E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaÇin yuanı korumak için ABD varlıklarını satıyor---

Çin yuanı korumak için ABD varlıklarını satıyor

Çin yuanı korumak için ABD varlıklarını satıyor
20 Ekim 2023 - 13:40 borsagundem.com

Çinli yatırımcılar ağustos ayında son dört yılın en yüksek ivmesiyle Amerikan menkul kıymetlerinin satışını yaptı. Uzmanlar satışların baskı altındaki yuanı koruma politikası olduğunu söylüyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Çinli yatırımcılar ABD hisse senedi ve tahvil varlıklarını terk ediyor. Financial Times’ın haberine göre Çinli yatırımcılar ağustos ayında son dört yılın en sert satışlarını gerçekleştirdi. Piyasalarda ise Pekin’in yuanı savunmak ve para birimlerine daha fazla cephane sağlayabilmek için harekete geçtiği spekülasyonları dolaşıyor.

Çin Merkez Bankası’nın yatırım fonları ve özel yatırımcılar gibi alım-satım işlemlerini takip eden ABD Hazine Bakanlığı verilerine göre, 21,2 milyar dolarlık net satışların 15 milyar doları ABD Hazinesi tahvillerinin elden çıkarılmasıyla geldi. Çinli yatırımcılar tarafından gerçekleştirilen Amerikan hisse senetleri satışları ise aylık yaklaşık 5 milyar dolar ile rekor seviyelere ulaştı.

ABD menkul kıymetlerinin satışlarındaki artış, yuanın dolar kuruna karşı savunmasını artırma çabalarıyla aynı zamana denk geldi. Zira Çin ekonomisindeki yavaşlayan büyüme ortamı ve ülkedeki sermaye çıkışları yuanı önemli ölçüde baskılıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Çin’in para birimi yuan bu yıl dolar karşısında %5,7 değer kaybetti. Çin ve ABD devlet tahvilleri arasındaki faiz oranlarının genişlemesi yabancı yatırımcıların Çin piyasasından çekilmesine sebep oldu.

Varlık yönetimi firması SPI’ın Yönetici Ortağı Stephen Innes Amerikan varlıklarının satışıyla ilişkili açıklamasında “Piyasada bu hamlenin Çin’in yuanı savunmak amacıyla rezervlerine eklemek için Amerikan tahvillerini nakde çevirdiği spekülasyonları yapılıyor” ifadelerine yer verdi.

Çin ekonomisindeki büyümenin yavaşlaması ve ülkenin emlak sektöründeki likidite krizi, sermaye kaçışına ilişkin endişeleri artırdı ve para birimi üzerindeki baskı daha da şiddetlendi.

Yatırımcılar ağustos ayında Çin Merkez Bankası’nın yuanı gerçekleşebilecek daha sert düşüşe karşı koruyabilme kabiliyeti konusunda endişeliydi. Ancak Innes o tarihten bu yana Çin’in aşağı yönlü baskıları sınırlamak konusunda başarılı olduğunu belirtiyor. Yatırım uzmanı Çin’in yuanın ticaret bandını yatırımcıların beklediğinden daha yüksek bir seviyeye çıkardığını ve devlet tarafından işletilen bankaların Çin yönetimi adına piyasalara müdahale ettiğini sözlerine ekledi.

Innes Çin Merkez Bankası’nın yabancı rezervlerinin son aylarda sabit kaldığını da sözlerine ekleyerek, “Merkez bankasında neler olup bittiğini gerçekten kesin olarak bilmiyoruz. Ancak bunun muhtemel faktörlerin bir kombinasyonu olduğunu varsayabiliriz” dedi.

Çinli yatırımcıların ağustos ayında ABD menkul kıymetler varlıklarının satma nedeninin kesin olarak yuanı korumak olduğu bilinmese de analistler satışların zamanlamasıyla yuanın dolar kuruna karşı bir taban seviyesinde hizalanmasının aynı dönemde gerçekleştiğine dikkat çekiyor.

Mizuho Bank'ın Asya Döviz Kurları Baş Stratejisti Ken Cheung, "Ağustos ayında Çin Merkez Bankası politikasında bir değişiklik görmeye başladık. Tam da o zaman sermaye çıkışı baskısı sayesinde döviz istikrarını politika gündeminin en üst seviyesine koymaya başladılar" ifadelerine yer verdi.

Satışlar sonrasında aynı zamanda 10 yıllık ABD Hazine tahvili getirileri de Küresel Finans Krizi’nin ilk aşamalarından bu yana en yüksek seviyesine tırmandı. Amerikalı yatırımcılar yüksek tahvil faizlerinin ABD ekonomisinde resesyon ihtimalini artırdığından endişeleniyor.

Morgan Stanley: Tahviller al sinyali veriyor

 

Powell piyasalara yeşil ışık yakmadı

 

Morgan Stanley'den Çin hisse senedi tavsiyesi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)