E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsayı kumar olarak gören yatırımcıların hazin sonu---

Borsayı kumar olarak gören yatırımcıların hazin sonu

Borsayı kumar olarak gören yatırımcıların hazin sonu
01 Haziran 2022 - 17:45 borsagundem.com

Pandemi sonrasında piyasaları destekleyen teşvik politikaları spekülatif yatırımları olağanüstü bir şekilde artırmıştı. Ancak uzmanlara göre ‘partinin sona ermesiyle’ bu kervana katılanlar da kaybetmeye mahkum oldu.


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

2022 yılı yatırımcılar için zorlu fakat öğretici bir yıl oluyor. Yıl boyunca görülen sert düşüşler borsaların her zaman için yükselmeyeceğini gösterdi. Bununla birlikte geçmişe dair eski bir kalıntı gibi görünen ekonomi, bilançolar ve hisse değerlemeleri gibi faktörlerin spekülatif hisselerin ve Reddit forumlarının hakim olduğu bir dönemde dahi önemini koruduğu ortaya çıktı.

CNN Business’ın haberinde özellikle ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz artırdığı ve enflasyonun tüketicilere ve genel ekonomiye zarar verdiği bir dönemde hisse senedi seçerek para kazanmanın kolay olmadığına dikkat çekiliyor. Birçok spekülatif teknoloji şirketi hissesi içerisinde bulunduğumuz dönemde zayıf temel verileri ve sürdürülemez hisse fiyatları nedeniyle sert düşüşlere maruz kaldı.

Ancak bu borsaların geneli için kötü bir haber olmak zorunda değil. Uzmanlara göre yatırımcıların sadece iyi bir pazarlık bulabilmesi için ev ödevlerini daha iyi yapması gerekiyor.

Servet yönetimi firması Creative Planning’in Başkanı ve CEO’su Peter Mallouk, “Kumarhane kapandı” ifadelerine yer veriyor.

Mallouk açıklamasında, “Teşvik günleri sona erdi. Artık daha çok düşünen insanların piyasasındayız. Spekülasyon ortamı öldü” sözlerini kaydetti. Borsa uzmanı yatırımcıların artık özel amaçlı halka arz şirketleri (SPAC), kripto paralar, kârsız teknoloji şirketleri ve diğer riskli yatırımları ellerinde dolaştırmayacağını söyledi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre FED pandemi sürecinde yavaşlayan ekonomiyi desteklemek için parasal genişleme politikalarını hızlandırmış ve sağlanan teşvikler hisse senedi yatırımlarını oldukça kârlı hale getirmişti. Söz konusu dönemde tecrübe sahibi olmayan birçok yeni yatırımcı borsalara girdi. Bu yatırımcıların büyük çoğunluğu ise merkez bankasının piyasaları yavaşlattığı dönemlerde nasıl bir yol izleyeceği konusunda bilgi sahibi değil.

Miramar Capital’ın Kurucu Ortağı Max Wasserman konuyla ilgili açıklamasında, “Dünya yüzde sıfır faiz oranları döneminin sona erdiği bir dünyaya uyanıyor. Faiz oranları gerçek anlamda düşüktü ve borsalar ne zaman düşse yeniden toparlanabildiği için insanlar olağanüstü riskler alabildi. Buradaki mesaj ‘FED arkanızda olduğu sürece dipleri satın alın’ yönündeydi. Ancak parti sona erdi” ifadelerine yer verdi.

Spekülatif hisseleri unutun ve temel verilere geri dönün

Geçtiğimiz yıl gelişmiş ülkelerdeki hükümetlerin yayınladıkları teşvik programları GameStop ve AMC gibi spekülatif hisseleri kovalayan yatırımcılar için nakit desteği sağlamıştı. Ancak artık bu yatırımcılar söz konusu hisseler için boğa piyasası hislerini daha az taşıyor olabilir.

Ally Invest’in Döviz ve Borsa Baş Stratejisti Lindsey Bell geçtiğimiz hafta yayınladığı bir raporda, “Hisse senedi seçmenin heyecanı ve aktif yatırım stratejileri 2021 yılının erken dönemlerinde spekülatif hisse fenomeniyle birlikte yeni bir popülerlik seviyesine ulaştı. Şimdiyse borsalardaki kayıplar bazı yatırımcıların bu stratejiden soğumasına neden oldu” açıklamasında bulundu.

Ancak Bell ev ödevlerini iyi yapan, aktif ve panik yapmayan yatırımcıların halen “akıllı yatırım kararları” almakta olduğunu söyledi. Bell, “Hisse senetleri düşerken bir ayı piyasası yakındır ve oynaklık yüksektir. Yatırım kararlarının gözden geçirilmesi normaldi” diye yazdı.

Wassermen seçme hisse senetleri üzerinde yatırım yapmanın ölü bir yatırım stratejisi olmadığını vurguladı. Buna karşın borsa uzmanı yatırımcıların daha yüksek kaliteli hisse senetlerine yönelmesini tavsiye etti. Wasserman yüksek kaliteli hisselerin faiz oranlarındaki artışlara ve ekonomideki yavaşlamalara rağmen iyi performans gösterebileceğini belirtiyor.

Borsa uzmanı, “Havaya para atıp her şeyin yükselmesini bekleyemezsiniz. Bir ETF satın aldığınızda, sadece bir sepet hisse senedi satın alıyorsunuz ve herkes aynı sepeti satın alıyor. Herkesin peşinden koştuğu şeylerin peşinden gitmiyoruz. Gelecekte daha fazla volatilite görülecek ve bundan faydalanmayı umuyoruz” ifadelerine yer verdi.

Uzun vadeli yatırımın adresi borsa

Wasserman, özellikle sabit temettü ödeyen yüksek sermayeli senetlerini öneriyor ve yatırımcıların portföylerini farklı sektörlerle çeşitlendirmeleri gerektiğini düşünüyor.

Borsalarda son dönemdeki türbülans Peter Mallouk’a göre bir ayı piyasası olmak zorunda değil. CEO söz konusu açıklamasında, “Bu bir çöküş yerine bir tökezleme de olabilir. Şu anda halihazırda devam eden kargaşa bir yıldan az sürebilir. Bu 2000 veya 2009 yıllarındaki gibi değil normal bir ayı piyasası” ifadelerine yer verdi.

Borsa uzmanı, “Uzun vadeli servet inşa etmek için en iyi yer hala borsadır. Sadece eğer şimdi satın oluyorsanız bir şeylere katlanmak zorunda kalabilirsiniz” açıklamasında bulundu.

 

Resesyondan koruyacak 3 yatırım stratejisi

 

Yatırımcıların FED umutları suya düştü

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)