E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBuffett’nin enerji yatırımı ne anlama geliyor?---

Buffett’nin enerji yatırımı ne anlama geliyor?

Buffett’nin enerji yatırımı ne anlama geliyor?
20 Ağustos 2020 - 14:02 borsagundem.com

Ünlü yatırımcı Warren Buffet geçtiğimiz ay Dominion Energy’nin doğal gaz varlıklarını satin almıştı. Enerji sektörünün aldığı korona virüs darbesi Buffett’nin sektörde liderliğe ulaşmasını sağlayabilir

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Enerji sektörü oldukça zorlu bir sınavdan geçiyor ve tekrar eski haline gelmeyebilir. Fakat korona virüs sürecinde alışıldığın aksine yatırım yaparken utangaç davrenan Warren Buffett enerji sektörüne halen güveniyor. Milyarder yatırımcı yakın zamanda 10 milyar dolarlık doğalgaz boru hattı yatırımı yapmıştı.

Araştırma firması Wolfe Research'ün Genel Müdürü ve Kamu Hizmetleri Analisti Steve Fleishman'a göre Buffett'ın satın alımı, boru hattı sektöründeki gelişme eksikliğinden bağımsız olarak sürekli bir gelir akışı ve kaliteli bir varlık sağlayacak. Buffet ayrıca piyasa kontrolünün çok daha makul olacağı bir pazarda yatırım yapmayı tercih etti. Yeni boru hatlarının arzındaki eksiklik daha az rekabet ortamı sağlayarak bir artı olabilir. Dominion'un gaz boru hattı ve depolama varlıkları Connecticut, Maryland, Ohio, Batı Virginia, Pennsylvania, New York, Maryland ve Virginia operasyonlarını içeriyor.

CNBC’nin haberine göre anlaşma Buffett için sermaye yatırımı getirisi sağlayan şirketler her zaman bir endişe sebebi olsa da bu yatırım şirketi Berkshire’ın 100 milyar doların üzerindeki nakit varlıklarında ya da kısa vadeli varlıklarında önemli bir delik açmıyor.

Warren Buffett’ın mal varlığı eriyor

 

Buffett’i cezbeden sektör ne durumda?

On yıl boyunca ABD petrol kapasitesini karşılayacak boru hattı altyapısı inşa sürecinin ardından pazarda talep düşmeye başladı ve Mart ayında 20 dolara kadar düşen ham petrolün iki katı fiyatına ulaşmasına rağmen talep düşüşü devam edecek gibi görünüyor.

CNBC’nin haberine göre S&P Global Platts’in Kuzey Amerika Doğal Gaz Kıdemli analisti Luke Jackson doğal gaz boru hattı şirketlerinin zorlu bir durumda olduğuna dikkat çekiyor. Jackson "Altyapı nın gelişimini neyin yönlendirdiğini düşünmelisin: Şist patlamaları. Petrole 40 dolara yakın bir fiyatta ve doğal gazdaki yükselişe baktığınızda, yine de 3 doların altında olduğunu görüyoruz. Daha büyük bir altyapıyı desteklemek için ihtiyaç olan daha yüksek petrol ve gaz üretiminin desteklendiği bir iklimde değiliz" dedi.

Kovid-19 vurmadan önce, Platts Analytics ABD ham petrol üretiminin 2021 yılında yılda bir milyon varil, 2021 yılında ise 600.000 varil daha artacağını tahmin ediyordu. Şimdiyse, petrol kulesi sayıları 2009 yılından bu yana en dik oranda azalmış gibi görünüyor. Üstelik doğal gaz üretiminin %75’i petrol kulesi tesisleriyle ilişkili üretim alanlarından geliyor. Ham petrol üretiminin önümüzdeki birkaç ay içinde yıllık kayıp göstermesi bekleniyor ve bu düşüş Platts Analytics’in tahminlerine göre, en az 2021 ortasına kadar devam edecek. Büyük şist havzalarında önümüzdeki birkaç yıl için boru hatları kullanımı ciddi miktarda düşebilir.

S&P Global Platts’ın Kuzey Amerika Petrolleri Baş Analisti Jenna Delaney, “ABD ham petrolünün 2023 yılına kadar 2020’nin birinci çeyreğinde olduğumuz seviyelere dönmesini beklemiyoruz. Başladığımız yere geri dönmemiz birkaç yıl daha sürecek ve daha sonra boru hattı kapasitesini karşılamak için daha da fazla üretim büyümesine ihtiyacımız olacak” dedi.

Buffett’nin şirketi kaybedenler kulübünde

 

Çevre sorunları yatırım maliyetlerini arttırıyor

Sektörde tipik emtia dengesinde oluşan dalgalı sürecin dışında bir durum da söz konusu. Boru hatları için yasal ve düzenleyici engellere yol açan başarılı çevreci hareketler ve fosil yakıtlar için siyasi iklimi daha zorlu hale getiriyor. Kamu hizmetleri sektörlerindeki şirketler boru hatları yatırımlarını yeniden gözden geçirmek zorunda kalıyor ve bazı durumlarda yenilenebilir enerji projelerine kaynak ayırıyorlar.

Dominion Energy ve Duke Energy, projeyi çevreleyen "yasal belirsizlikler" nedeniyle Atlantic Coast Boru Hattı'nın iptal edildiğini duyurdu. Projenin maliyeti, izinler ve çevre sorunlarıyla ilgili devam eden yasal süreç sırasında yaklaşık 5 milyar dolardan 8 milyar dolara kadar yükselmişti.

Politik sorunlar boru hatları sektöründeki tek sorun değil. Piyasa kamu hizmetlerine sektörüne ait doğalgaz boru hattı varlıklarının değerini düşünüyor. Fakat Berkshire gibi güçlü likidite birikimine sahip bir holding sektörde bir hisse senedi sahibi gibi çalışabilir.

Efsane yatırımcı uyardı: Altın değil hisse zamanı

 

Warren Buffett’den 563 milyon dolarlık altın yatırımı

 

Korona virüs döneminde piyasaların başarısının sırrı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Vatandaş20 Ağustos 2020 19:19

    Bu adam millete altın yine ters köşe yaptı, enerji hisseleri aldı, Türkiye,deki enerji hisseleri ni kaçırmayın derim,ytd

  • A. A.20 Ağustos 2020 18:20

    Merak etmeyin Cumhurbaşkanım, millet gerçeği gördü. Ak Parti'ye ders verelim dediler ama en büyük dersi millet aldı. CHP'nin hizmet partisi olmadığını, statüko partisi, elitler partisi olduğunu herkes gördü. Bir daha ki seçimde oylar tekrar hizmet partilerine geri gelecek. Fetö ve Chdp'den hiçbir cacık olmaz...

  • Sūleyman21 Ağustos 2020 10:03

    Chp sayesine bayram ikramitesi al chp sayesinde asgari ùcreti yùkselt ondan sonra chp kötū kafanız hala kuma gömūlū la biz suriyelilere para buluyoruzda eyt lilere niye bulamıyoruz bunu sorgula belki bulursun

  • Çetin20 Ağustos 2020 16:07

    Bu belediyeleri çalıltırmayın diyen kim!!??

  • :)20 Ağustos 2020 19:37

    Buffet

  • ZEYREK ZEMHERİ20 Ağustos 2020 14:11

    beleşe hisseleri kaptı resmen.uyanık adam.