E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBRICS ülkelerinde ticaret artıyor---

BRICS ülkelerinde ticaret artıyor

BRICS ülkelerinde ticaret artıyor
22 Ağustos 2013 - 07:27 borsagundem.com

BRICS İş Konseyi ilk zirvesini Afrika'nın finans merkezi Johannesburg'ta düzenledi

Üye ülkeler Çin, Hindistan, Rusya, Brezilya ve Güney Afrika'dan işadamlarının katıldığı zirvede konuşan Güney Afrika lideri Jacop Zuma, " Önümüzdeki dönemde 400 milyar dolarlık altyapı yatırımı planlıyoruz" dedi.
Endüstri Kalkındırma Şirketi'nin (IDC)  2012 yılında 17 Afrika ülkesinde toplam 6.1 milyar dolar değerinde yatırıma öncülük ettiğini söyleyen Zuma, BRİCS işadamlarına Afrika'da demiryolu, otoyol, enerji,
su, sağlık, komünikasyon sektörlerinde büyük potansiyelin olduğunu söyledi.
BRCIS'in ticaret başkanlarıyla,  sanayi liderlerinin karşısına çıkan Zuma, Güney Afrika'nın birliğe kabul edildiği 2011'de üyelerle olan ticaretinin 264 milyar Rand (29 Milyar dolar) olduğunu, rakamın 2012'de yüzde 11 artış göstererek 294 milyar Rand'a çıktığını ifade etti.  Zuma ülkesinin Çin ile ticaretinin aynı dönemde yüzde 7, Brezilya ile yüzde 11 artış gösterdiğini ifade ederken, Hindistan ve Rusya ile de rakamların hızla arttığını belirtti.
Afrika kıtasında sadece Güney Afrika'nın 2.5 trilyon dolar yeraltı zenginliğine sahip olduğunu belirten Jacop Zuma, dünya nüfusunun yüzde 43'üne ve global ekonominin yüzde 18'ine sahip olan BRICS ülkelerinin kendi aralarındaki yakınlaşmanın önemine değindi.
AFRİKA ORTAK PAZARI KURULUYOR
Zuma, 2015'te Doğu Afrika Topluluğu (EAC), Doğu ve Güneydoğu Afrika Ortak Pazarı (COMESA) ve Güney Afrika Kalkınma Topluluğu'nun  (SADC) önümüzdeki dönemde birleşeceğini ve 2.6 trilyon dolar ticaret hacmine sahip "Afrika Serbest Ticaret Bölgesi"nin kurulacağını belirtti. Afrika'da  üretiminin iki yılda yüzde 50 artacağını dile getiren Zuma, kıta ile ticaretin çok büyük potansiyele sahip olduğunu
ifade etti.
AFRİKA ALTYAPI YATIRIMLARI BEKLİYOR
Afrika Birliği Devlet Başkanları Altyapı Girişimi'ne başkanlık yaptığını söyleyen Jazop Zuma, Güney Afrika Merkez Bankası'nın sadece son bir kaç yılda 36 Afrika ülkesinde bin büyük yatırıma imza attığını,  Kıta'nın daha çok yatırıma ihtiyaç duyduğunu ifade etti. Zuma, ilk etapta Cape Town-Darüsselam ve ikinci adımda Kahire'ye ulaşacak olan Kuzey-Güney otoyol projesi için yatırımcıları davet etti.
Toplantıda söz alan birliğin Hindistan İş Konseyi Başkanı Onkar Kanwar ise, " Bizim başarımız Afrika'nın başarısında yatıyor, fiyasko yaşanması seçeneklerde yok" dedi.
Geçtiğimiz Mart ayında 5'incisi düzenlenen BRICS zirvesinde "İş Konseyi" kurulması kararlaştırılmıştı. Öte yandan Dünya Bankası ve IMF benzeri 'BRICS Bankası' projesi için liderler,  Rusya'daki G-20 zirvesinde biraraya gelecek.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)