E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaEnflasyon çelmesi boğa piyasasını yenemedi---

Enflasyon çelmesi boğa piyasasını yenemedi

Enflasyon çelmesi boğa piyasasını yenemedi
19 Şubat 2024 - 11:19 borsagundem.com

Wall Street yatırımcılarını şoke eden enflasyon verilerinin yarattığı etki yalnızca 2 gün sürdü. S&P 500 perşembe günü yeniden rekor kapanışa ulaştı. Uzmanlara göre bu geri dönüşün sebebi yatırımcıların bir resesyon ihtimali görmemesi

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları salı günü açıklanan enflasyon verilerinin ardından sert bir düşüşle karşı karşıya kaldı. Yatırımcılar ABD Merkez Bankası’nın (FED) mart veya mayıs ayından itibaren altı kez faiz indireceği beklentilerini yeniden gözden geçirmek zorunda kaldı. Ancak bu düşüş uzun sürmedi. Borsalar iki gün içerisinde kayıplarını telefi etti ve perşembe günü S&P 500 Endeksi 11. rekor kapanışına ulaştı.

MarketWatch’un haberine göre Ned Davis Research’ün (NDR) Baş Küresel Yatırım Stratejisti Tim Hayes salı günkü enflasyon verileri sonucunda faiz indirimlerinin gecikmesi ihtimaline verilen ani tepkinin bir finansal felaketi ima etmediğini, dolayısıyla borsaların da toparlanabildiğini savunuyor.

Hayes açıklamasında, “Boğa piyasası eğilimi gösteren bir durumun zamanlamasına dair şüpheler, enflasyonun yeniden canlanması veya ekonomik büyümenin çökmesi gibi ayı piyasası gösteren bir durumla ilgili endişelerden ayırt edilmelidir” ifadelerine yer verdi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Dow Jones Endeksi salı günü geçen yılın mart ayından bu yana en sert düşüşünü gerçekleştirdi ve 500 puanın üzerinde %1,4 düştü. Aynı gün S&P 500 Endeksi %1,4, Nasdaq Bileşik Endeksi %1,8 geriledi. Piyasalar sonraki iki gün boyunca ise sıçrama yaşadı. Perşembe günkü yükselişse büyük oranda ocak ayı perakende satış rakamlarından etkilendi. Beklenenden daha zayıf gelen perakende satış verileri enflasyonda yeni bir yükselişin tetiklendiği endişelerini yatıştırdı.

Cuma günü ise hisse senetleri bu kez üretici fiyat endeksinin beklenenden yüksek gelmesiyle geri çekildi. Dow Jones Endeksi haftayı %0,1 düşüşle bitirirken S&P 500 de haftalık bazda %0,4 düşerek beş haftalık yükseliş serisini sona erdirdi.

MW haberine göre Independent Investor Alliance Baş Yatırım Sorumlusu Chris Zaccarelli piyasaların beklenenden çok yavaş veya çok hızlı gelen ekonomik verilere ani tepki vermesinin anlaşılabilir olduğunu söylüyor. Ancak Zaccarelli hafta boyunca açıklanan verilerin yeni bir trend veya bir engel oluşturduğunu söylemek için birkaç veri daha açıklanması gerekebileceğini sözlerine ekledi.

Zaccarelli, “Bu yılki yatırım tezimiz hiçbir zaman FED’in altı kez mi yoksa üç kez mi faiz indireceğine dayanmadı. Bunun yerine resesyona girmeyen, genişleyen bir ekonominin bu boğa piyasasını sürdüreceğine inanıyorduk. Sadece bir resesyon veya ciddi bir ekonomik yavaşlama 2022’nin sonunda başlayan ralliyi anlamlı bir şekilde kesintiye uğratacaktır” ifadelerine yer verdi.

NDR’dan Hayes önümüzdeki 30 günlük dönemde S&P 500’de beklenen oynaklığı ölçen ve piyasaların ‘korku endeksi’ olarak bilinen CBOE Volatilite Endeksi’ne (VIX) dikkat çekti. Hayes VIX’in geri çekilmesiyle birlikte hisse senetlerinde görülen yükselişin aydınlatıcı olduğunu söylüyor. Salı günü 15 seviyesini aşan VIX, 63 seans sonra ilk kez bu kilometre taşı seviyesini geride bırakmıştı. Ancak korku endeksi cuma gününü yeniden 14,24’te bitirdi.

Hayes,Hisse senetleri artan korkular veya bugünün örneğinde olduğu gibi enflasyonun yeniden düştüğüne dair endişe nedeniyle düşüyor olsaydı son iki gündür görülen toparlanmaya şahit olmazdık. VIX’in de yeniden bu kadar hızlı düştüğünü görmezdik” dedi.

Borsanın hızlı bir şekilde toparlanması sürekli bir geri çekilme arayan yatırımcıları hayal kırıklığına uğrattı. Arbeter Investments’ın başkanı olan teknik analist Mark Arbeter perşembe günü paylaştığı piyasa notunda, “Bu tek günlük düşüşler satın alma fırsatı olarak kullanılmaya devam ettikçe bu bir günlük harikalardan dolayı giderek daha fazla hayal kırıklığına uğruyorum” dedi.

Arbeter salı günkü düşüşle birlikte borsaların aralık ayından bu yana en az üç kez sert düştüğünü ve her seferinde hızlı bir şekilde toparlandığını sözlerine ekledi. Borsa uzmanı piyasanın “teknik olarak kesinlikle daha fazla düşüş göstermesi gerektiğini” yineledi. Ancak ana endekslerin 27 Ekim’deki dip seviyesinden bu yana yükseliş trendinde olduğunu da beliriyor.

Goldman Sachs S&P 500 hedefini revize etti

 

Küresel piyasalarda 'yumuşak iniş' iyimserliği

 

Yarı zamanlı trader’ların uyması gereken 20 kural

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Br19 Şubat 2024 15:03

    Enflasyon borsayı düşürmez yükseltir. Çünkü enflasyon denek şirketin elindeki bütün varlıklarının değerinin para karşısında yükselmesi denek. Ciro ve karlılığın yukarı doğru değişmesi demek. Buda hissenin değerinin karşılığının para bazında artması denek. Tabi şirketin büyük miktarda finans borcu varsa yükseliş parametresine azaltıl veya eksi etkide yapabilir.