Barclays'in Avrupa Hisse Senedi Stratejisi Başkanı Emmanuel Cau, "Bazı durumlarda Çin'deki olumsuzluk oldukça abartılıyor" ifadelerini kullandı. Cau özellikle lüks tüketimi gibi sektörlerde "Çin'e yönelik seçici bir şekilde geri dönüş” başlattıklarını da belirtiyor.

Barclays'in tahminlerine göre, üreticileri Mercedes-Benz ve Volkswagen kârlarının %30’unu Çin’den elde etti. İki otomobil üreticisinin hisseleri, yılın başından bu yana sırasıyla %6,9 ve %14 yükseldi.

Pekin'den gelen resmi rakamlara göre, Çin ekonomisi geçen yıl yüzde 5,2 büyüdü. Bu oran hedefin biraz üzerinde olsa da on yılı aşkın bir sürenin en yavaş büyüme oranlarından birini gösteriyor. Bazı ekonomistler, ülke emlak krizi ve deflasyonist risklerle savaşmaya devam ederken Pekin hükümetinin endişeleri bastırmaya çalışmak için bu rakamları abartılı paylaşabileceğine inanıyor.

Bununla birlikte, bazı stratejistler, ekonomik faaliyetin toparlanabileceğine dair geçici erken işaretler olduğunu söylüyor.

Göstergeler, Çin'in hizmet ve inşaat sektörlerinin ocak ayında toparlandığını ve imalat dışı satın alma yöneticileri endeksinin eylül ayından bu yana en yüksek seviyesine yükseldiğini gösterdi. İmalat daralmaya devam etti, ancak bu daralma bir önceki aya göre daha yavaş bir hızdaydı.

Çinli yetkililerin devlete bağlı finans kurumları aracılığıyla piyasaya para akıtması ve açığa satış kısıtlamalarının sıkılaştırılması piyasa güvenini artırma çabalarını hızlandırdı. Çin'in CSI300 Endeksi, üç yıl önceki tüm zamanların en yüksek seviyesinden %43 düştü, ancak son zamanlarda Pekin'den gelen müdahalelerin ardından toparlanmaya başladı. Uluslararası yatırımcılar yine de son derece temkinli olmaya devam ediyor.

BNP Paribas, pazartesi günü Avrupa'nın lüks tüketim sektörüne dair pozisyonunu aşırı alım yükseltti. Bankanın hisse senedi stratejisi başkanı Ankit Gheedia, Avrupa’daki lüks tüketim hisselerini satın almanın Çin’deki yerel hisse senetleri almaktan veya Çin’deki Avrupa sanayisine yatırım yapmaktan daha iyi bir yol olduğunu söyledi.

Analistler, lüks tüketim ve sanayi de dahil olmak üzere Çin'e en çok maruz kalan Avrupa sektörlerinin, başta ABD olmak üzere diğer bölgelerdeki büyümeden de yararlanabileceğini belirtiyor. Dolayısıyla bu sektörler Çin ekonomisinin kötüleşmesi durumunda yatırımcıları büyük kayıplara karşı koruyabilme potansiyeli de taşıyor.

Goldman, küresel hisse senetleri için tavsiyesini revize etti

 

Enflasyon çelmesi boğa piyasasını yenemedi

 

Asya borsaları çoğunlukla yükselişte

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)