E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaCEO’nun esprili olması hisse senedi fiyatına olumlu yansıyor---

CEO’nun esprili olması hisse senedi fiyatına olumlu yansıyor

CEO’nun esprili olması hisse senedi fiyatına olumlu yansıyor
26 Aralık 2023 - 12:01 borsagundem.com

Araştırmalar, CEO’ların kazanç duyurularında esprili bir dil kullanmasının hisse senedi fiyatını olumlu etkilediğini ortaya koyuyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Piyasalara aşina olan yatırımcılar, hisse senetlerinin neden ve nasıl düşüp yükseldiğiyle ilgili genel bir kanaate sahiptir ve bu genellikle arz-talep ilişkisi şekilde açıklanır. Ancak özellikle talebe neyin neden olduğu konusundaki görüşler oldukça farklı seyredebilir.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, bu etkenlerden belki de en ilginç olanlarından birinin de CEO’ların üslubu ortaya çıkıyor. Yapılan bir araştırma, CEO’ların kazanç bildirimlerinde şakalara yer vermesinin hisse senedi fiyatlarını olumlu yönde etkilediğini gösteriyor.

Mizah hisse senedi fiyatını artırıyor

Marketsinsider’dan George Glover’ın haberine göre, CEO'lar kazanç duyurularında daha fazla şaka yapmalı; çünkü araştırmalar, hisse senetlerinin bu şartlar altında daha iyi performans gösterdiğini ortaya koyuyor.

Review of Accounting Studies'de yayınlanan bir makaleye göre CEO'ların daha fazla şaka yapmaya başlama zamanı gelmiş olabilir. Araştırmacılar, 12.000'in biraz altındaki kazanç çağrılarından oluşan bir örneği analiz etmek için makine öğrenimi (machine learning) araçlarını kullandılar ve yöneticilerin mizah anlayışı göstermesinin, şirketlerinin hisse fiyatlarını anında artırabileceğini buldular.

Andrew Call, Rachel Flam, Joshua Lee ve Nathan Sharp, yayınladıkları makalede, “Yöneticiler bir kazanç açıklamasında mizahi öğeler kullandığında, hisse senedi piyasası getirileri ve çağrıyı takip eden analist tahmin revizyonları daha olumlu oluyor. Bunun başlıca nedeni olumsuz kazanç haberlerine sessiz bir tepki verilmesi” diyor ve ekliyor: “Mizahın borsanın anlık tepkisi, sonraki analist davranışı ve gelecekteki firma performansı ile önemli bir ilişkisi var.”

Sonraki 2 günde yüksek performans

Araştırmaya göre, yöneticilerin şaka yapması durumunda hisse senetleri, kazanç duyurusundan sonraki iki günlük dönemde daha iyi performans gösteriyor. Araştırmacılar, mizah anlayışına sahip CEO'ların 'olumsuz haberlerin açıklanmasını yumuşatabileceğini ve nispeten daha güçlü bir gelecek firma performansının sinyalini verebileceğini' söylüyor.

Araştırmacıların bulgularına rağmen, analistlerle üç ayda bir yapılan kontroller genellikle kahkahadan uzak oluyor; gazeteye göre bunların yalnızca yüzde 12'sinde bir mizah unsuruna rastlanıyor.

Karamsarlığın net etkisi

Bu araştırmanın karşıt kutupta da olsa doğrulayan bir örneğe daha yakından bakmak faydalı olabilir. Tesla'nın patronu Elon Musk, Ekim ayındaki üçüncü çeyrek kazanç açıklamasında oldukça karamsar görünüyordu, ABD ekonomisine yönelik potansiyel tehditler konusunda uyarıda bulundu ve elektrikli araç üreticisinin muhtemelen Cybertruck ile ‘kendi mezarını kazdığını' kabul ettiği bir konuşma gerçekleştirdi.

Analistler çağrıyı ‘mini felaket’ olarak nitelendirdi ve Musk'ı ‘küçük bir bebek' gibi davrandığı için eleştirdi. Bunun sonucunda ise Tesla hisseleri, kabus gibi çağrının ardından iki gün içinde yüzde 13 oranında değer kaybetti ve yaklaşık 100 milyon dolarlık piyasa değerini sildi. Bu örnek, CEO’ların mizah duygusuna sahip olmasalar da, kazanç duyurularında yatırımcılara en azından karamsarlık pompalamamaları gerektiğini göstermesi bakımından ders niteliği taşıyor.

Morgan Stanley: Kurumsal kazançlar hayal kırıklığı yaratabilir

 

Wall Street kazanç tahminlerinde yine yanıldı

 

Elon Musk'a Tesla darbesi: 25 milyar dolarlık kayıp

 

Elon Musk’ın tweet’leri kripto piyasasını nasıl etkiliyor?

 

Elon Musk'ın gizli ilişkisi Tesla'ya yatırımcı kaybettirdi

 

Robot CEO göreve başladı: Şirket hisseleri tavan yaptı

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)