E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBoğa piyasasının sonu yaklaşıyor mu?---

Boğa piyasasının sonu yaklaşıyor mu?

Boğa piyasasının sonu yaklaşıyor mu?
15 Mart 2021 - 12:43 borsagundem.com

ABD Bireysel Yatırımcılar Birliği tarafından yapılan son araştırmaya göre, borsalarda yatırımcı heyecanı son 16 haftanın en yüksek seviyesine ulaştı.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Bireysel Yatırımcılar Birliği’nin son araştırmasının sonuçları, yatırımcı heyecanının son 16 haftanın en yüksek seviyesinde olduğunu gösterdi. Birçok borsa endeksi ise tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaştı. Özellikle, katılımcıların %49,4’ü boğa piyasası taraftarı olduğunu belirtirken, yalnızca %23,5’i ayı piyasasından yana olduğunu söyledi. 2020’nin kasım ayında yapılan araştırmada, %55,8 seviyesinde olan boğa piyasası taraftarlarının sayısı düşüş göstermiş olsa da, her iki oran da %38’lik ortalamanın oldukça üzerinde.

Yine de katılımcıların neredeyse yarısı ya nötr ya da ayı piyasası taraftarı. Boğa piyasası taraftarı olmayan yatırımcılar ve portföy yöneticileri, değerlemelerin oldukça yüksek olduğundan ve pandeminin sonunun gelmesinin yaratacağı potansiyel toparlanmanın yarattığı aşırı heyecandan endişeli. Aynı zamanda bu iki unsurun yerini, borçlanma ve enflasyonla ilgili artan korkuların alacağı düşünülüyor.

2020’nin ağustos ayında, boğa piyasası hareketinin bir düzeltmenin eşiğinde olup olmadığı sorusu gündemdeydi. Bunun nedeni ise o dönemde kısa vadeli sert düşüşler yaşayan hisselerin sayısının artmış olmasıydı. Yapılan araştırmalar ise, piyasa düzeltmelerinin genellikle bir zayıflık dönemini getirdiğini gösteriyor. Piyasaların geneli zayıflamadan önce ise, bazı hisselerde ve sektörlerde düşüş görülüyor. Gerçekten de boğa piyasası koşusuna devam etmeden önce, bu dönemi izleyen iki ay boyunca bir düzeltme görüldü.

Peki piyasaların genişliği, mevcut hisse piyasalarıyla ilgili ne anlatıyor?Index Indicators’ın istatistiklerine göre, geçtiğimiz hafta S&P 500’de yer alan hisselerin %80’den fazlası 10 günlük hareket ortalamalarının ve 200 günlük ortalamalarının %80 üzerinde kapanışlar gerçekleştirdi. Bu durum ise hisselerin büyük çoğunluğunun hem uzun vadede hem de kısa vadede oldukça güçlü olduğunu gösteriyor.

Forbes’un haberine göre ise, 2006’nın ortalarından bugüne kadar olan sürece bakıldığında, piyasalarda benzer bir genişliğin görüldüğü yalnızca 135 gün bulunuyor. İlginç bir şekilde ise bu süreçler, bir araya toplanma eğilimi gösteriyor. Bu örneklerin 11’i 2007’nin şubat ve nisan aylarında gerçekleşirken, 37’si 2009’un temmuz ve aralık aylarında görüldü. 2018 ile 2020 arasında ise benzer bir sürece yalnızca beş işlem gününde tanıklık edildi.

Ortalamaya bakıldığında ise, bireysel hisselerin büyük çoğunluğunun yükseliş gösterdiği bu süreçte piyasaların genelinin düşüş göstermesi oldukça zor. Elbette piyasalar ihtimalle dayanır ve riskler tüm piyasaları etkileyebilir ve tarihi normlardan ayrılmasına neden olabilir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta ise, piyasaların güçlü olmasının anlamlı bir düzeltmeye neden olmayabileceği gerçeği.

Küresel hisse rotasyonunda yükseliş beklentisi

 

ABD’li küçük yatırımcı teşvik paketini bekliyor

 

Yükselişler satış fırsatı olarak kullanılacak

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)