E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırımcıların FED umutları suya düştü---

Yatırımcıların FED umutları suya düştü

Yatırımcıların FED umutları suya düştü
01 Haziran 2022 - 13:42 borsagundem.com

FED üyesi Christopher Waller’ın 50 baz puanlık faiz artışlarını desteklediğine dair açıklamalar geçtiğimiz gün borsaların gündemine bomba gibi düştü. Eylül ayında faiz artışlarının duraksayacağı beklentileriyse gücünü kaybediyor


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel yatırımcılar dikkatlerini bir kez daha ABD Merkez Bankası’na (FED) çevirdi. FED yöneticilerinden gelen son açıklamalar yatırımcıların Eylül ayında faiz artışı politikasından geri adım atılacağı yönündeki beklentilerden vazgeçilmesine neden oldu. Yatırımcılar Haziran ve Temmuz aylarında yarım puanlık faiz artışlarının ardından FED yöneticilerinin parasal sıkılaştırma politikalarını yavaşlatacağı yönündeydi.

FED üyesi Christopher Waller pazartesi günü yaptığı açıklamada enflasyonun düştüğüne dair işaretler görene kadar birkaç faiz toplantısı süresince politika faiz oranlarında yarım puanlık artışları desteklediğini belirtmişti. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Waller’ın açıklamaları Anma Günü nedeniyle Pazartesi günü kapalı kalan ABD piyasalarında Salı günkü hareketliliklerin en büyük sebebi oldu. ABD Hazinesi getirileri keskin bir şekilde yükseldi. Tahvil getirileri Eylül ayında FED’in yarım puanlık faiz artışı yapmasına %50 ihtimal verilen fiyatlandırmaya geri döndü.

Borsa yatırımcılarsa, çeyrek puanlık faiz artışlarına geri dönebileceği veya FED’in durup yeniden değerlendirebileceği umudunu koruyorlar. Yatırımcılar 4 Mayıs tarihinde yapılan 50 puanlık faiz artışlarının ardından Haziran ve Temmuz aylarında da benzeri yönde faiz artışları yapılacağı düşüncesini satın alıyor. Söz konusu artışlar ABD’de federal faiz oranlarını %1,75 ile %2 arasına yerleştirecek. FED’in agresifliğini azaltacağına yönelik beklentiler geçtiğimiz hafta Atlanda FED Başkanı Raphael Bostic’in açıklamalarıyla desteklenmişti. Bostic açıklamasında Eylül ayında faiz artışlarında olası bir ‘duraksamanın’ doğru olabileceğini belirtmişti.

MarketWatch’un haberine göre ABD merkezli servet yönetimi şirketi Facet Waelth’in Baş Yatırım Sorumlusu Tom Graff konuyla ilgili açıklamasında, “Piyasalar gerçekten de enflasyonun ve FED’in faiz artışlarının sebep olduğu tünelin sonundaki ışığı görmeyi bekliyor. FED’in enflasyonu kontrol altına almaya çalışırken faiz oranlarını %4 ve %5’e çıkarması ve aynı zamanda resesyona neden olması gibi bir takip riski de var” ifadelerine yer verdi.

ABD borsaları geçtiğimiz günü söz konusu endişelerle birlikte düşüşle kapandı. Dow Jones Endeksi 200 puanın üzerinde kayıpla günü %0,7 ekside bitirdi. Yatırımcılar, yüksek enflasyondan en çok etkilenen varlık sınıfı olan devlet tahvillerini agresif bir şekilde sattı. 7 ila 30 yıllık ABD Hazinesi tahvillerindeki her birinin getirileri dokuz baz puan veya daha fazla yükseldi.

Graff düşüşle biten işlem günün ardından borsalara ilişkin açıklamasında, “Hisse senetleri umutların suya düşmesiyle birlikte aşağı yönlü işlem gördü. Geçen hafta hisse senetlerindeki büyük ralli bize enflasyonu kontrol altına alabilirsek, hisse senetleri için çok fazla yukarı yönlü ticaretin olabileceğini gösteriyordu. FED yöneticilerinin enflasyonu düşürememesi ve faiz artışlarını birçok insanın düşündüğünden çok daha yükseğe taşımak zorunda kalması ihtimali en büyük takip riskini oluşturuyor” dedi.

FED’in mart ayında paylaştığı medyan tahminlerine bakıldığında politika faizlerinin yıl sonuna kadar %1,9’a, 2023 ve 2024 yıllarında ise %2,8’e yükselteceği görülüyor. FED öngörülerine ilişkin bir sonraki güncellemelerinse 14-15 Haziran tarihlerinde para politikası toplantısı sonrasında yayınlanması bekleniyor. CME FedWach göstergesi Aralık ayına kadar FED faiz oranlarının %2,75 ila %3 arasına yükselmesine %56 ihtimal veriyor.

Bununla birlikte ABD tüketici fiyat endeksi rakamlarındaki endişe verici görünüm birçok yatırımcı tarafından henüz satın alınmamış olabilir. Zira türev yatırımcıları Mayıs ve Eylül ayları arasında enflasyonun 5 ay üst üste yıllık bazda %8’in üzerinde kalabileceğini fiyatlandırıyor.

Piyasalar Fed'in adımlarını takip edecek

 

ABD'de tüketici güveni 3 ayın en düşük seviyesine geriledi

 

NYSE devam eden enflasyon endişeleriyle düştü

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)