E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsanın yeni kazananları ortaya çıkıyor---

Borsanın yeni kazananları ortaya çıkıyor

Borsanın yeni kazananları ortaya çıkıyor
15 Mart 2021 - 14:30 borsagundem.com

Borsanın yeni kazananları için zaman geldi. Yatırım dünyası, yeni trendlerin ortaya çıktığı nisan ve ekim aylarını yakından takip ediyor

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırım dünyası “getiri garantili kazananları” üretmekte oldukça başarılı. Nisan ve ekim aylarıysa eski trendlerin yerini yenilerine bıraktığı ve yatırımcıların dikkatle izlediği iki dönem. Trend değişimleri genellikle 180 derece dönüşler ortaya çıkarır. Bu değişim ise yalnızca daha önce lider konumunda olan ya da geride kalan yatırım araçlarında değil, yatırımcıların düşünce biçiminde de görülür.

Yatırımcılar önümüzdeki döneme hazırlanmak için öncelikle kazanç elde etme fikrinin her zamankiyle aynı olduğunu anlaması gerekiyor. 

Bu farkındalığın kilit önem taşıyan bir kısmı da geçmişteki performansın yeni fırsatlar üzerinde karar verme aşamasında hiçbir anlam taşımadığı. Bunun yerine, yatırımcılar geçmişte aşırı heyecan nedeniyle yüksek performans gösteren hisselere karşı temkinli olmalı.

İkincisi, geleceğe makul beklentiler ve mantıkla yaklaşılmalı. Aynı zamanda geçmişte “kazanamayanların” geleceğin potansiyel kazananları olabileceğini de gözden kaçırmamak gerekiyor. Hiçbir yatırım yaklaşımı sonsuza dek sürmüyor ve genellikle bir dönem piyasaların gerisinde kalan yatırımcılar, bir sonraki süreçte lider konumuna yükselebiliyor. Bu görüş ise, makul oranda bir riskle, yüksek getiri sağlayabilecek bir yatırım yaklaşımı ortaya koyuyor.

Bugünlerde borsaların neredeyse her gün yeni bir rekor kırdığını görüyoruz. Ancak borsalardaki çılgın hareketliliğin, aşırı yatırımcı heyecanından başka bir temeli yokmuş gibi görünüyor. Piyasaların içinde bulunduğu çılgınlık dönemi aynı zamanda bir fırsat da olabilir. Bunun nedeni ise bu tür dönemlerde aşırı heyecanlı yatırımcı algısının oldukça dikkat çekiyor olması. Tüm yatırımcı algısı yalnızca üç yatırımda bile görülebilir: GameStop, Tesla ve Bitcoin. 2020 yılında %200’ün üzerinde yükseliş gösteren Bitcoin, 2021 yılında %100’den fazla arttı.

GameStop ise sosyal medya mecrası Reddit üzerinden organize olan amatör yatırımcıların çabalarıyla kısa bir süre içinde sert yükseliş gösterdi. Birçok kişi ise bu piyango tipi yatırımların kazananı olmak için oldukça istekli. Ancak borsaların sağladığı yaklaşık %25’lik getiri, piyasa çılgınlığını gösteren bu yatırımların karşısında sönük kalıyor. Bu nedenle birçok yatırımcı, günlük yatırımlara yöneliyor. Ancak bilinmeyen tek şey bu yatırımcıların kaçının zarar ettiği.

Dönem dönem, borsaların toplamı sıfır olan bir oyun olduğu hakkında yazılar okuyoruz. Bu Forbes’un haberine göre, hatalı bir görüş çünkü hisse fiyatları şirketlerin temel verileri ve görünümlerine dayanan değerlemelerden oluşuyor. 

Bu değerlemeler ise arz ve talep hacminden bağımsız olarak yükselebiliyor ve düşebiliyorlar. Bunun oldukça yaygın bir örneği ise bilanço açıklama dönemleri. Sonuçlar piyasalar kapalı olduğunda açıklanıyor ve beklenmedik herhangi bir açıklama, bir önceki kapanış ve bir sonraki açılış arasındaki “açığı” gösteriyor.

Bu nedenle, sonuçlar pozitif olduğu takdirde her hissedar, kazanan oluyor. Ancak bu durum, kumar oyunları için geçerli değil. GameStop ve benzeri hisseler ise tam olarak kumar haline geldi. Yatırımcılar düşük fiyattan alım yapıp, yüksek fiyattan hisse satmaya çalışarak birbirlerinin önüne geçmeye çalışırken, değerlemelerin önemi unutuluyor. Elbette bu yatırımların diğer tarafında da kazanan birileri oluyor. Bu nedenle de toplamı sıfır olan bir oyun fikri bu hisseler için oldukça geçerli.

Ancak bundan çok daha korkunç bir konu var: Toplamı sıfır olan ifadesi kazançların ve kayıpların eşit olduğu anlamına gelmiyor. Bu nedenle Wall Street yatırımcıları oldukça aktif ve oyunda uzman. Uzman yatırımcılar yeteneklerini birbirlerine karşı bile kullanıyorlar. Ve piyasalara yeni yatırımcılar girdiğinde, bu uzmanlar için oldukça kolay bir av oluyorlar. Elbette medyada birkaç kazanan ile ilgili haberler görüyoruz, ancak bu konuda konuşmak istemeyen binlerce kaybeden var.
Bu nedenle tüm bu sürecin sonucunda, Wall Street’in uzmanları kazanan olacağı gibi, şirketlerin temel verilerine yönelik sağlıklı değerlemelerle işlem gören hisselerin de liderliği başlayacak.

Bunun sonucunda ise borsalarda günlük işlem yapan birçok bireysel yatırımcı, sudan çıkmış balığa dönecek. Daha da önemlisi, GameStop ve benzeri, sosyal medya mecralarındaki kullanıcıların çabasıyla yükselen hisseler, geride kalacak. 

Borsa İstanbul'da Merkez temkini

 

Boğa piyasasının sonu yaklaşıyor mu?

 

Teknoloji hisselerinden vazgeçmek doğru mu?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Yorum15 Mart 2021 20:45

    Cumhurbaşkanının açıklamalarından sonra sigorta ön plana çıktı ardından turizm sektörü sigorta sektörü bu sene yüksek kar açıklar